Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Other Drops - parametr "- replacemetblock:"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chcę ustawić, by w wybranym regionie wydobyty blok STONE był po wydobyciu zastępowany nowym STONE

Niby prosta sprawa - tworze sekcje:

STONE:

- tool: ANY

replacementblock: STONE

drop: DEFAULT

i super....

Ale ja chce, by STONE odradzał się tylko w określonym regionie a nie na całym świecie. Służy do tego parametr

- region:

Ale wstawiałem go już chyba w każdym możliwym miejscu i nic :s

mógłby ktoś z wyjadaczy pomóc mi i wkleić tu jak ten fragment powinien wyglądać?

(Oczywiście chodzi o zrobienie nieskończonej kopalni bez generatorów, przy zachowaniu normalnego niszczenia bloków na całej pozostałej mapie)

Opublikowano

Więc tak testowałem wszystko i napewno śmiga sprawa jest naprawdę dziwna, bo z tego co ustaliłem, jeżeli nie dodamy dropu do replaccementblock to nie zastąpi tego bloku.

STONE:
        - replacementblock: STONE
          delay: 60
          drop: AIR
          region: stone
        - drop: DIAMOND

Pierw testowałem jak to w ogóle zrobić i o dziwo tak jak pisałem wyżej jeżeli nie dodamy drop to nie zamieni bloku wiec dałem, żeby dropiło powietrze czyli nic :D Potem nie pasowało mi to, że Stone się tak szybko zamienia i chciałem dodać delay ale o dziwo też nie działało, ale Jeżeli dodałem to:

- drop: DIAMOND

to o dziwo delay zaczęło działać. Delay jest na 60 (3 sekundy) bo jest to liczone w tickach 20 ticków = 1 sekunda.

Tutaj kod z objaśnieniem:

STONE:
        - replacementblock: STONE #zamienia blok na stone
          delay: 60 #czas po jakim ma sie pojawic stone w tickach 20 ticków = 1 sekunda
          drop: AIR #bez tego nie będzie działał replacementblock
          region: stone #region u mnie stone pojawia się tylko na regionie stone 
        - drop: DIAMOND #bez tego nie będzie działał delay, możesz dodać tutaj własny drop z chance itp.

Pomogłem?? Kliknij Lubię To

Opublikowano

Leszczu97 - jesteś wielki!!!

Co prawda nie zadziałało :P ale natchnąłeś mnie tym drop: AIR 

Oczywiście drop w tej kopalni był mi potrzebny, i to różnoraki bo to Skyblock (a tak właściwie to SeaBlock ale to szczegół). Wkleiłem więc w miejsce drop: DIAMOND to co mi potrzeba, czyli:

[DIAMOND/1/100%, EMERALD/1/0.6%, REDSTONE/1-5/0.5%]

Odpalam, no i ZONK! W kopalni blok dropi aż miło i się respi, na wyspie dropi aż miło i ... również się respi :s

Trzymam wqny myszkę i myślę co tu wykombinować a tu nagle dropnął Redstone i blok znikł!

No to za Twoim światłym przykładem dałem na koniec nawiasu AIR (bo kombinowałem, że blok znikł przy wydropieniu ostatniego w kolejności itemku z możliwej listy) i teraz ten fragment wygląda jak niżej:

STONE:
          delay: 1 
          drop:  COBBLESTONE
          region: spawn
        - drop:   [DIAMOND/1/100%, EMERALD/1/0.6%, REDSTONE/1-5/0.5%, AIR/1/100%] 

...i śmiga! Nie wiem jak ale śmiga :)

Leci Lajk!

A ja spróbuję teraz rozpisać to na różne kilofy nie tracąc tego - replacementblock:

P.S. DIAMOND na 100% to oczywiście tylko do testów :P

Opublikowano

No ale generalnie tyłek :s

Po ustawieniu poszczególnych kilofów czar pryska - nadal więc dyskusja i moja prośba o pomoc jest aktualna.

Podaj cały config to potestuje i postaram się naprawić, jeżeli będzie to możliwe.

Pomogłem?? Kliknij Lubię To

Opublikowano

Eureka!

Po wyniesieniu tego ostatniego kodu:

STONE:
          drop:  COBBLESTONE
        - drop:   [DIAMOND/1/100%, EMERALD/1/0.6%, REDSTONE/1-5/0.5%, AIR/1/100%] 

do osobnego pliku yml w /includes przestał się wreszcie gryźć z dropem rozpisanym na poszczególne narzędzia w otherdrops-drops.yml

Opublikowano

To moja ostateczna (dla STONE) wersja

- odtwarza STONE w regionie SPAWN a nigdzie indziej nie

- dropi zależnie od poziomu FORTUNE*

- dropi STONE zamiast COBBLESTONE przy kilofach SILK_TOUCH 

pliki "Otherdrops/Includes/replacement.yml" (na górze) i "Otherdrops/otherdopss-drops.yml" (na dole)

aliases:

defaults:

otherdrops:

