Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Silnik graficzny.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

programuje w Javie i uczę się C++ . Chciałbym rozpocząć naukę w kierunku programowania gier i moje pytanie brzmi jakiego użyć silnika graficznego 3D ?

Znam jedynie silniki graficzne opengl oraz directx, myślałem jeszcze nad programowaniem skryptowym w Unity lub UnrealEngine.

Co wy o tym sądzicie, co polecacie?

Pozdrawiam, Rettiwer!

Opublikowano

1) Silnik graficzny ma odpowiadać za tworzenie obrazu 2d lub 3d. A ty z tego co piszesz szukasz silnika gry.

2) OpenGl i DirectX to nie silniki graficzne a biblioteki graficzne.

3) Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Ja polecam Unity, ponieważ moim zdaniem jest bardziej intuicyjny. Ale w nim kod(skrypty) pisze się w C# (który jest językiem obiektowym) oraz JavaScript.

Tyle w temacie.

mca.png
Opublikowano

Znam jedynie silniki graficzne opengl oraz directx

Tylko tak na przyszłość - to nie są silniki, to są api. Tak samo jak Unity to nie jest silnik graficzny, tylko silnik gry.

Skoro programujesz w Javie i C++, to nie sądzisz, że lepiej by było gdybyś do tego dodał po prostu jakiś silnik przeznaczony dla tych języków? Jeśli chodzi o Javę, to najpopularniejszy jest JMonkey. Do C++ znam Ogre, może ktoś jeszcze jakiś poleci. Wspomniałeś o opengl'u i directx'ie. Nie wiem co miałeś na myśli pisząc, że je znasz, ale zakładam, że chodzi o to, że o nich słyszałeś. W nich sprawa prezentuje się trochę bardziej skomplikowanie. Udostępniają naprawdę tylko najprostsze i najbardziej niskopoziomowe operacje. Światła, animacje, cienie, a nawet ładowanie i renderowanie modeli musisz sam implementować. Jest tu sporo zabawy, ale dużo, dużo wolniej zrobisz w tym coś poważniejszego. Więc wybierz co wolisz.

Edycja - SwordBrother szybciej się uwinął ;s

708121422388637873334.png

Opublikowano

na stronach producentów tych silników jest wszystko opisane unity wg mnie bierze najwięcej

Gry zrobione na Unity można wydawać bez opłat, chyba że autor tematu jest przedstawicielem firmy której dochód wyniósł ponad 100 000 dolarów z ostatniego roku fiskalnego.

Opublikowano

Wszystkiego można się nauczyć (tworzenie modeli w blenderze), a textury? Jest ich mnóstwo za darmo w internecie, trzeba tylko szukać ;)

Opublikowano

@Tworzenie modeli to nie problem i txt. Ale jeśli przekrocze te 100 000 $ , to już nie moge wydawać tej gry? Czy jak to jest musze im coś zwrócić?

Opublikowano

@Tworzenie modeli to nie problem i txt. Ale jeśli przekrocze te 100 000 $ , to już nie moge wydawać tej gry? Czy jak to jest musze im coś zwrócić?

Nope, kupić stałą licencję za 1 500 dolarów lub czasową licencję za 75 dolarów miesięcznie. Ale to nie tylko możliwość wydawania, ale też mnóstwo nowych narzędzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...