Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tutorial]Jak zrobić własny avatar w gimpie

Gość HelperOne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej!

Dziś wam pokaże jak zrobić własny avatar w gimpie. Wszystko co jest potrzebne to: Program Gimp 2.8 i nic więcej. Najpierw tworzymy nowy plik o wymiarach: 400 na 400.

2d99taf.png

Następnie wybieramy sobię tło w moim przypadku wybrałem drewno, jeżeli tło jest za duże klikamy warstwa, skaluj warstwę.

nck32o.png

Teraz przejdźmy do napisu! Bierzemy logo o kształcie A i wybieramy czcionkę i rozmiar dwukrotnym kliknięciem w ten przycisk. Ja wybrałem czcionkę Pricedown nie wiem czy będziecie ją mieli.

2rrkrxi.png

No i zaczynamy pisać u mnie będzie pisać "Logo". Pierwsza litera miała rozmiar 150 a następne 100.

2wog1ur.png

Możemy też wstawić inne elementy z tłem przezroczystym i ustawić na krycie 69

2kzd2.png

Można też obrócić logo, kiedy mamy je zaznaczone to zależy od wyobraźni.

Jak włożysz w to więcej czasu może wyjść ci to:

avnbi8.png

Teraz efekty:

Odbicie tekstu- Kopiujemy napis pies przy użyciu różdżki z trybem nr.2(kilka obiektów zaznaczonych jednocześnie),kopiujemy napis, warstwa, przekształcanie, odbij pionowa i te odbicie(jednocześnie warstwe, kładziemy pod tekstem zwykłym i możemy ustawić krycie by uzyskać efekt ala cienia. zjbfa1.png

n5q6tz.pngTu z ogniem widać fajniejszy efekt, krycie jest na odwrót(na górze mniejsze na dole większe).

A teraz Neon- piszemy tekst(ważne warstwa tekstowa musi obejmować cały plik,tło),pierwsza warstwa to tekst,druga tło i dotykamy pierwszej warstwy, naciskamy filtry/Alfa na logo/Neon(jest też np Alien neon, ale ja użyję zwykłego neona), ustawiamy kolor neonu i kolor tła, dlatego mówiłem by warstwa tekstowa sięgałą cała stronę i już jest gotowy nasz neon.

dgjy4k.png

Teraz coś od 18 lat- plamy od kawy :D Najpierw tworzymy nowy plik, klikamy filtry/dekoracje/Coffee Stain i już gotowy efekt kawy tylko ustaw ilość plam, czy mają być tylko czarne, czy różne.

1ow2mb.png

Teraz mój efekt o nazwie "przez przypadek". Rozciągamy warstwę tekstową na całą stronę i bierzemy neon zwykły jak wcześniej kolorujemy na obojętny kolor, bo później takiego koloru nie będzie. Teraz zaznaczamy warstwę Neon glow lub Neon tubes, nie razem i klikamy filtry/alfa na logo/Particle Trace i wtedy pojawia się taki efekt zależy którą warstwę wybraliśmy pierwsza będzie z Neon glow druga z Neon tubes.

jq595d.png

2lwrkhy.png

By HelperOne

Opublikowano

to jest poradnik? xD Każdy umie napisać sobie jeden wyraz

Opublikowano

Sorry, ale to mój pierwszy poradnik może coś poprawię.

Opublikowano

Sorry, ale to mój pierwszy poradnik może coś poprawię.

Nie no, jest w miarę ok. Ale postaraj się zaprezentować jakieś efekty dodatkowe, bo takie logo i napis to trochę słabo. ;)

Opublikowano

Nie no, jest w miarę ok. Ale postaraj się zaprezentować jakieś efekty dodatkowe, bo takie logo i napis to trochę słabo. ;)

Wiem, wiem kiedy mi to użytkownicy powiedzieli to wymyślam efekty

Opublikowano

Poradnik dla osoby, która kompletnie nic nie potrafi jest okej, ale dla osób, które troche się specjalizują w grafice to dla nich jest to po prostu banalne.
Dobrze, że miałeś chęć przekazania swojej wiedzy, wszystko ładnie opisałeś i dodałeś zdjęcia. Bardzo się cieszę, że powstają jakiekolwiek poradniki.
:)

mój znak rozpoznawczy to jego brak

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nic specjalnego, każdy kto umie czytać po polsku na pewno sobie poradzi ;p

Poszukujesz Administratora na forum? Zgłoś się do mnie !!

Pomogłem daj +

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...