Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wyłącza się komputer, czarny ekran po włączeniu ponownie

xMeloso

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od wczoraj mam problem z moim komputerem. Mianowicie podejrzewam, iż jest to związane z kartą graficzną. Podczas normalnego użytkowania systemu np. przeglądania internetu wyłączył mi się komputer. Zrobił się czarny ekran lecz było słychać dźwięk zacięcia, taki jak przy bluescreen'ie. Zresetowałem komputer. Przy włączaniu nie było nic widać na ekranie. Nie było widać startowego napisu MSI czy ładowania Windowsa. Nic. Po chwili komputer uruchomił się. Poznałem po tym, że usłyszałem dźwięk w słuchawkach. Dalej nic nie było widać. Wszystko z monitorem i okablowaniem jest ok, więc to nie tego wina. Postanowiłem jeszcze raz wyłączyć komputer głównym przyciskiem, wtedy się normalnie wyłącza. Po włączeniu ponownym komputera odzyskałem obraz i komputer pracował normalnie. Taka sytuacja przytrafiła mi się już 2 razy w ciągu doby. Bardzo ważnym aspektem jest to, że podczas owego błędu wiatraki karty (3) zaczynają bardzo mocno pracować na pełnych obrotach. Po około 30 sek. takiej pracy zwalniają do normalnej pracy. Poniżej specyfikacja komputera: 

procesor: amd fx 6100 6 rdzeni;

zasilacz: 800 w, zmieniany jakieś 4 miesiącem temu, nie mogę znaleźć pudełka i nazwy, ale to jeden z najwyższej półki; 

ram: 16 384 mb, kingston; 

płyta główna: MSI, nie pamiętam dokładnego modelu, płyta średniej jakości;

dwa dyski twarde po 1000 gb; 

Karta graficzna: Gigabyte Gtx 470 Super Overclock 1280;

Średnia temperatura: 38 stopni; 

Proszę o szybką pomoc. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...