Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Laptop Toshiba L750-12u wyłącza się

Victoremque

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam tak jak w temacie mój laptop toshiba l750-12u wyłącza się i migają się dwie bursztynowe diody (bardzo szybko) w podręczniku nie ma napisane co oznacza taka sygnalizacja. Laptop był czyszczony bo początkowo myślałem, że to od temperatury, później zauważyłem, że jest bateria jest naładowana np. w 90% a jak się wyłączy i włączę go jeszcze raz to jest 0%, postanowiłem wyciągnąc baterię-nadal dzieje się to samo. Jak myślicie może być to wina zasilacza? Trochę mi nie pasuje, bo według mnie jakby co jakis czas się wyłączał to bateria by trzymała, a nie go wyłączało, i raczej nie byłoby migających kontrolek, obawiam się że to moze być płyta główna, byłoby szkoda bo niedawno gwarancje minęła :(

Ps. Komputer kilka razy szybko włączałem( po tym jak się wyłączył) i sprawdzalem ile ma temperatury-niewiele 50-60*C, dodam iż komputer często wyłącza się podczas obciążenia, ale to nie jest regułą, dla przykładu jak pracuję na laptopie np 6 godzin to potrafi wyłączyć się 2 razy i więcej, a czasem wcale .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tylko serwis

P.S. od @RobeM; ­ bez sensu mówić co uszkodzone skoro i tak nie naprawisz układów zasilania bo nie potrafisz

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Ktosiu: Czemu tylko serwis?

Miałem praktyki w serwisie to babka oddała komputer do naprawy, okazało się że karta graficzna się wypięła, a policzyli sobie 150zł, nie oddaję ździercom urządzeń do naprawy, sam dojdę do przyczyny i naprawię usterkę. W serwisie naprawią płytę głowną? Wymienią kondensatory, a jak nie będzie działać to powiedzą, że trzeba kupić nową, tyle to i ja potrafię.

@Odświeżam

Opublikowano

Z czym ty tu wychodzisz, laptop porównujesz do komputera ?

To kup i wymień sobie płytę główną w laptopie skoro z ciebie taki znawca po praktykach w serwisie KOMPUTEROWYM. Najlepiej to napraw tylko jeden układ w module zasilania na płycie głównej laptopa,  układ kosztuje ok 2-5 zł tylko ale wymielić go nie będziesz potrafił nawet bo nie będziesz wiedział który z trzech układów jest uszkodzony, ani nawet potrafił wylutować układ bez uszkodzenia części na płycie. Wymiana kondensatorów tez nic nie da jak uszkodzony układ. ( kod usterki można sobie odczytać w serwisowym manualu dla tego laptopa na podstawie migających diod )

Układy są w środkowej części zdjęcia, na dole koło cewek dławików

post-148476-0-86537800-1425768162.jpg

Opublikowano

@Ktosiu

Pierwsze pytanie: dlaczego jesteś taki niemiły?

Z czym ty tu wychodzisz, laptop porównujesz do komputera ?

A wiesz że laptop to tez komputer tylko przenośny?

Ja nie oceniam siebie jako znawcy, ale chcę zyskać umiejętności,( mam już prawie inżyniera z informatyki, a praktyka mi sie przyda- wiem, że bez spejalistycznego sprzętu i umiejętności niektórych rzeczy nie da się zrobić) ale Ty skoro jesteś znawcą to skąd bez diagnostyki wiesz, że to płyta główna? Kto w takim razie nauczył ludzi w serwisie skoro umią wymienić takie układy w laptopie? Raczej pytanie retoryczne, bo sami doszli do tego metodą prób i błędów. Trzeba też wiedzieć ile serwis bierze za takową naprawę, co z tego że układ kosztuje 5zł jak policzą sobie 200zł, a za podobną cenę kupię płytę główną? Warto ratować trupa?

Oddam laptop według Twojej rady do serwisu, chociaż ostatnio się rzadko wyłącza, podam powód, poproszę o diagnostykę i wycenę naprawy.

PO Twoim EDYTOWANIU DODAM, ŻE TERAZ WYŁĄCZA SIĘ TEŻ CZASAMI BEZ ŻADNEJ SYGNALIZACJI.

Na pewno nie z przegrzania bo na OCCT procesor był obciążony na maxa ponad godzinę, dysk i karta można powiedzieć, że nie grzeją się wcale.

Opublikowano

Wiem bo sam mam praktyki i pracuję  w serwisie Toshiba a ty dokładnie opisałeś objawy. To że w Anglii jestem nie ma znaczenia bo uszkodzenia tego typu są identyczne we wszystkich modelach SATELLITE tej serii bez względu na kraj pochodzenia laptopa.

Do wymiany potrzebny jest mikroskop  ( oczyszczenie lutów )  i lutownica z chwytakiem próżniowym

O ceny w złotówkach dowiaduj się sam od serwisu w Polsce  bo według mojej wyceny zapłacił byś ok 70-100 funtów w tym za sama płytę ok 40 funtów ( z 400-500 zł ) . Według cennika wymiana jednego z układów tylko 15 funtów a cala naprawa do 100 funtów.

Jak widzisz profesjonalne rozkręcenie i ponowne skręcenie  dosłownie całego laptopa na części ( inaczej się nie da tego zrobić ) by wylutować mała część trochę kosztuje wszędzie, nie licz ze w Polsce zrobisz to taniej niż 200-300 zł

Opublikowano

@Ktosiu  Ok, taką odpowiedź chciałem otrzymać, dzięki :)

A wiesz może co oznacza świecąca pomarańczowa dioda jak czasem wyłączę laptop - kabel zasilania jest odłączony, a dioda się świeci dopóki nie wyjmę baterii??

Opublikowano

Jak pisałem wcześniej to głownie problemy z zasilaniem ( modułem zasilania na płycie głównej ) w tych modelach, czasem tylko i wyłącznie z zasilaczem który z kolei uszkadza części na płycie. Świecenie diody w większości przypadków powoduje też rozładowywanie się baterii, może nie tak szybko w działającym ale po jakimś czasie potrafi tez całkiem rozładować.  

Jak masz okazje podepnij ORYGINALNY zasilacz inny niż masz i sprawdź czy nadal są takie objawy. Możesz nawet całkowicie ( zalecane ) wypiąć baterię i testować bez niej.

W razie oddawania sprzętu dołącz tez swój zasilacz niech sprawdzą go przy okazji.

p.s. Bursztynowy kolor LED świadczy o usterkach, inaczej jak z migania to raczej nie masz jak się dowiedzieć o usterce,  do czasu aż nie podepniesz pod tester płyty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...