Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

BF3 na pentium 4

Stringus xD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was , mam takie pytanie czy mozna pograc bez lagow na sprzecie :

Grafika Ati Radeon HD 4670

Procesor Pentium 4 3.06 

Dysk 1tb

Zasilacz iBox 500w

Ram 4 GB

System Win 7 64 Bit

Grasz na najnizszych detalach i mam spadki FPS , Gra chodzi tak sb ale da sie grac ale wkurzaja te spadki FPS 

Prosze o odp

Za pomoc daje +

Opublikowano

Witam was , mam takie pytanie czy mozna pograc bez lagow na sprzecie :

Grafika Ati Radeon HD 4670

Procesor Pentium 4 3.06 

Dysk 1tb

Zasilacz iBox 500w

Ram 4 GB

System Win 7 64 Bit

Grasz na najnizszych detalach i mam spadki FPS , Gra chodzi tak sb ale da sie grac ale wkurzaja te spadki FPS 

Prosze o odp

Za pomoc daje +

Witaj, napisz w temacie zbiorczym: http://www.mpcforum.pl/topic/1256581-czy-pojdzie-mi-battlefield-3-sprawdz-tutaj/

Pozdrawiam

Opublikowano

Ale mi bf dziala , tylko ze sa spadki fps ;x

Zrozumiałem, że parametry komputera, które podałeś - to sprzęt, którego nie posiadasz ale masz zamiar go np. kupić.

Odesłałem Ciebie do tamtego tematu ponieważ koledzy powiedzą Ci, na jakich ustawieniach gra będzie działała i ile mniej więcej będziesz miał FPS'ów(możesz dodatkowo o to poprosić).

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ja mam tego kompa juz z rok -,- , ale mi chodzi o to czy da sie cos zrobic zeby na petnium 4 dalo sie normalnie pograc , bo mam spadki fps , rozumiesz ?

Pisaliśmy na PW. Jak pisałem musisz wymienić zasilacz. Możesz przed tym system postawić od nowa lub zrobić skany ccleanerem i antywirusem. W ten sposób sprawdzisz czy to wina software. 

8902314106109971000808.jpeg
Opublikowano

Tak, o to chodzi w spadkach fps. Nie żeby coś, ale z doświadczenia raczej wymienienie zasilacza nie przyniesie wzrostu wydajności. Jeżeli nic nie chcesz zmieniać w kompie (części) to zostaje oczyszczenie systemu. Prędzej można wymienić dysk twardy(jeżeli jest stary, może mieć problemy z doczytywaniem danych) lub podkręcić procesor... Chociaż pentiumy z tego co wiem już bez podkręcania są gorące.

Opublikowano

A jak db wyczyscic kompa ? Tzn system xD

Jest wiele metod. Najprościej za pomocą programów , które pomogą ci zoptymalizować działanie twojego PC np. Tune UP. Po prostu przejdź do panelu sterowanie i pousuwaj zbędne co nie co :P

1390144171-U592769.png

Opublikowano

A jak db wyczyscic kompa ? Tzn system xD

Zrobić defragmentacje dysków twardych/partycji. Uporządkować rejestr za pomocą Ccleaner. Po wyłączać zbędne procesy w tle. Najlepiej, żeby nie włączały się w czasie startu systemu. Zrobić pełny skan antywirusem np: Windows Defender. Możesz także przeczyścić komputer z wewnątrz.

Opublikowano

Skoro działa to tak jak pisałem wyżej to:

Wykonaj podstawową optymalizacje systemu

-Wyczyść dysk systemowy

-Usuń zbędne pliki

-Usuń zbędne programy (np. gry w które nie grasz)

-Zwiększ wydajność poprzez zniżenie grafiki Windows.

-Zdefragmentuj dysk

-wyczyść %temp%

-w start/uruchom/msconfig wejdź w zakładkę URUCHAMIANIE i poodznaczaj wszystko zostawiając tylko antywirusa (Uwaga:jeśli korzystasz z laptopa/PC'ta który jako sterowniki ma zainstalowane programy to poodznaczaj te które TY instalowałeś).

Po tym jak to zrobiłeś to wyczyść komputer z kurzu...dla zachowania niższej temperatury zostaw komputer bez klapy.

Opublikowano

Czy to jest ten stary Pentium 4? :D Jesli tak to sie nie dziw ze masz dropsy jak to procesor o kurde z 2002 roku. Nikt nawet nie spojrzal (o ile jesli mam racje), ze P4 to starocie i to nie proc pod gry.

Opublikowano

Wpisujesz w wyszukiwarce panelu sterowania "zaawansowane ustawienia systemu" i u góry jest  wydajność. Klikasz ustawienia. Ta opcja mało daje, natomiast grafika jest znacznie gorsza.

Tak, o to chodzi w spadkach fps. Nie żeby coś, ale z doświadczenia raczej wymienienie zasilacza nie przyniesie wzrostu wydajności. Jeżeli nic nie chcesz zmieniać w kompie (części) to zostaje oczyszczenie systemu. Prędzej można wymienić dysk twardy(jeżeli jest stary, może mieć problemy z doczytywaniem danych) lub podkręcić procesor... Chociaż pentiumy z tego co wiem już bez podkręcania są gorące.

Jeśli zasilacz źle działa to może mieć znaczny wpływ na wydajność. Zasilacze z czarnej listy mogą się w każdej chwili  zepsuć a wraz z nimi podzespoły. Jeśli jest gwarancja na zasilacz to nie jest jeszcze źle, ale jeśli podzespoły przez niego się uszkodzą to wtedy producent nie musi danej części wymieniać/naprawiać.

Opublikowano

Tu się zgodzę, że zasilacze z czarnej listy mogą sfajczyć sprzęt ale czy będziesz miał zasilacz za 1000zl albo 200zl,to wydajność sprzętu będzie identyczna (lub bardzo zbliżona, zakładając, że oba zasilacze są 100% sprawne). Jak już też wspominałem, p4 się grzeje, żeby go podkręcić to chyba trzeba mieć azot na pokładzie xD zatem nie nadaje się do gier. Autorowi tematu radzę wymianę PieCyka w najbliższym czasie :)

Opublikowano

Zrozumiałem, że parametry komputera, które podałeś - to sprzęt, którego nie posiadasz ale masz zamiar go np. kupić.

Odesłałem Ciebie do tamtego tematu ponieważ koledzy powiedzą Ci, na jakich ustawieniach gra będzie działała i ile mniej więcej będziesz miał FPS'ów(możesz dodatkowo o to poprosić).

Pozdrawiam.

Czytaj k***o ze zrozumieniem, a nie spamujesz jak pizda. Co do tematu, spadki będziesz mieć cały czas, jest to spowodowane słabą mocą obliczeniową procesora, dodając jeszcze, że jest to 1 rdzeniwoy procesor, nic na to nie poradzisz, no chyba, że kupisz min. 2 rdzeniowy procesor od i3.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...