Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Prowadzenie własnej usługi bez podatków, czy to dozwolone?

ThruDju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Chciałbym zapytać kogoś inteligentnego, czy dozwolone jest coś takiego, bym np. na olx.pl dodał zgłoszenie o oferowanej przeze mnie usłudze (np. byłoby to doszywanie guzików do koszuli, zupełnie przykładowo), i ludzie by mi przelewali pieniądze. Musiałbym płacić od tego jakiś podatek? Dodam, że jest to usługa w 100% prywatna.

Opublikowano

Dopuki nie zarobisz więcej niz 3091zł rocznie nie musisz płacić podatków.

Tak ? czyżby taki pewny jesteś, ja sprzedając coś na Allegro powyżej 1.000zł muszę już zapłacić podatek,

kwota wolna od podatku w polsce wynosi 3091zł, ale nie znaczy że nie płacisz żadnego podatku od sprzedaży.

Nie myl podatków od wzbogaceń z podatkami od sprzedaży.

Opublikowano

Piękny Panie wszystko zależy od tego, czy ktoś życzliwy nie zgłosi Twojej "działalności" :)

To tak samo jak jazda bez prawa jazdy, jeździsz do puki cię nie skontrolują.

Opublikowano

"Dopuki"

"do puki" Matko...

Od tego typu działaności trzeba odprowadzać podatek, chyba że robisz to po znajomości i masz pewność że nikt nie zgłosi twojej usługi. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeżeli jest to jednorazowe, albo tylko czasem to pół biedy, wtedy nikt się nie czepi. Jednak jeśli to jest usługa stała, dostępna caly czas to to już działalnosc za którą trzeba odpowadzać podatki i ZUS płacić. To tak jak dziewczyny sprzedające ciuchy na Allegro które twierdziły że sprzedają swoje, używane po prostu znoszone. US sprawdza, a kobitka ma wystawione 2 tysiące aukcji miesięcznie. Troche dużo jak na swoje znoszone ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...