Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kalista

NoApologies

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, czy tylko ja uważam, że Kalista to ścierwo i postać, która nie powinna nigdy wyjść? Nie poruszając tego, że jest w ch*j moblina, to na 3 lv w 2 sekundy  zadała mi 800 dmg, to raczej nie jest normalne. Lubie, gdy nowe postacie zmieniają metę, ale teraz wychodzą tylko  i wyłącznie trudne, ale bardzo silne postacie. 

Jestem prawdopodobnie najgorszym adc na tym forum, ale kilka miesięcy temu grając jinx robiłem wiele, a teraz nie widzę już tej mocy, czy ona dostała jakieś nerfy?

beznazwy2sj.jpg

screLy

Opublikowano

Popieram Cię i myślę, że przesadzili z tą Kalistą. Jak nią grasz to jest super, ale jak masz ją w enemy to nie jest kolorowo. Chyba nie dostała nerfów, ale nie jestem pewien.

"And I'm staying here to end my life,

down in the Rising Sun."

Opublikowano

Wystarczy że zmienią tą pasywkę i już nie będzie OP, bo to imo sprawia że jest silna. Ale według mnie Kalista nie jest taka zbyt OP, już lepszy Draven niż jakaś niebieska skacząca małpa.

Opublikowano

Kalista jest mocna fakt, co oznacza że dostanie nerfa. 

Co do jinx, ja tam grałem jinx vs kalista i sobie radziłem.

b1427b380f6a1da2.png5623214702585481002474.gif
Opublikowano

Jest mocna, szczególnie jak się gra na niskim ELO  :rolleyes: Nikt nie focusuje/pickuje postaci które są w stanie ją powstrzymać :)

Opublikowano

Kalista jest mocna fakt, co oznacza że dostanie nerfa. 

Co do jinx, ja tam grałem jinx vs kalista i sobie radziłem.

Ja adc raczej dobrym nie jestem, ale nie potrafię grać z janna  ;/

Leona z kalista pod turetem na 6 lv cale hp w 2/3 sekundy zabierali ^^

beznazwy2sj.jpg

screLy

Opublikowano

Fakt, Kalista ma DMG i jej pasywka strasznie denerwuje, ale nowe postacie zazwyczaj szybko dostają nerfa przy najbliższych większych patch'ach. Denerwuje strasznie jej AS + E, które po nastackowaniu się ... ma chory DMG. 

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

Ja grajac kalista mialem wlasnie problem z niskim dmg ;o nigdy nie stwarzala mi zadnego problemu, a bez many niewiele robila, jedynie moze obijac, i w tym dziala, do niczego wiecej sie nie nadaje moim zdaniem kalista... jako jinx wiadomo, od poczatku ja cisnalem, bo jinx ma op early, ale nawet vayne udawalo mi sie ja mocniej obijac z q i aa ...  a po 9-11 vayne staje sie op bo dmg z Q i W, ult mocny, zlozony core item ... i taka kalista wtedy nie miala juz zycia... nie rozumiem tego zachwytu nad kalista, dla mnie to slaba postac

Moje posty:  100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000

Opublikowano

Ma dmg, ma dashe ale oprócz dashow jest niczym. Bardzo łatwo ją skontrować. Profesjonalni gracze wiedzą jak na nią grać, dlatego nie jest zbyt często pickowana na LCsach. 

@Edit.

Zauważ, że musi posiadać conajmniej 2x itemy do ass speed. Huragan daje tylko attack speed, zero cryt, zero lifesteal. =]

Opublikowano

Według mnie nie jest taka op. Pewnie trafił ci się ktoś kto bardzo dobrze nią grał i jeszcze z leoną to miał dodatkowy dmg z jej pasywy. Wystarczy że mana się jej skończy i koniec :D Ale z tym co napisałeś o nowych championach się zgodze. Każdy jest bardzo silny albo trudny i dodałbym jeszcze , że te nowe postacie nie pasują do tej gry. starsze postacie mają bardzo często podobną do siebie mechanike bez cuduów , a taka kalista odskok w pasywie , rek sai jakies tunele robi , azir z tymi żołnierzami i "robieniem wież " to już nie wspomne , yasuo nie może normalnie uzyć ulta tylko musi czekać az ktoś podrzuci przeciwnika. Rito pls.

