Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Błędy w projektach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wie ktoś może dlaczego w każdym projekcie pobranym z neta mam jakieś błędy? Przed chwila pobrałem sb starter kit RTS'a z tego tuta http://youtu.be/BTgqrNBFDvAI mam jakieś błędy. Mógłby ktoś zobaczyć? Nie mam jakiś bibliotek? Jutro wstawię co do za błędy jak coś bo pisze z kom.

Opublikowano

Ehh.. Dodawaj informacje z konsoli bo nie wiadomo o co chodzi.

Na 90% jest to wina nowszej wersji Unity, bo ten RTS kit jest stary jak świat.

+ I taki mały dodatek ode mnie. :D

Postaraj się napisać sam tego RTS'a. Nie tylko będziesz miał dużo większą władzę nad kodem, ale może to zaprocentować w przyszłości.. 

Opublikowano

Ehh.. Dodawaj informacje z konsoli bo nie wiadomo o co chodzi.

Na 90% jest to wina nowszej wersji Unity, bo ten RTS kit jest stary jak świat.

+ I taki mały dodatek ode mnie. :D

Postaraj się napisać sam tego RTS'a. Nie tylko będziesz miał dużo większą władzę nad kodem, ale może to zaprocentować w przyszłości.. 

No tak trochę dla początkującego to jest problem. Tak wiem, od czegoś trzeba zacząć i wgl. Nie wiem czemu ale nie mogę ogarnąć unity. Nawet najprostszych rzeczy. :P 

Co do błędów to wywala mi że np. w jakimś tam pliku brakuje odwołania. Nieznana przestrzeń nazwy. A w kodzie jest na 100% wszystko okej. 

Opublikowano

No tak trochę dla początkującego to jest problem. Tak wiem, od czegoś trzeba zacząć i wgl. Nie wiem czemu ale nie mogę ogarnąć unity. Nawet najprostszych rzeczy. :P 

Co do błędów to wywala mi że np. w jakimś tam pliku brakuje odwołania. Nieznana przestrzeń nazwy. A w kodzie jest na 100% wszystko okej. 

Znajdź jakiś kurs C#, przeczytaj, obejrzyj oficjalne poradniki i będziesz wiedział jak się pisze kod oraz jak obsługiwać edytor.

Opublikowano

Wie ktoś może czy da się w łatwy sposób naprawić błędy typu "The type or namespace name `Pathfinding' could not be found. Are you missing a using directive or an assembly reference?" Wiem ze brakuje odwołania. Ale nigdzie na necie nie mogę znaleźć do tego pliku .dll 

Opublikowano

ponawiam pytanie

pomoże ktoś? Został mi do naprawienie tylko ten jeden błąd (jeśli nie wyskoczą mi inne po naprawieniu tego) a na internecie nie mogę znaleźć rozwiązania. 

Opublikowano

"The type or namespace name `Pathfinding' could not be found.

Wpisałem Pathfinding w dokumentacji Unity, nie znalazło czegokolwiek o takiej nazwie(chyba że to była wewnętrzna klasa tego RTS kita, ale wątpię bo raczej by wtedy błędu nie było). Oznacza to że kiedyś taka klasa była, ale wyszła nowa wersja Unity i ją zmieniono na coś innego. Przecież już w pierwszej odpowiedzi ci powiedzieli że najpewniej zestaw jest nieaktualny...

Opublikowano

Wpisałem Pathfinding w dokumentacji Unity, nie znalazło czegokolwiek o takiej nazwie(chyba że to była wewnętrzna klasa tego RTS kita, ale wątpię bo raczej by wtedy błędu nie było). Oznacza to że kiedyś taka klasa była, ale wyszła nowa wersja Unity i ją zmieniono na coś innego. Przecież już w pierwszej odpowiedzi ci powiedzieli że najpewniej zestaw jest nieaktualny...

Pathfinding jest to klasa (?) od tego ustrojstwa dzięki któremu np. moby nie wchodzą na ściany tylko wyszukują drogę bez kolizji. A błąd wywala nie przy klasie tylko od razu przy "using Pathfinding" . Da się to jakoś naprawić?

Opublikowano

Pathfinding jest to klasa (?) od tego ustrojstwa dzięki któremu np. moby nie wchodzą na ściany tylko wyszukują drogę bez kolizji. A błąd wywala nie przy klasie tylko od razu przy "using Pathfinding" . Da się to jakoś naprawić?

Tylko że całego Pathfinding już nie ma. Wyszedł update Unity i go usunięto, zastąpiono inną klasą. RTS kit jest w związku z tym zdezaktualizowany.

Opublikowano

Tylko że całego Pathfinding już nie ma. Wyszedł update Unity i go usunięto, zastąpiono inną klasą. RTS kit jest w związku z tym zdezaktualizowany.

To czemu jak wpiszę w google "Pathfinding unity" i wezmę 3 link, pobiorę sobie projekt to wszystko działa? A w tym rts wywala błędem. Teoretycznie w dokumentacji unity jest o pathfinding.

http://docs.unity3d.com/Manual/Navigation.html

Jeśli zostało zastąpione inną klasą to czy da się wgl to zaktualizować żeby działało? I czy było by to dużo roboty? 

Opublikowano

To czemu jak wpiszę w google "Pathfinding unity" i wezmę 3 link, pobiorę sobie projekt to wszystko działa? A w tym rts wywala błędem. Teoretycznie w dokumentacji unity jest o pathfinding.

http://docs.unity3d.com/Manual/Navigation.html

Jeśli zostało zastąpione inną klasą to czy da się wgl to zaktualizować żeby działało? I czy było by to dużo roboty?

Bo "Pathfinding" to w angielskim słowo ogólnie znaczące znajdywanie ścieżek skądś dokądś, a nie tylko nazwa klasy. Kiedyś była klasa/przestrzeń nazw Pathfinding, teraz są klasy takie jak NavMesh, NavMeshAgent, NavMeshObstacle i o nich mówi ta strona którą dałeś.

Ile roboty? Nie wiem, nie widziałem samego kodu. Natomiast z pewnością trzeba tam sporej wiedzy o Unity i C#, bo w Unity nie zaczyna się tak po prostu od przerabiania większych systemów pod nowsze wersje. Poczytaj o C# i pooglądaj tutoriale Unity, a po kilku mniejszych projektach możesz się zabrać za przeróbkę tego zestawu. Linki do odpowiednich kursów ci podałem:

Znajdź jakiś kurs C#, przeczytaj, obejrzyj oficjalne poradniki i będziesz wiedział jak się pisze kod oraz jak obsługiwać edytor.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...