Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[RECENZJA] Race Driver: GRID

kavoweciastko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

640px-Race_Driver_GRID_Logo.png

Samochody, tory wyścigowe, drift, a przy okazji świetna zręcznościówka, to właśnie słowa, które cechują grę Race Driver: GRID.

Race Driver: GRID jest grą z 2008 roku wydaną przez Codemasters i jest to czwarta odsłona serii Race Driver. Myślę, że nie jeden fan wyścigówek słyszał o niej i w nią grał. Jest to gra wyścigowa stawiająca nacisk na zabawę w trybie kariery. Zaczynamy od początkującego kierowcy, który z czasem wspina się po kolejnych stopniach drabiny. Jest to tak zwana "kariera wyścigowa". Jako początkujący kierowca zaczynamy od zleceń od innych zespołów kierowców, zbierając pieniądze na założenie własnego zespołu/grupy. Gdy już Nam się to uda to startujemy w kolejnych zawodach, we własnej drużynie, zbierając przy tym tak zwane "punkty respektu". Ilość punktów sugeruje Nam do jakiej licencji mamy dostęp, a czym wyższa licencja to ciekawsze zawody czekają na Nas. Licencje kierowcy natomiast dzielą się na 3 kategorie: „A” (dla początkujących), „B” (dla średnio-zaawansowanych) i „C” (dla ekspertów). Po zdobyciu miliona punktów globalnej reputacji, odblokowana zostaje nowa klasa wyścigów ogólnoświatowych, zwana „Global”. Warto dodać, iż oprócz trybu kariery mamy też tryb Multiplayer oraz tak zwany tryb Race Day, czyli pojedynczy wyścig.

Race-Driver-Grid-2-Wallpaper1-ly54q2k8at

Podczas rozgrywki odwiedzamy trzy różne kontynenty (Stany Zjednoczone, Europa i Japonia), na których możemy wziąć udział w zawodach. Trzeba przyznać tutaj dbałość o szczegóły oraz niesamowite odwzorowanie tras. Mamy tutaj typowo sportowe tory, ulice miast, tory uliczne czy też górzyste trasy. Sama osobiście uwielbiam mapy Japonii, gdyż nie dość, iż najlepiej mi się na nich gra, to dodatkowo jest tu największe zróżnicowanie map i zmagań. Warto dodać, iż co inny kontynent, tym inny tryb zawodów Nas czeka. W Japonii w większości odbywają się zawody w driftowaniu, w Stanach Zjednoczonych mamy głównie wyścigi z kategorii muscle, a w Europie gracz ma możliwość udziału w tak zwanych wyścigach "Open Wheel". Ale mimo to zwykłe wyścigi nadal mają swój urok.

W grze dużą mierzę odgrywa także sztuczna inteligencja. Z jednej strony potrafią być godnymi rywalami, ale z drugiej potrafią też popełniać błędy, dzięki którym czasami jesteśmy w stanie wygrać. A jeżeli mowa o kraksach i błędach to ważny w tej grze jest tutaj model zniszczeń, gdyż każda, nawet drobna usterka, ma wpływ na zachowanie pojazdu, a większa kolizja może zakończyć nasz udział w zawodach. Myślę, że w głównej mierze postawiono w tej grze na realizm we wszelkich kolizjach, usterkach, itp. Na prawdę świetne widoki. To samo tyczy się grafiki, której też nie można nic zarzucić, a przynajmniej ja nie mam nic do zarzucenia. Według mnie jest świetna i miło się gra przy takich detalach jakie nam zafundowano na mapach, czy też w samochodach.

A jeżeli mowa o samochodach to w Race Driver: GRID kierujemy zarówno tradycyjnymi, licencjonowanymi samochodami wyścigowymi, jak i klasycznymi pojazdami. Łącznie autorzy gry przygotowali dla Nas ponad czterdzieści różnych samochodów. Model jazdy nie należy do najprostszych, jest to typowa zręcznościówka, ale dająca nam dużo frajdy. Na szczęście gra zawiera system powtórek. Mianowicie po nieudanym fragmencie wyścigu możemy cofnąć czas o kilka sekund i spróbować przejechać dany odcinek jeszcze raz.

671751424352335559127.jpeg

A teraz czas na małe podsumowanie gry, poprzez system plusów i minusów. Zaczniemy od plusów:

+ grafika

+ SI

+ system zniszczeń

+ klimat zaciętych wyścigów

A teraz czas na minusy, a raczej jeden minus, gdyż gra mi się wyjątkowo podoba i nie zauważam w niej dużo wad:

- mało map

Race Driver: GRID to bardzo emocjonująca gra, w której jest duża rywalizacja. Jest tutaj taka sama zaciętość jak w realnym motosporcie. Polecam tą grę wszystkim, którzy lubią wyścigówki.

­VeIMQWU.png

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...