Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybór silnika do gry wyścigowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
Chciałbym w dalekiej przyszłości chciałbym spróbować stworzyć grę wyścigową z elementami destrukcji. Więc mam pytanie jaki silnik mógłby zaoferować rozwałkę samochodów :D. Abym mógł poczytać o tym silniku. Unity chyba odpada bo silnik chyba będzie się "dusił", chociaż nie jestem pewien, bo nie robiłem takich skomplikowanych rzeczy.
Mam nadzieję, że znajdę tutaj jakiegoś specjalistę.

Opublikowano

Najpierw naucz się programować. Zrób proste programy które potrafisz napisać sam. Jak już dojdziesz do poziomu zaawansowanego wtedy możesz pomyśleć o twrzeniu prototypu takiej gry.

Opublikowano

Najpierw naucz się programować. Zrób proste programy które potrafisz napisać sam. Jak już dojdziesz do poziomu zaawansowanego wtedy możesz pomyśleć o twrzeniu prototypu takiej gry.

Nie jestem nowicjuszem, bo już trochę robiłem. Tak jak pisałem tworzeniem tej gry zajmę się w dalekiej przyszłości. Szukam silnika co mógłby to zaoferować abym mógł się do niego uczyć lub poczytać o nim.

Opublikowano

Na CPP0X masz kursy polecam ci bibliotekę OpenGL sam się jej uczę ;)

int o = 1, y = 1;

while(o == y && y < o && o < y){

printf("Co ja tworze....");

}

Opublikowano

Zależy na jakiej zasadzie zamierzasz zrobić "Elementy destrukcji"..

Elementy destrukcji to bardziej problem grafika niż programisty :D

W sensie.. łatwo to zaprogramować, ale ująć w animacjach te wszystkie możliwości na zmieżdrzenie samochodu.. I dać tym samym graczowi "Złudzenie" realnego silnika fizycznego.

Mówi to gość który siedzi na Blenderze 5h dziennie.

A potem komentarze pod twoją grą w GRY-Online - "Najlepsza fizyka w grze jaką widziałem" xD

BTW. Tworząc gry zauważysz że twoim zadaniem nie jest oddać świata takim jaki jest. Tylko takim by graczowi wydawało się że taki jest...  Zrozumiesz.

Jestem jednocześnie Grafikiem i programistą Unity.

Tak że, jeśli chodzi o sam silnik to.. Według mnie jest lepszy od gigantów takich jak Unreal czy CryEngine. [bawiłem się wszystkimi trzema.]

Unity jest o tyle lepsze, że gdy staniesz w pewnym momencie i nie wiesz co zrobić. Wtedy wchodzisz na neta, opisujesz swój problem i ludzie ci odpisują na dedykowanym forum.

Oprócz tego masa Tutoriali w internecie. Ogrona baza pluginów stworzona przez użytkowników.

Wersji zwykłej nie opłaca się nawet ściągać. Lepiej ściągnąć od razu wersję PRO i zaopatrywać się w pluginy na pirackich stronkach.

Oczywiście Unity ma nadal błędy które niezwykle denerwują, ale można przymknąć na nie oko. Gdyż silnik radzi sobie z niektórymi problemami zwykłych środowisk graficznych w genialny sposób, strasznie bardzo skracając czas np. importu. 

Jeśli zainteresował cię ten silnik, wyślij mi na priva że chcesz się uczyć. To ci pomogę zacząć. [Piszę nie tylko do ciebie, ale tak ogólnie.]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...