STONE:
          drop: NOTHING
        - drop: NOTHING
include-files:       
   - includes/replacement.yml

aliases:

defaults:

otherdrops:

GLASS:
        - drop: [GLASS/50%]         

STONE:         

- tool: [IRON_PICKAXE, GOLD_PICKAXE, DIAMOND_PICKAXE]
          drop: [DIAMOND/1/0.4%, EMERALD/1/0.6%, REDSTONE/1-5/0.5%]

- tool: [IRON_PICKAXE@!LOOT_BONUS_BLOCKS#1, GOLD_PICKAXE@!LOOT_BONUS_BLOCKS#1, DIAMOND_PICKAXE@!LOOT_BONUS_BLOCKS#1]
          drop: [DIAMOND/1/0.1%, EMERALD/1/0.15%, REDSTONE/1-5/0.1%]

- tool: [IRON_PICKAXE@!LOOT_BONUS_BLOCKS#2, GOLD_PICKAXE@!LOOT_BONUS_BLOCKS#2, DIAMOND_PICKAXE@!LOOT_BONUS_BLOCKS#2]
          drop: [DIAMOND/1/0.2%, EMERALD/1/0.3%, REDSTONE/1-5/0.2%]

- tool: [IRON_PICKAXE@!LOOT_BONUS_BLOCKS#3, GOLD_PICKAXE@!LOOT_BONUS_BLOCKS#3, DIAMOND_PICKAXE@!LOOT_BONUS_BLOCKS#3]
          drop: [DIAMOND/1-2/0.3%, EMERALD/1-2/0.45%, REDSTONE/2-7/0.3%]

- tool: [ANY_PICKAXE]
          drop: [IRON_ORE/1/1%, GOLD_ORE/1/0.8%, COAL/1-6/1.5%, DYE@BLUE/1-7/0.5%]

- tool: [WOOD_PICKAXE@!LOOT_BONUS_BLOCKS#1, STONE_PICKAXE@!LOOT_BONUS_BLOCKS#1, IRON_PICKAXE@!LOOT_BONUS_BLOCKS#1, GOLD_PICKAXE@!LOOT_BONUS_BLOCKS#1, DIAMOND_PICKAXE@!LOOT_BONUS_BLOCKS#1] # [*LOOT1_PICKAXE]
          drop: [IRON_ORE/1/0.5%, GOLD_ORE/1/0.4%, COAL/1-6/0.75%, DYE@BLUE/1-7/0.25%]

- tool: [WOOD_PICKAXE@!LOOT_BONUS_BLOCKS#2, STONE_PICKAXE@!LOOT_BONUS_BLOCKS#2, IRON_PICKAXE@!LOOT_BONUS_BLOCKS#2, GOLD_PICKAXE@!LOOT_BONUS_BLOCKS#2, DIAMOND_PICKAXE@!LOOT_BONUS_BLOCKS#2] # [*LOOT2_PICKAXE]
          drop: [IRON_ORE/1/1%, GOLD_ORE/1/0.8%, COAL/1-6/1.5%, DYE@BLUE/1-7/0.5%]

- tool: [WOOD_PICKAXE@!LOOT_BONUS_BLOCKS#3, STONE_PICKAXE@!LOOT_BONUS_BLOCKS#3, IRON_PICKAXE@!LOOT_BONUS_BLOCKS#3, GOLD_PICKAXE@!LOOT_BONUS_BLOCKS#3, DIAMOND_PICKAXE@!LOOT_BONUS_BLOCKS#3] # [*LOOT3_PICKAXE]
          drop: [IRON_ORE/1-2/1.5%, GOLD_ORE/1-2/1.2%, COAL/2-8/1.5%, DYE@BLUE/2-9/0.75%]

- tool: [ANY_PICKAXE, -WOOD_PICKAXE@!SILK_TOUCH, -STONE_PICKAXE@!SILK_TOUCH, -IRON_PICKAXE@!SILK_TOUCH, -GOLD_PICKAXE@!SILK_TOUCH, -DIAMOND_PICKAXE@!SILK_TOUCH]
          drop: [COBBLESTONE]

- tool: [WOOD_PICKAXE@!SILK_TOUCH, STONE_PICKAXE@!SILK_TOUCH, IRON_PICKAXE@!SILK_TOUCH, GOLD_PICKAXE@!SILK_TOUCH, DIAMOND_PICKAXE@!SILK_TOUCH]
          drop: [STONE]

Jeśli komuś przyda się to do stworzenia nieskończonej kopalni bez użycia generatorów w stylu eastStone (szacun wielki!!!) to proszę o informację :)

Plugin łatwo rozszerzyć o DIRT i SAND - tylko kopiować i kilka podmianek

----------

* Najpierw liczony jest zawsze drop standardowy a dopiero potem DODAWANY DO NIEGO drop zależny od lvl FORTUNE

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...