Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Boardwalk - Minecraft JAVA na komórce z Androidem [APP] [4.0+]

Hubertus323f

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie mało osób wie, że coś takiego istnieje ;) Kiedyś odważni uruchamiali tego minecrafta przez UBUNTU w maszynie wirtualnej lub przez aplikację emulującą JAVĘ w androidzie z różnym skutkiem... Od dłuższego czasu jest już aplikacja która pozwala na uruchomienie minecrafta z PC ze znośną ilością FPS! Sam na moim HTC EVO 3D mam 30fps (na płaskiej mapie)

No więc... Może najpierw pobranie? Autor udostępnił pliki apk (z Google play oraz /nowsza/ wersja beta) na swojej stronie, ale można ją pobrać przez sklep play :)

Boardwalk

Na początku chciałbym zaznaczyć, że aplikacja nie koniecznie musi działać na uządzeniach z androidem 4.0 i 4.1 - w moim przypadku na żadnym z testowanych. Nie instalowała minecrafta :(

Występował error dex 15

Po uruchomieniu aplikacji mamy 2 opcje:

Login (po wcześniejszym wpisaniu loginu i hasła z konta mojang, nie musi być premium)

Play demo (jeżeli nie masz konta mojang...)

Po zalogowaniu się czy też wybraniu dema mamy dostępne takie opcje jak:

Launch minecraft (za pierwszym razem będzie go instalował - potrwa to dość długo... W moim przypadku 10 minut... NIE MOŻEMY DOPUŚCIĆ DO WYGASZENIA EKRANU LUB OBRÓCENIA GO!)

Import respack (Bardzo ważna opcja - niżej jest jej opis)

No więc... Zainstalowaliśmy minecrafta... Pierwsze co to zmieniamy język na PL i włączamy czcionkę systemu (opcja po lewej stronie przy wyborze języka).

Jeżeli to zrobiliśmy wchodzimy do ustawień oraz ustawiamy tak:

8144pg.jpg

Optifine można zainstalować, ale autor zapewniał, że to może nawet pogorszyć wydajność.

Po takim ustawieniu możemy wygenerować płaską mapę ;) To już chyba każdy wie jak zrobić...

Ile masz fps na płaskiej mapie? Możesz to sprawdzić pod przyciskiem debug (odpowiednik pctowego F3), ale tylko przez pół sekundy! Opcja debug drastycznie obniża fps a prawdziwy fps widać tylko przez pół sekundy po włączeniu jej - jeżeli nie zdążyłeś przeczytać to ją wyłącz i włącz ponownie... W moim przypadku na płaskiej mapie miałem 14 fps a tnt wybuchało po kilkudziesięciu sekundach od zniknięcia... Obecnie mam 31-38fps i jak to zrobiłem?

I tutaj zainteresujemy się drugą opcją (po za log out ;P) w Boardwalk'u... Po pobraniu jakiejś paczki tekstur z tego linku (poprawiają fpsy gdyż mają mniejszą rozdzielczość od oryginalnej!) Ewentualnie jeżeli denerwuje nas taka grafika mamy tutaj inne paczki... Osobiście korzystam z simple craft. Skan nie potrzebny gdyż są to zaufane strony... Więcej resocuepacków znajdziemy w google.

Aby poprawić wydajność możemy również:

-Wyłączyć dźwięk w opcjach gry (ustaw na 0% ogólny poziom głośności)

-Uruchomić ponownie komórkę/tablet przed grą. Zwolni to trochę zasobów.

-Podłączyć komórkę/tablet do ładowania (działa w modelach które automatycznie obniżają wydajność aby nie marnować baterii)

Oraz tutaj opcje dla bardziej zaawansowanych ludzi:

-Zainstalować custom rom i custom kernel OC z jakiejś strony zajmującej się androidami. Przepraszam, jeżeli to konkurencja... Niech moderacja "ciachnie" te strony jeżeli są konkurencją-

Polska strona - forum.android.com.pl

Angielska strona - źródło modyfikacji androida: xda-developers.com

-Zaopatrzyć się w najnowszego androida w którym są nowsze sterowniki (takim źródłem są aktualizacje lub custom romy)

-Użyć narzędzi takich jak GLTOOLS (wymagają roota. Bezpłatną wersję znajdziemy na xda-developers.com u autora. W google play jest tzw "paid version" czyli wersja dla ludzi chcących wspomóc autora aplikacji)

Małe info: Testowałem aplikację na
Mali400mp4@400MHz/533MHz (4000, 6000, Dalvik) 8-12fps TouchWizz 4.4.2/4.4.4

Mali400mp1@500MHz (???, ???) 2-5fps AOSP 4.4
Adreno220@320MHz (4000, ART) 25-35fps CM12 5.0.1
Adreno320@400MHz (8000, ART) 40-60fps CM12.1 5.1.1
Na Adreno320 da się grać na SkyWars :), ale dopiero Adreno330 ma wystarczającą moc do płynnej gry.

4000 i 6000 oznaczają wynik w AnTuTu zakładka 3D

Opublikowano

Bardzo fajny poradnik, muszę przyznać, że nie znałem jeszcze takiej możliwości i zawsze grałem w minecrafta połączając klawiaturę i myszkę do tableta i streamując obraz z Teamviewera.

Dziękówki za poradnik, pisz więcej, bo masz do nich smykałkę. :-)

sygnatura.png

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...