Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[RECENZJA] Tomb Raider Reborn

Miyoshi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

765451423566696477327.jpeg

Tomb Raider Reborn - gra akcji opracowana przez studio Crystal Dynamics, to samo, które stworzyło poprzednie odsłony cyklu, czyli Legend, Anniversary i Underworld. To wydanie jednak zupełnie różni się od poprzedników, ale dalej zachowuje ten sam smaczek, uwielbiany przez fanów. 

Gra jest restartem serii, a więc tym razem wcielamy się w młodą i jeszcze niezbyt doświadczoną Larę. Cała przygoda rozpoczyna się w momencie, kiedy nasza bohaterka ląduje na wyspie u wybrzeży Japonii po tym, jak sztorm rozbił jej statek. Zaczyna się walka o przetrwanie. Aby przeżyć musimy walczyć z zamieszkującymi wyspę ludźmi, którzy zdecydowanie nie należą do przyjaźnie nastawionych, a jednocześnie zapewnić sobie jedzenie, wodę i oczywiście broń, bez której bylibyśmy całkowicie bezradni. Jednakże nie jest to problemem, ponieważ już na początku w nasze ręce wpada łuk, a jak się okazuje korzystanie z niego Larze obce nie jest, także wystarczy przypomnieć sobie to i owo trenując na Bogu ducha winnych zwierzętach. O dziwo, nasza bohaterka jest obdarzona również niebanalnymi umiejętnościami, pozwalającymi jej skakać nad przepaściami, wspinać się po stromych ścianach, czy przemieszczać po skalnych półkach nad urwiskami bez praktycznie mrugnięcia okiem, co zdecydowanie zwiększa jej procent szans na przeżycie. Pozazdrościć!

707171423566181477327.jpeg

Cała mechanika walki została mocno zmieniona względem starszych części TR - dużo bardziej brutalna, ale zarazem urozmaicona, kładąca nacisk na zastosowania wielu broni i narzędzi, a także taktyk. Możemy się skradać, zaskakiwać od tyłu, strzelać z ukrycia. Pole do kombinacji jest dość obszerne. Ponadto Crystal Dynamics postarało się, abyśmy bardzo dokładnie odczuwali to, co dzieje się na ekranie, także wszystkie rany, upadki, zadrapania, a nawet cut scenki wydają się być bardzo realistyczne i rzeczywiście w jakimś sensie odczuwałam te wszystkie emocje razem z Larą. Szczególnie mocno dawały się we znaki momenty jej śmierci, kiedy to nabijała się na pal, albo miała podrzynane gardło. Tak, czy inaczej krew lała się strumieniami. 

Zupełną nowością w serii jest możliwość rozwoju postaci i jej umiejętności. 

508851423566318477327.jpeg

Jednakże, żeby nie było zbyt kolorowo - sam wątek fabularny gry jest bardzo krótki. Poboczne zadania, czy możliwość eksplorowania wielu miejsc dają jakąś zabawę i są swego rodzaju urozmaiceniem, ale niestety - tutaj ogromny minus za tak duże okrojenie fabuły. Do tego całość, poza nielicznymi momentami, jest dość przewidywalna. Tomb Raider zawsze słynął z tego, że trzeba było niekiedy się nieźle natrudzić, aby znaleźć rozwiązanie takiej, czy innej zagadki, czego niestety w TR: Reborn brakuje, bo wszystko mamy czarno na białym.

Podsumowując - gra niewątpliwie wciąga, chociaż po jej skończeniu czuje się niedosyt. Do tego towarzyszą nam piękne widoki, a jeżeli ktoś ma mocniejszy sprzęt może nacieszyć oko techniką TressFX. Sama mechanika, sposób, w jaki możemy się poruszać, walczyć i zabijać stawia TR w niewątpliwej czołówce (troszkę subiektywnie, ale nie mogłam się powstrzymać). Do tego sama Lara, która została zaprezentowana w zupełnie nowej odsłonie. Pomimo wad, pewnych niedociągnięć i miejscami lekkiego przesadyzmu, spokojnie mogę polecić grę zarówno fanom panny Croft, jak i innym, którzy chcieliby zasmakować troszkę przygody.

Opublikowano

Krótko trochę, ale tekst jest spójny i dobrze się czyta.

W sumie TR: Reborn jest na tyle okrojony i krótki, że tak naprawdę ciężko byłoby napisać dłuższy tekst, nie zdradzając jednocześnie całości fabuły, a lanie wody w tego typu tekstach jest moim zdaniem zbędne.  :P

Opublikowano

Ja przechodząc ową część, czułam się jakbym grała w film, a nie typowego TR.
Pamiętam, że bardzo zawiodłam się na zakończeniu, nie spełniło moich oczekiwań ~ a i tak trylogia jest moim zdaniem najlepsza.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja przechodząc ową część, czułam się jakbym grała w film, a nie typowego TR.

Pamiętam, że bardzo zawiodłam się na zakończeniu, nie spełniło moich oczekiwań ~ a i tak trylogia jest moim zdaniem najlepsza.

Również ostatnio zaczalem grac i faktycznie więcej w tym filmu niz gry ale mimo to gra ciekawa i mnie wciągnęła (może ze względu na główna bohaterkę :D)

1388363882-U262029.png
  • 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...