Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wasze odczucia z klawiaturami mechanicznymi

tranzzik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapewne troche osób tutaj takową posiada, więc chciałbym się dowiedzieć jak się wam z nich korzysta itp. Ja osobiście posiadam kupioną specjalnie pod osu cm storm quickfire XT z niebieskimi switchami i mogę powiedzieć tyle, że jest świetna tylko troche za głośna jak chce się grać po nocach xD takto jest bardzo wporzadku, troche mi już służy i do tej pory nie miałem żadnego najmniejszego problemu :)

Opublikowano

Mam qpad mk-50 z redami, klawiaturę mam prawie cały rok i działa idealnie, jedyną wadą są wycierające się klawisze

A co do przełączników (opiszę każdy bo dużo się o nich naczytałem)

Redy - najlżejsze ze wszystkich, niewątpliwą zaletą jest łatwość wyciągania sporych prędkości (250 bpm 1/2 beatu singletapem? Żaden problem), no i pozwala to wytrzymać dłużej na długich, szybkich streamach. Tylko jest pewien problem, przez niską siłę aktywacji nie łatwo jest utrzymać porządaną prędkość, często się klika zbyt szybko, albo bez ładu czy składu (tzw. mashowanie)

Polecam raczej bardziej doświadczonym graczom, albo tym co chcą farmić na mapach TV size z DT

Blacki - są cięższe, łatwiej utrzymać na nich wysokie acc, jednakże z tego samego powodu trudniej jest wciskać szybko. Ma to swoje dobre strony, o wiele łatwiej wyrobić sobię staminę. Jeżeli jesteś początkujący, albo grasz tak sobie to polecam blacki, najtańszy przyzwoity model to steelseries 6gv2

Bluy - sporo graczy ich używa, ale to tylko pozostałość z czasów, gdy inne przełączniki były trudno dostępne i drogie. Lepiej zainwestować w browny, chyba że też dużo piszesz i głośne klawisze nie będą nikomu przeszkadzać

Browny - najbardziej niedoceniane przełączniki, ale wcale nie najgorsze. Ludzie mówią że mimo takiej samej siły aktywacji chodzą ciężej od redów. Jedyną dyskusyjną rzeczą czy jest to, czy wyczuwanie punktu aktywacji jest tak na prawde potrzebne, bo czasem może przeszkadzać. Czasami są problemy z double tappowaniem, ze względu na to, że punkt dezkatywacji jest wyżej niż punkt aktywacji. Nie jestem w stanie tego sprawdzić, ale jeżeli ktoś chce sprawdzić to zachęcam, sporo ludzi bardzo sobie je chwali.

I jeszcze opiszę co się nadaje do manii, chociaż raczej i tak nikt z tego nie skorzysta

Tutaj sprawa jest jasna i prosta - Cherry MX Brown Master Race. W przeciwieństwie do standarda, tutaj cała gra jest oparta na accuracy, i ze względu na to że istnieją zwykłe i "tęczowe" trzysetki, nie można zadowolić się przeciętną celnością. A wyczuwalny punkt aktywacji bardzo się w tym przydaje

Bluy - bez sensu, skoro to trochę cięższa wersja brownów ze słyszalnym punktem aktywacji. Jak poprzednio, wybierz jeżeli bardzo dużo piszesz a charaktetystyczny klik jest dla ciebie niezbędny

Redy - takie sobie, nie mają wyczuwalnego punktu aktywacji, ciężej utrzymać dobre acc.

Blacki - to samo, i jeszcze gorzej. 80 cN wysysa staminę w sekunde, a na wyższych poziomach cała mapka to jeden wielki stream. Chyba nawet gumiaki będą lepsze

Membranowe - tak, wiem że to nie mechaniczne przełączniki, ale dobrze się nadają, wadą jest niska wytrzymałość i wyrabianie się klawiszy. Hudonom i Tidek na nich grają, i jakoś lepiej od nich w Polsce nie gra nikt

image1.png?uid=3801346&m=3

Opublikowano

Posiadałem kilka klawiatur mechanicznych, ale teraz posiadam QPAD-a MK-85 z Redami i jest to niewątpliwie cudowna klawiatura, lecz zmieniam ją na Corsair K70 RGB.

Więc tak jak @Mustang1x1 napisał Redy są bardzo dobre do szybszych map, lecz przy wolniejszych można się trochę zapędzić, lub użyć zbyt dużej siły (czasami mi się zdarza, gdy już jestem zmęczony i nie panuję nad naciskiem wywalić keycap-a ze switcha xD). QPAD-y MK-50/60/85 są bardzo dobrymi i solidnymi klawiaturami o masywnej budowie, pozbawionej zbędnych bajerów, co daje bardzo stabilną grę.

Opublikowano

Osobiście nie wyobrażam sobie grania na czymś innym niż na klawiaturze mechanicznej. Aktualnie posiadam CM Storm Trigger Z i jestem z niej bardzo zadowolony. Ma wszystko to cco potrzebuję makra, podświetlenie i podpórkę pod nadgarstki. Dobrze wykonana i niezbyt głośna.

Opublikowano

Ja posiadam Razer BW Tournament.

Idealna do jazdy na lany, i wgl. 

Przelaczniki razer green - odpowiedniki mx blue, spisuja sie idealnie.

Gdy uzywam zwyklej klawy po uzywaniu tej, odczuwam wielka roznice.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...