Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

► Zed - The Master of Shadows ◄ ®

Gość niegolone

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was w moim pierwszym i nie ostatnim poradniku dot. League of Legends.

Dziś zajmę się moją ulubioną postacią, moim mainem - Zedem.

Enjoy.

1. Zalety i wady

+świetny harras

+łatwa farma

+nie posiada many

+posiada mechanizm escape

+dzięki ultowi można ograć wszystko

+olbrzymi burst

-dość duże energy costy

-podatny na obrażenia, ponieważ jest melee

-łatwo skontrować jego ulti mając 1 przedmiot

-jeżeli po użyciu ultimate dostaniemy stuna/snear'a/silenca jesteśmy prawie bezużyteczni

2. Umiejętności

zed-contempt-for-the-weak.png Podstawowe ataki Zeda wykonane w cele posiadające poniżej 50% zdrowia, zadają dodatkowe obrażenia magiczne równe 6 / 8 / 10 % maksymalnego zdrowia celu. Ten efekt może wystąpić raz na tym samym celu co 10 sekund

zed-razor-shuriken.png Zed rzuca Shurikenem w linii prostej, zadając pełne obrażenia fizyczne pierwszej trafionej wrogiej jednostce i 60% pozostałym.

zed-living-shadow.png Bierna: Premia do obrażeń ataku Zeda zostaje trwale zwiększona o %. Premia do obrażeń ataku: 5 / 10 / 15 / 20 / 25% Aktywna: Zed tworzy cień w punkcie docelowym na 4 sekundy. Ponowne użycie umiejętności zamienia miejscami Zeda z cieniem.

zed-shadow-slash.png Zed obraca ostrzami, tworząc smugę cienia, zadając obrażenia fizyczne wszystkim wrogom w pobliżu. Cięcie Cienia zmniejsza czas odnowienia Żywego Cienia o 2 sekundy za każdą trafioną jednostkę. Jeżeli nasz cień trafi tą umiejętnością w enemy to dostanie on slow'a. 

zed-death-mark.png Zed zatapia się w cieniach na 0.75 sekundy, stając się niewrażliwy i pędzi do swojego celu. Po dotarciu do celu oznacza go Znakiem Śmierci, zyskuje możliość przenikania przez jednostki i pozostawia w miejscu wyjścia Cień na 6 sekund. Ponowna aktywacja umiejętności zamienia Zeda miejscami z Cieniem. Po 3 sekundach Znak Śmierci wybucha, zadając obrażenia fizyczne oparte na ilości obrażeń zadanych celowi w momencie, gdy znak był aktywny.

3. Rozdawanie punktów w skille

R>Q>E>W

(Nie mam grafiki, jeżeli ktoś ma to niech podeśle)

4. Masteries

54ddf68bc5c85.png

lub zamiast 2 punktów w AS możemy dać 2 punkty w cdr

5. Runes

367853883.png  x9 armor pen jeżeli takich nie macie to x9 ad

367853898.png x9 armor

367853914.png x9 magic resist lub x6 cdr i x3 magic resist

367853867.png x3 ad

6. Build

Start:

boots-of-speed.gifhealth-potion.gifx4warding-totem.gif      long-sword.gifhealth-potion.gifx3warding-totem.gif

dorans-blade.gifhealth-potion.gifwarding-totem.gif       dorans-shield.gifhealth-potion.gifwarding-totem.gif

Takie mamy opcję startu. Ja zaczynam z long swordem i 3 potkami.

Po pierwszym powrocie chcemy mieć to: the-brutalizer.gif jak nie to wiadomo, dokupujemy drugiego long sworda. Jeżeli mamy dużo kasy to kupujemy brutalizera i vampiric sceptera

Nastepnie kupujemy to: bilgewater-cutlass.gif

Kończymy pierwsze to: blade-of-the-ruined-king.gif a potem youmuus-ghostblade.gif

Jak mamy już te dwa itemy to kupujemy: last-whisper.gif

Jeżeli już mamy nasze core itemy (botrk, yoummu i lw) to:

1. Jeżeli mają dobrego ap carry to kupujemy to: maw-of-malmortius.gif

2. Jeżeli chcemy zwiększyć nasz lifesteal to zamiast MoM'a kupujemy to: ravenous-hydra.gif

3. Jeżeli chcemy niszczyć jak leci: infinity-edge.gif

4. A jeżeli chcemy jeszcze więcej przebicia to bierzemy to: the-black-cleaver.gif

Ostatni itemek powinien być defensywnym i mamy dwie opcje wyboru:

guardian-angel.gif lub banshees-veil.gif

Ja Banshee składam wtedy jak enemy ma denerwującego Warwicka/Leone - tego typu postacie.

