Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki kurs C++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Przepraszam, jeśli zły dział lub błache pytanie.

Chciałbym nauczyć się C++. Przeglądałem już wiele kursów, ale żadnego nie wybrałem. Chciałem uczyć się z "Od zera do gier kodera", ale wiele osób mówi, że jest przestarzały. 

Jakie kursy polecacie? Najlepiej video. 

Z góry dzięki za pomoc!

Opublikowano

@Sopelek997

Dzięki. Rejestrując się na tym forum oczekiwałem takiej odpowiedzi. ;)

Pierwsza strona tego działu - ostatni post 31 stycznia. Nie ma żadnego takiego tematu. Co 2 dni się takie pojawiają?

Każdy potrafi tak odpowiedzieć, ale wysilić się trochę, napisać z czego się korzystało, co według Ciebie jest dobre to "postwriter'om" trudno.

Myślę, że ta ranga powstała dla ludzi, którzy nabijają posty w taki sposób. Przydajesz się na tym forum TYLKO do zniechęcania. 

Taka prawda.

Pozdrawiam.

Opublikowano

@ Sopelek997

W temacie, który podałeś nie ma odpowiedzi na moje pytanie. Temat to dyskusja na temat języków programowania, ale nikt nie mówi jaki kurs poleca.

Może 3 odpowiedź będzie dobra - powodzenia :D .

Opublikowano

www.mpcforum.pl/topic/508973-tut-faq-jak-zaczac-przygode-z-programowaniem-c/

Opublikowano

Wszyscy podają linki do spisów.

Dajcie coś od siebie.

Jak wy się uczyliście? Ile to trwało? Jakie macie uwagi (przestrogi) dla tych, którzy chcą zacząć?

Opublikowano

Ja sie uczylem z video kursow, bo w taki sposob lepiej przyswajam wiedze i duzo pisalem. Na yt:

Najpierw thenewboston potem miroslaw zelent.

Przestrogi? Nie zniechecaj sie i pisz, duzo pisz. To jest najwazniejsze

Opublikowano

Ja sie uczylem z video kursow, bo w taki sposob lepiej przyswajam wiedze i duzo pisalem. Na yt:

Najpierw thenewboston potem miroslaw zelent.

Przestrogi? Nie zniechecaj sie i pisz, duzo pisz. To jest najwazniejsze

Dzięki wielkie. Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło.

BTW co po zelencie?

Opublikowano

Wymyslaj jakies programy i staraj sie je pisac z poznaną wiedzą, jak czegos nie wiesz to najpierw szukasz informacji w google i ewentualnie zadajesz pytanie na forum. Potem jak juz bedziesz myslal, ze znasz w miare dobry sposob obiektowosc to mozesz sie wziac za jakas biblioteke graficzna ( polecam SFML ). A i w kursie bedziesz mial cos o c++ builderze... Nie musisz sie uczyc, to akurat wprowadza w blad bo nijak sie on ma do obiektowosci, wystarczy ze obejrzesz do polimorfizmu (wlacznie)

@najwazniejszego bym zspomnial: pamietaj by poznac STL

Opublikowano

Ja się uczyłem z informacji w internecie, więc nie mam co tobie tego polecać, bo jużci się nie udało.

I tylko nie ten p********y zelent.

Dlaczego, to można sobie znaleźć obiektywną ocenę w starszych postach.

Opublikowano

Hah. Wyczuwam ból dupy.

Polak upartym jest.

Kolega, który się wcześniej wypowiadał czegoś się nauczył od zelenta, wiec może nie jest taki zły?

Opublikowano

Obojetnie jaki kurs.Ogarniecie podstaw zajmie Ci miesiąc, ogarnięcie obiektowości zajmie Ci miesiac drugi :)
CPP0x ->> Chyba tutaj jest wszystko. 
Ogarnij sobie:

-typy danych
-instr wejscia/wyjscia

-Warunki

-Switch case

-operacje na string

-petle

-tablice

-petle dwu-wymiarowe

Zobaczymy czy Ci się nie znudzi. Pisz jak CI idzie.

Opublikowano

No to jest 50/50, kurde, komu tu zaufać.

Tak z ciekawości co w Zelencie takiego chujowego bo szukałem w twojej zawartości coś na ten temat i k***a nie znalazłem.

@Sopelek997

Opublikowano

Tak z ciekawości co w Zelencie takiego chujowego bo szukałem w twojej zawartości coś na ten temat i k***a nie znalazłem.

@Sopelek997

http://forum.4programmers.net/1105232

1.

Moje przemyślenia co do filmów na youtube tego Pana: uczy rzeczy w złej kolejności i za wcześnie, uczy źle, nie jest wystarczająco kompetentny żeby uczyć

2.

Bardziej chodzi mi o to https://www.youtube.com/playli[...]Hgt8dIdoy6YhMq-mR6SZgy3zDy7D5i. Myślę, że nie ma tu dożo do tłumaczenia, proszę sobie popatrzeć na tytuły filmów. Nie ma to np. bez tłumaczenia co to funkcje w 4 odcinku wprowadzać PRNG. Albo najpierw pliki, a potem stringi. Albo tu https://www.youtube.com/playli[...]Hgt8dIdozvOVheSRb_qPVU-4ZJA7uB i 7 odcinek "Obiektowy C++ odc. 7: Instalacja Buildera. Okienkowy Hello World " Myślałem, że zejdę jak to zobaczyłem pierwszy raz

hue

niezły ze mnie szpieg

Opublikowano

http://www.mpcforum.pl/topic/1237270-gra-2d/?p=10574350

Jak jeszcze zobaczę raz jak ktoś to poleca to porządnie wezmę za krytykę jego filmów, aż się poświęcę i je przeglądnę.

Chętnie bym dowiedział się szczegółowo dlaczego jego filmy są takie złe. No, ale wypadało by żebyś najpierw obejrzał cały jego kurs żeby twoje argumenty były wiarygodne.

Powiem tak, filmy Mirosława Zelenta nie są najlepsze na świecie, ale osoba początkująca może wiele się z nich nauczyć, np. myśleć - czego brakuje w wielu innych kursach. Bo wiesz, programowanie to nie tylko klepanie kodu.

Fakt, filmy te nie zrobią z nikogo profesjonalisty. Uważam, że C++ lepiej uczyć się z książek.

Ale wiem dlaczego wielu bardziej doświadczonych programistów uważa filmy Zelenta za złe. Ponieważ zapominają oni jak trudne mogą być początki dla osób, które wcześniej nie miały nic wspólnego z programowaniem.

Chciałem jeszcze zauważyć, że krytyka na siłę nic ci nie da. Na wiele błędów można przymknąć oko, bo nie wpływają one znacząco na jakość przekazywanej wiedzy.

gamedevmania.com

Opublikowano

@Sopelek997

Jak taki chu.owy to zrób lepszy albo podaj lepszy

"Rób co chcesz" - 3 słowa które sprawiają że kompletnie nie wiesz co robić

Złośliwość - hobby ludzi inteligentnych

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...