Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Warto inwestować w PS4, czy lepiej kupić PC

Zielony Wafel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam otóż od 2 tygodni męczy mnie pytanie co kupić PS4 czy jakiegoś tam PC by pograć np w GTA 5 na minimalnych.

PC za 1500zł nie wszystkich uciągnie najnowszych gier(2014/2015) ale słyszałem ze PS4 to też nie jest największa rewelacja ;/ mógłby mi ktoś doradzić co zrobić :??

Opublikowano

Moim zdaniem, lepiej zainwestować w PS4. Myślę, że będzie to tańsza inwestycja pod GTA V niż z PC. Jak bym miał kupować to bym zakupił ps4, obecnie jestem posiadaczem PS3 i grywam w GTA V oraz znajomy ma PS4 i on nie narzeka na grywalność na nim. Ja jestem zadowolony z PS3 jak on ze swojego PS4. Tyle w temacie.

Pozdrawiam !

Opublikowano

Szczerze, lepiej kupic komputer za 2k niz PS4. Gry sa drogie, trzeba placic za online i nie ma tej wolnosci jak na PC (darmowe gry, edytory tekstu/grafiki/wideo).

Odpisujesz na moj post? Dodaj @Aintence jesli chcesz abym go zobaczyl.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

Miałem podobny dylemat ( u mnie 3k na kompa) i wybrałem ps4. Mój stary komp jest jary, wiec programy graficzne (Photoshop) oraz video(Vegas) i mniej wymagające gry obsługuje. Gry na ps są drogie, ale bez ograniczeń możesz kupować używane albo pożyczać. Tak jak ktoś wspomniał trzeba płacić za multi(ps plus), ale za 200 zł /rok dostajesz taka możliwość oraz gry warte co najmniej 750 zł. Ps wypada taniej. Kompa który uciagnie nowe gry za 1,5 k nie kupisz. Wspominając ze nie ma jeszcze żadnej karty graficznej która uciagnela by wiedźmina 3 na wysokich ustawieniach graficznych. Jeśli głównie grasz ps4 to jedyny sensowny wybór.

Szczerze, lepiej kupic komputer za 2k niz PS4. Gry sa drogie, trzeba placic za online i nie ma tej wolnosci jak na PC (darmowe gry, edytory tekstu/grafiki/wideo).

Są darmowe gry xD. Np Warthunder
Opublikowano

@razor3254 w jakim sensie online jest płatne?

Aby grać online musisz posiadać PS Plus. Cena to 150-170 złotych na rok.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Miałem podobny dylemat ( u mnie 3k na kompa) i wybrałem ps4. Mój stary komp jest jary, wiec programy graficzne (Photoshop) oraz video(Vegas) i mniej wymagające gry obsługuje. Gry na ps są drogie, ale bez ograniczeń możesz kupować używane albo pożyczać. Tak jak ktoś wspomniał trzeba płacić za multi(ps plus), ale za 200 zł /rok dostajesz taka możliwość oraz gry warte co najmniej 750 zł. Ps wypada taniej. Kompa który uciagnie nowe gry za 1,5 k nie kupisz. Wspominając ze nie ma jeszcze żadnej karty graficznej która uciagnela by wiedźmina 3 na wysokich ustawieniach graficznych. Jeśli głównie grasz ps4 to jedyny sensowny wybór.

Są darmowe gry xD. Np Warthunder

Jedna, a ile jest na PC :P PS4 jest dla tych co lubia siedziec wygodnie i nie martwic sie o to ze konsola bedzie za stara za 2-3lata. na PC zawsze lepiej beda gry wygladaly lecz trzeba wymieniac czesci komputera na lepsze.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

Jedna, a ile jest na PC :P PS4 jest dla tych co lubia siedziec wygodnie i nie martwic sie o to ze konsola bedzie za stara za 2-3lata. na PC zawsze lepiej beda gry wygladaly lecz trzeba wymieniac czesci komputera na lepsze.

Jest więcej darmowych. Podliczajac wszystkie koszty i tak bardziej opłaca się kupić ps4 i za 5 lat wymienić na ps5, niż wymieniać podzespoły do kompa. Tak jak wspomniałeś, na ps nie musisz trząść portkami, że jakaś gra ci nie pójdzie, tylko wkładasz płytę i grasz.

