Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Unity3d - Kontroler

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Czy ktoś z was jest wstanie mi odpisać a zarówno pomóc w skrypcie na poruszanie się kontrolerem "cube" za pomocą "w,a,s,d+ spacja+ obracanie kamery za pomocą myszki+ zmiana kursoru na inny+ MOŻLIWOŚĆ stworzenia własnego okna z grą w postaci instalacji .exe".

U mnie w skrypcie jest Joystick wyznaczony do ruchu, nie posiadam. Stworzyłem sobie teren, następnie postawiłem ściany, mgła itp, zrobiłem wszystko tak żeby było strasznie podczas gry+ jakiś dźwięk+screeny wychodzące podczas grania. 

Nagle robię play i się zawiodłem na mojej pracy bo gdy nie mogłem się ruszać straciłem chęć rozbudowywania. Szukałem wiele sposób na to, żeby mój Cube mógł się poruszać, skrypty jakieś dodawałem, ale nadal nie mógł się ruszać. Zdenerwowałem się i wykasowałem wszystko ;] Oglądam sobie filmiki, czytam poradniki i przychodzi mi chęć do tworzenia. Potrzebuje waszej pomocy, lubie w takich sprawach się bawić, kręci mnie to i nie chciałbym rezygnować.

Jeżeli ktoś się znajdzie i będzie chciał pomóc to bardzo chętnie zachęcam!

Opublikowano

dziękuje za pomoc. Pomogłeś mi. Teraz mam pytanie czy jest możliwość zrobienia "Obiekt" w taki sposób, żeby przed nami ukazała się postać która zmierza w naszą stronę, przy czym migocze, drga, szumi, piszczy w naszych słuchawkach i na ekranie.. a po chwili przestaje a postać znika w mgle. Ja zrobiłem tylko podstawy efekt: Postać przechodzi przez dane miejsce, nagle włącza się obiekt "kula w krwi i punktowe światełko padające na dany element" Wiem to są podstawy, chciałbym dążyć dalej w ciekawsze i trudniejsze skrypty

Opublikowano

dziękuje za pomoc. Pomogłeś mi. Teraz mam pytanie czy jest możliwość zrobienia "Obiekt" w taki sposób, żeby przed nami ukazała się postać która zmierza w naszą stronę, przy czym migocze, drga, szumi, piszczy w naszych słuchawkach i na ekranie.. a po chwili przestaje a postać znika w mgle. Ja zrobiłem tylko podstawy efekt: Postać przechodzi przez dane miejsce, nagle włącza się obiekt "kula w krwi i punktowe światełko padające na dany element" Wiem to są podstawy, chciałbym dążyć dalej w ciekawsze i trudniejsze skrypty

@vesox

Pojawienie się - ustawiasz odpowiednią pozycję i renderer.enabled na true

Migotanie - szybkie przełączenie renderer.enabled na zmianę na true i false.

Drga - małe i losowe ruchy obiektu

Szum, pisk - w Unity są jakieś tam narzędzia do używania dźwięku, wystarczy zrobić kilka "głośników", ustawić piski/szumy jako nagranie i kontrolować skryptem

Ruch - oczywiste

Znikanie we mgle - Unity ma jakieś mechanizmy do mgły, poczytaj w dokumentacji

Ostateczne zniknięcie - ustawiasz renderer.enabled na false

Opublikowano

Podpinam sie do odpowiedzi @2xup

Gdzie znajde te renderer oraz jak zrobic by sie automatycznie przelaczalo? @Fireho

renderer będzie obecny w każdym skrypcie podpiętym do jakieś obiektu z Mesh Renderer'em. Przykład:

881051424375841699239.png

Mesh Renderer'a, skrypt i wykorzystanie renderer w skrypcie oznaczyłem na zielono.

Automatyczne przełączanie to kwestia skryptu. Ten przykładowy po prostu zmienia widoczność tak szybko jak może, ale oczywiście może być to znacznie lepsze, zależne od innych czynników itp..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...