Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do 2200

ArcaniA2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Potrzebuję komputera do 2200 zł, jednakże ten podany w przypiętym temacie nie pasuje mi ( http://www.morele.net/inventory/info/iNU1cH/). W końcu minimum do gier to 8GB RAM, dysku 1TB jak i nagrywarki nie potrzebuję (wystarczy 500 GB). Najbardziej mnie zastanawia, czy warto brać tego intela. Z tego co wiem, jeśli chodzi o niskobudżetowe konstrukcje, AMD lepiej się sprawdza. Myślałem nad 2 razy tańszym AMD FX 6300 (z testów wynika, że tylko troszkę słabszy od tego i5), bo daje to 400 zł więcej na dodatkowy RAM i być może lepszą kartę graficzną. Co o tym myślicie? 

Opublikowano

Ogólnie moje zdanie jest takie, że i3 powinni brać ci, którzy nie chcą kręcić procka, a FX'y ci, którzy chcą kręcić procek i mają już chłodzenie z poprzedniego kompa, bo tak, to jest znowu kolejne 100 zł na chłodzenie, więc to niezbyt opłacalne. i3 na LGA 1150 ( jak coś to mowa o tych tak za ok. 400 zł ) ma przewagę nad FX'ami, chociaż różnie to bywa w różnych grach. Na socket LGA 1155 to ta wydajność była na równi. Co do tego dysku - wydaje mi się, że warto dopłacić te grosze i mieć aż 2 razy większy dysk. :) W sumie to niezbyt rozumiem dlaczego na tym forum ludzie aż tak wszędzie dają tą i5, skoro w takim zestawie za +/- 2000 zł i3 + R9 270 to najlepsza opcja, głównie z tego powodu, że i3 i R9 270 idealnie się łączą pod względem wydajności w grach, żaden z nich nie ogranicza drugiego. Co prawda zestaw z i5 jest bardziej przyszłościowy, ale pomimo tego nie widzę innych plusów.

Moja propozycja wygląda mniej więcej tak:
http://www.morele.net/inventory/info/ws6AhL/

Opublikowano

Ogólnie moje zdanie jest takie, że i3 powinni brać ci, którzy nie chcą kręcić procka, a FX'y ci, którzy chcą kręcić procek i mają już chłodzenie z poprzedniego kompa, bo tak, to jest znowu kolejne 100 zł na chłodzenie, więc to niezbyt opłacalne. i3 na LGA 1150 ( jak coś to mowa o tych tak za ok. 400 zł ) ma przewagę nad FX'ami, chociaż różnie to bywa w różnych grach. Na socket LGA 1155 to ta wydajność była na równi. Co do tego dysku - wydaje mi się, że warto dopłacić te grosze i mieć aż 2 razy większy dysk. :) W sumie to niezbyt rozumiem dlaczego na tym forum ludzie aż tak wszędzie dają tą i5, skoro w takim zestawie za +/- 2000 zł i3 + R9 270 to najlepsza opcja, głównie z tego powodu, że i3 i R9 270 idealnie się łączą pod względem wydajności w grach, żaden z nich nie ogranicza drugiego. Co prawda zestaw z i5 jest bardziej przyszłościowy, ale pomimo tego nie widzę innych plusów.

Moja propozycja wygląda mniej więcej tak:

http://www.morele.net/inventory/info/ws6AhL/

1. wkladamy i5 gdyz poziom i3 mozna osiagnac krecac znaszcnie tanszego pentiuma (co nawet z chlodzeniem jest tanszym rozwiazaniem), w aplikacjach wykorzystujacych 4 watki przewaga i3 nad kreconym pentiumem jest mała, za mała by myslec o tym procku, w grach gdzie procesor jest pod wiekszym obciazaniem niz gpu jest znaczna roznica pomiedzy i5 a i3

2. wszystkie i3 orpócz nehalem > fx 6300 bez oc

3. nie wiem po co mu tak droga plyta, nie wiem po co mu tak droga buda, za zaoszczedzone pieniadze mialby r9 270x (arguemnt o odkrecaniu jest dla mnie bezsensowny, bo r9 270x o dziwo tez sie kreci wyzej)

moja propozycja http://www.morele.net/inventory/info/vH5YTX/

­

Opublikowano

Zaoszczędzone, zaoszczędzone, zaoszczędzone, ale i tak dałeś i5 zamiast i3 i lepszej karty za te pieniądze zaoszczędzone na obudowie i płycie.. Przecież większość gier obciąża bardziej GPU aniżeli CPU.. W sumie to bardzo mało gier znam, które by obciążały mocno CPU, jedynie chyba GTA IV. Popatrz na to, że ta i5 przykładowo wyciągnie 80 fps w jakiejś grze, a ta R7 260X 50 fps, więc po co tak dobry procek do tak budżetowej karty, która go będzie ograniczać?
R9 270X dla większości ludzi jest bezsensownym wydatkiem, bo różnica fpsów pomiędzy R9 270 a R9 270X w grach to średnio 5 fps, a w pieniążkach różnica jest jednak spora jak na taką ilość fps. Poza tym, jak dobrze wiesz, nie każdy podkręca. Sam osobiście nie podkręcam, bo mam kartę Nvidii, a z nimi to różnie bywa, gdy tylko znudzi jej się granie w BF4 to wywali artefakty i po gwarancji, bo było OC ( chociaż co prawda można by to OC jeszcze cofnąć, no ale tylko w wypadku takim, że karta będzie jeszcze działać, czyli tak jak wyżej - artefakty ).
Lekkie poprawki:
http://www.morele.net/inventory/info/IZHd6W/

Opublikowano

dlaczego zaoszczedzony hajs wywaliles w i3 ktora jest droga i taniej masz lepsza?

mimo tego gier z ktorych wykorzystuje 4 watki jest sporo, i5 ma gdzie sie wykazac

i5 jest przyszlosciowy, na karte zawsze mozesz wydac wiecej w przyszlej rozbudowie i nie myslec ze bedzie wystepowac bottleneck

mimo tego ja bym zaoszczedzil na ramie i kupil r9 270 kosztem 4gb ramu ktore latwo pozniej dokupic

­

Opublikowano

Dokładnie, zestaw z 4 GB RAM chyba będzie najlepszy w tej sytuacji, no i RAM nawet zielony komputerowiec myślę, że potrafiłby włożyć. :)

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zdecydowałem się raczej na zestaw z i5, ale jednak poczekam jeszcze i dozbieram na tą r9 270.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...