Ps to sprzęt dla ludzi wygodnych. Autor tematu musi sobie odpowiedz, czy woli mieć wszystko odwalone, czy kombinować w ustawieniach i sprawdzać, czy coś działa lepiej czy gorzej.

Opublikowano

ehh cholernie trudny wybór ;/ aktualnie mam pc na którym nic nie chodzi więc jak kupie ps4 to poczekam troszku na ulepszenie PC ale jak kupie PC to będę płakać przy każdej grze która mi nie pójdzie ehh

Opublikowano

PC do 1700zl nie dorowna nigdy Ps4 pod wzgledem wygladajacych gier.

Konsola sama w sobie moze i lepsza bedzie niz 1700zl PC lecz pamietaj ze gry kostuja 2x tyle co na PC + PS+. Jak bys porownal koszty konsoli z 10 grami na 2 lata kontra PC z 10 grami na 2 lata to PC wyjdzie na lepiej.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

Można kupić używane. W tym przypadku nie jest tak jak na PC. Używana gra nie różni się niczym od nowej (chyba ze wykorzystanym kodem promocyjnym).

Opublikowano

Konsola sama w sobie moze i lepsza bedzie niz 1700zl PC lecz pamietaj ze gry kostuja 2x tyle co na PC + PS+. Jak bys porownal koszty konsoli z 10 grami na 2 lata kontra PC z 10 grami na 2 lata to PC wyjdzie na lepiej.

A możliwość odsprzedania? Na PC nie sprzedamy gierki, na ps4 juz tak. Jeszcze do tych dwoch lat na Pc dolicz modernizacje bo watpie żeby każda gierka jakos fajnie chodziła na kompie za 1700zl ktorego nie bedziesz modernizowal po roku czy nawet po dwóch. Gry na PC za 1700zl nigdy nie beda chodzic tak jak na konsoli, ( Wiedzmin 3, GTA V). 

Opublikowano

Ogółem polecam ci kupić PC (A raczej złożyć). PC'ta będziesz mieć na dłużej, oraz będziesz w nim mógł wymieniać komponenty takie jak karta graficzna, procesor, pamięć ram. Tak jak ktoś up pisał Gry na PS4 nie dość, że są droższe od tych na PC to musisz płacić za grę online. Na PC możesz mieć gry za 1/2, 1/3 a nawet 1/4 ceny gier na PS4. Możesz też ściągać gry za darmo (chyba nie muszę tłumaczyć jak). Oraz PC ma to czego PS4 nie ma, czyli programy takie jak Photoshop, After Efects oraz Vegas :).

Opublikowano

To zależy na czym wolisz grać. Ja obecnie gram na PS ale 3 i powiem Ci że lepiej mi się na konsoli gra. Też patrz na to, że kupując gry na PC musisz wydać tam ok 200 zł ( zależy jaka ) no i musisz mieć dobry procesor kartę i tak dalej. Ale też patrz na to że kupując konsole PS4 masz już gry bez w sumie żadnych wielkich wymagań wkładasz płytę i grasz. Więc ja bym na Twoim miejscu kupiła ps4 ;d też na PS4 z tego co mi wiadomo bynajmniej jest tak na PS3 że grasz online za free wystarczy konto założyć. 

Opublikowano

To zależy na czym wolisz grać. Ja obecnie gram na PS ale 3 i powiem Ci że lepiej mi się na konsoli gra. Też patrz na to, że kupując gry na PC musisz wydać tam ok 200 zł ( zależy jaka ) no i musisz mieć dobry procesor kartę i tak dalej. Ale też patrz na to że kupując konsole PS4 masz już gry bez w sumie żadnych wielkich wymagań wkładasz płytę i grasz. Więc ja bym na Twoim miejscu kupiła ps4 ;d też na PS4 z tego co mi wiadomo bynajmniej jest tak na PS3 że grasz online za free wystarczy konto założyć.

Jak nie wiesz o czym mówisz, to najlepiej się nie odzywaj, bi głupoty walisz. Gry na PC kosztują około 100 złotych na premierę. Niby racja, że wkładasz płytę i grasz, ale na konsoli masz grafikę gorszą. Na koniec powiem ci, że aby grać online w gry na PS4, potrzebny jest abonament w wysokości 150/200 złotych za rok.

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, zaciekawiły mnie posty niektórych forumowiczów, którzy nic nie wiedzą o najnowszej konsoli firmy SONY a się wypowiadają. W tym poście postaram się wszystko naprostować.