Buty zostawiłem na koniec, bo to temat rzeka... Można kupić boots-of-mobility.gif jak chcemy dużo roamować. ninja-tabi.gif te zalecałbym jak gramy na jakiegoś Yasuo, Talona a np. Vayne złapała feed'a.  mercurys-treads.gif te buty kupuję najczęściej. Dają one magic resist i skracają czas CC, czyli jak gramy przeciwko Lissandrze to kupujemy Mercury.

ionian-boots-of-lucidity.gif Jonki bierzemy jeżeli chcemy mieć jak najczęściej ulti, zmniejszają one cd.

Nasz końcowy build powinien wyglądać tak:

54ddf915afd61.png

ew tak jeżeli przeciwnik ma dużo armoru:

54e067d4073ad.png

Jeżeli gramy na akali to jak najszybciej kupujemy ulepszonego czerwonego trinketa. To samo tyczy się jeżeli enemy ma twitcha.

7. Laning phase

Early:

Spokojnie farmimy i harrasujemy na początku Q, a potem W+Q. Famienie zedem jest proste jak konstrukcja cepa dzięki naszej passywce.

Większość carry na których gramy na początku jest papierowa, więc powinniśmy być agresywni od samego początku. Pamiętajcie, że warto mieć w zanadrzu warda aby mieć kontrolę enemy junglera. Jeżeli nie mamy warda, a widzimy, że jest na topie to trzeba uważać, bo albo się cofnie po ganku, albo zrobi te stwory przy midzie (nie wiem jak to teraz nazwać...) i przyjdzie do nas.

W przypadku kiedy gramy ofensywnie, a nasz przeciwnik defuje pod wieżą to freezujemy linie.

Mid:

Tu dobry assasyn zaczyna roamować. Pushujemy linie tak aby mioniony rozbiły się na wieży (wtedy nasz enemy nie będzie miał farmy) i schodzimy gdzieś na ganka.

Pamiętajcie - blue fajna sprawa, więc jeżeli tylko nasz jungler go nie potrzebuje to je bierzemy.

Late:

Końcowa faza gry. Zadanie tu macie tylko jedno - wbić się w adc/apc jak norek do krawczyków wykonać nasze combo i cofnąć się do cienia przez ponowne kliknięcie 'erki'.

8. Kontry

kayle.png Na linii jeszcze jest jako tako (myślącej Kayle nie zabijesz), ale w TFach DOBRA Kayle zablokuje całe twoje obrażenia. Poproś team, by odłączył ją od wrogiego carry. Na linii będzie cię obijać z daleka, ciężko będzie ci jakoś sensownie odpowiedzieć.

lissandra.png Nie podejdziemy nawet do niej. My użyjemy ulti to i ona użyje na nas lub na siebie. (Z naszego punktu widzenia lepiej aby użyła na siebie). Hard CC - Zed tego nie lubi... W dodatku zbuduje Zhonya.

zilean.png dostaniemy takiego slowa, że nawet sobie nie wyobrażamy, a jeśli nawet uda nam się wykonać combo to on nałoży swoje ulti i po ptokach.

pantheon.png Przed 6 jest ciężko, ale z upływem czasu mamy coraz większe szanse. Pantheon nie posiada ulta, którego może wykorzystać w walce 1v1 i w tym szukajmy swojej szansy. 

zhonyas-hourglass.gif Core item każdego APC jeżeli gra na Zeda. Zawsze, ale to zawsze pierwszy itemek. Chyba każdy wie o co chodzi, ale w razie czego wyjaśnię - Odpalamy ulta, on czeka moment i w idealnej chwili odpala zhonye lub na samym początku, kiedy dopiero nałożymy znak to on odpali zhonya a my nie możemy nic zrobić i zmarnujemy tylko ulta, który zada mu może z 50 hp... 

quicksilver-sash.gif Myślący ADC zawsze to kupi. Jeżeli użyjemy na nim ulta to on kilka w to i *pstryk* naszego ulta nie ma. Działa to jak clean.

Zed jest dobry przeciwko postaciom ze słabym CC i ze słabym mechanizmem escape

8. Tipy

1. Naszego ulta powinniśmy używać na najbardziej sfeedowanego enemy, tego, który robi najwięcej. Nie zawsze to jest adc czy apc. Być może jest to jungler.

2. Szybki wave clear: puszczamy W i puszczamy E i Q tak aby trafiły one w jak największą ilość minionów.

3. Nasze combo zawsze zaczyna się od ultimate. Następnie E, potem Q i ignite. Jeżeli jest taka potrzeba to Botrk+Yoummu+AA do póki nie zdechnie. 

4. Nie zawsze uda nam się zabić w TF. Jeżeli jest ogarnięty support typu Leona to dostaniemy exhaust'a i Q na pape. 

5. Jeżeli nad ofiarą po użyciu ulta krąży taki shuriken to znaczy, że umrze on na 100%.

6. Naszym ultem możemy ograć wszystko: Ult Khartusa, Syndry, Fizza... Pamiętajcie o tym.

7. Fajna opcja na escape jeżeli jesteśmy 1v3 itp: R+ szybki flash (oni zazwyczaj też flashną) jak jest potrzeba to W. Potem wracamy 'erką' do naszego cienia, które zostawił nasz ultimate.

9. Koniec

To by było na tyle. Chyba udało mi się zawrzeć wszystkie najważniejsze, rzeczy. Mam nadzieję, że w jakimś stopniu ten poradnik pomoże Wam opanować tą postać, bo nie jest ona wcale taka prosta jak się może wydawać. Jeżeli podoba się to zostawcie like, motywuje to do dalszej pracy. ;) Na koniec podrzucę wam chyba najlepszy "plejs" jaki widziałem, co ta postać może zrobić... MAGIA.

Opublikowano

A co Myślisz o IE moim zdaniem lepszy od Malmortiusa :) Nawet Jeśli APC jest feed ;3 Większe Dps wycisniesz w niego wtedy więc 100 tarczy nic ci nieda ;3

Ja wolę grać z MoM'em, bo im mniej mamy hp tym więcej AD, a z dodatkowym AS z yoummu to na prawdę pomaga, poza tym ta tarcza, która często ratuje. ;-)

Nigdy z IE nie grałem. ;)

Opublikowano

Lepiej do masterek dodać 5% cdr i w runach dodatkowe 5% cdr

Opublikowano

Lepiej do masterek dodać 5% cdr i w runach dodatkowe 5% cdr

Ja gram typowymi pod zeda, czyli armor pen, armor, x6 cdr x3 magic resist i ad, podałem je wyżej. ;) Co do masterek ja gram tymi i są dobre, według mnie, ale jak kto lubi. ;)

Opublikowano

Więcej przedmiotów proponowanych: Black clever, Bloodthrister, Infinity Edge podałeś jeden build zazwyczaj gra się albo 2 itemy na life steal albo 1 def i zamiast hydry/botrka infinity bądź black clever jeżeli przeciwnikim ma bardzo dużo armoru. Butki na cdr są bardzo opłacalne na zedzie , merce i tabi pomagają jedynie w 1 vs 1 w tf'ie każdy stun na zedzie to śmierć. Ulta nie zawsze używa się na początku, a prawie nigdy jeżeli przeciwnik ma jak uciec, jeżeli przeciwnik ma zhonie lepiej użyć WEQ i bić z AA(w 1 vs 1 oczywiście) wtedy nawet jeżeli zflashuje to mamy jak go dogonić lub użyć ulta na kimś innym.

Laning phase*

Opublikowano

Więcej przedmiotów proponowanych: Black clever, Bloodthrister, Infinity Edge podałeś jeden build zazwyczaj gra się albo 2 itemy na life steal albo 1 def i zamiast hydry/botrka infinity bądź black clever jeżeli przeciwnikim ma bardzo dużo armoru. Butki na cdr są bardzo opłacalne na zedzie , merce i tabi pomagają jedynie w 1 vs 1 w tf'ie każdy stun na zedzie to śmierć. Ulta nie zawsze używa się na początku, a prawie nigdy jeżeli przeciwnik ma jak uciec, jeżeli przeciwnik ma zhonie lepiej użyć WEQ i bić z AA(w 1 vs 1 oczywiście) wtedy nawet jeżeli zflashuje to mamy jak go dogonić lub użyć ulta na kimś innym.

Laning phase*

Dzięki za poprawienie, coś tam pododawałem. Co do używania ulta, moim zdaniem zależy od skilla, poza tym cd nie jest aż taki duży na niego.

Opublikowano

Poradnik krótko zwięźle i na temat.

Leci +.

Czekam na więcej !!

01253622875045164679.jpg

Uwaga na bandziorów z internetu. 12 latkowie zaczęli prężnie szerzyć i wzmacniać swoje szeregi.

Opublikowano

Poradnik krótko zwięźle i na temat.

Leci +.

Czekam na więcej !!

Dzięki wielkie. ;) Teraz na weekend postaram się coś napisac. ;) 

Opublikowano

Wszystko opisane tak jak ja gram, zdecydowanie łap+ bo bardzo dobrze to opisałeś.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Tak sobie, Ja wolę budować hydrę a później tego builda ;/

tumblr_mvmbjq2EGs1s3ulybo1_500.gif

Jeśli to czytasz, znaczy to że się opierdalasz :)

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...