1. Cena PC o mocy konsoli PS4 wynosi 2800zl.

2. Gry na Play Station 4 nie zawsze są droższe od gier PC, zwłaszcza kiedy kupujecie je w serwisie steam w którym ceny nowych gier dochodzą do 249 zł.

3. Konsola służy do grania a nie do obróbek Filmów\Zdjęć.

4.Gry F2P działają bez konta PS+.

5.W usłudze PS+ dostajesz od 1 do 3 gier miesięcznie za darmo.

6.Gołym okiem ciężko zauważyć że grafika na PS4 jest gorsza a w niektórych grach jest nawet lepsza np. w battlefieldzie 4.

7.Ograniczenia FPS do 30 są po to aby gra działała z tą samą płynnością cały czas. Warto dodać że nie wszystkie gry mają to ograniczenie.

8.W niektórych grach PC sztucznie zawyża się wymagania aby gracze kupowali droższe komponenty.

Dziękuje za uwage.

Opublikowano

Też dodam tu swoje 3 grosze :P.

Interesujesz się może hardware'm komputerowym? Jeśli tak, to kompa możesz złożyć z chociażby używek, wtedy nie sądzę, żeby PS4 przebiło go mocą (należy też zwrócić uwagę, że podzespoły komputerowe z czasem tanieją). Poza tym: składanie kompa jest satysfakcją samą w sobie :P.

Konsole zawsze były bardziej dla casuali. Tutaj po prostu odpalasz grę i nie musisz kombinować (tak jak to bywa na pc).

A czy konsole są wygodniejsze od pc'ta? Do kompa możesz podłączyć pada (polecam tego od X360), a samego kompa do telewizora i za pomocą Steam'a można osiągnąć fajny, wcale nie gorszy od konsol efekt.

I3-4130 10GB DDR3 Geforce GTX 760 2GB GDDR5 | PS2 Fat SCPH-30004 FMCB 1.8 | PS3 Super Slim 500GB CECH-4004C | Microsoft Lumia 550

Opublikowano

Witam, zaciekawiły mnie posty niektórych forumowiczów, którzy nic nie wiedzą o najnowszej konsoli firmy SONY a się wypowiadają. W tym poście postaram się wszystko naprostować.

1. Cena PC o mocy konsoli PS4 wynosi 2800zl.

2. Gry na Play Station 4 nie zawsze są droższe od gier PC, zwłaszcza kiedy kupujecie je w serwisie steam w którym ceny nowych gier dochodzą do 249 zł.

3. Konsola służy do grania a nie do obróbek Filmów\Zdjęć.

4.Gry F2P działają bez konta PS+.

5.W usłudze PS+ dostajesz od 1 do 3 gier miesięcznie za darmo.

6.Gołym okiem ciężko zauważyć że grafika na PS4 jest gorsza a w niektórych grach jest nawet lepsza np. w battlefieldzie 4.

7.Ograniczenia FPS do 30 są po to aby gra działała z tą samą płynnością cały czas. Warto dodać że nie wszystkie gry mają to ograniczenie.

8.W niektórych grach PC sztucznie zawyża się wymagania aby gracze kupowali droższe komponenty.

Dziękuje za uwage.

Też dodam tu swoje 3 grosze :P.

Interesujesz się może hardware'm komputerowym? Jeśli tak, to kompa możesz złożyć z chociażby używek, wtedy nie sądzę, żeby PS4 przebiło go mocą (należy też zwrócić uwagę, że podzespoły komputerowe z czasem tanieją). Poza tym: składanie kompa jest satysfakcją samą w sobie :P.

Konsole zawsze były bardziej dla casuali. Tutaj po prostu odpalasz grę i nie musisz kombinować (tak jak to bywa na pc).

A czy konsole są wygodniejsze od pc'ta? Do kompa możesz podłączyć pada (polecam tego od X360), a samego kompa do telewizora i za pomocą Steam'a można osiągnąć fajny, wcale nie gorszy od konsol efekt.

Ludzie widzieliście datę tego tematu? Autor założył go w lutym tego roku, czyli...  4.5 miesiąca temu. -.-

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Prawda. :D

Ale być może ktoś inny nie będzie musiał zakładać nowego tematu.

I3-4130 10GB DDR3 Geforce GTX 760 2GB GDDR5 | PS2 Fat SCPH-30004 FMCB 1.8 | PS3 Super Slim 500GB CECH-4004C | Microsoft Lumia 550

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...