Opublikowano

Jak to możliwe że na 3 levelu zadaje ci 800dmg jak gdy ja grałem przeciwko Kalista zadawała mi może z 100 lub 150, ogólnie słyszałem że jest zbyt dobra kalista i powinni ją trochę znerfić bo nie da się grać przeciwko niej. 

Opublikowano

Kalista jest naprawdę bardzo mocno.Imo przesadzili jej te E,która przy wystakowaniu zadaje NIEZIEMSKI DMG.Już się mogę założyć,że niedługo zostanie znerfiona i tyle będzie z niej :/

Opublikowano

Bo Kalista jest op na skrypcie :) tak to rzadko kto potrafi nią grać bez tego. Jej mocna strona to przede wszystkim q range 1450 oraz E który potrafi rozwalić całe tf.

Opublikowano

Z Początku myślałem, że Kalista jest wielkie Qwno. Ale co się okazało, że jak ktoś ją ogarnie to najlepszy adc w grze może być. Ona bije i się cofa i tak co chwile, bardzo dziwna mechanika ale jak jest dobra potrafi wycarrować grę na maxa

MindlessCanineHanumanmonkey-max-1mb.gif

Opublikowano

jak sie dajesz jej obijac i stackowac jej E, to sie nie dziw ze padasz pozniej....

poke'owac ja trzeba tak do 2/3-1/2hp i potem all in. jeden stun i ona lezy, taka prawda :)

Widziałem wczoraj u któregoś streamera na twitchu, jak kalista zjechała jaxa w late game nie tracąc przy tym większej ilości hp, więc raczej ciężko ją zabić takimi postaciami.

1 vs 1 ryze może i by wygrał, ale w tf ona robi sieke. Oglądałem specjalnie kilku streamerów, żeby zobaczyć kaliste na wyższym elo i powiem, że ona za silna ;/

beznazwy2sj.jpg

screLy

Opublikowano

Dużo ludzi nie zna mechaniki Kalisty. Na linii polega na tym, że wbijamy dzidy w największego miniona po czym te dzidy przechodzą na enemy ADC jak zabijasz miniona za pomocą Q ;) w ten sposób wszystkie stacki przechodzą na przeciwnego ADC i pada na combo.

Na Samo Q + AA + AA + E ściągasz od 50 do 70% HP więc naprawdę ciężko ją zabić. Żaden inny ADC nie ma takiego poke w early jak ona.

Opublikowano

A mi się zdarza nią grać czasami i jeszcze nigdy na 3 lvl nie zadałem aż 800 dmg, to jest aż niemożliwe. Oczywiście, ma dość chore obrażenia, ale da się łatwo ją zabić. (bynajmniej mnie xD )  Na dodatek jeśli nie ma się ogarniętego supporta, który potrafi używać ultimate to gra 100% przegrana. Tak więc to jest postać na premade, bo nie raz miałem sytuacje w których support po prostu nie odpalił ulta albo wyrąbał przed nich i nie podrzucił przeciwników... :P

Opublikowano

Kalista jest jednym z mocniejszych adc jeżeli się umie nią grać i dodgować wszystko co nadejdzie.

W każdych rankedach jak grywałem to mieliśmy kaliste i za każdym razem wygrywaliśmy.

Ale jest bardzo squishy i zjechanie jej leoną i gravesem zajmuje 1,2sek z combo + cc.

Kappa.

Opublikowano

Dużo ludzi nie zna mechaniki Kalisty. Na linii polega na tym, że wbijamy dzidy w największego miniona po czym te dzidy przechodzą na enemy ADC jak zabijasz miniona za pomocą Q ;) w ten sposób wszystkie stacki przechodzą na przeciwnego ADC i pada na combo.

Na Samo Q + AA + AA + E ściągasz od 50 do 70% HP więc naprawdę ciężko ją zabić. Żaden inny ADC nie ma takiego poke w early jak ona.

Jak masz 10:0 oraz bt i runaana to tyle mozesz zabrac, inaczej nie ma szans. 

Lepszy poke od kalisty w early: varus, graves, ezreal, sivir. Kalista ma srednie early, w zaleznosci od supporta z jakim gramy, mozna grac albo zajebiscie albo byc useless do 35minuty. To ze ma skoki nie jest wiekszym problemem dla assasina z doskokiem/ czegos z hard cc(przekroju maokaia). Pick dobry, ale nie warty nerfa imo, w god tierze jeszcze nie jest, a zeby sie nia nauczyc grac to trzeba troche pograc.

Opublikowano

Topowi ADC na Weście grają only Kalistą więc to dużo znaczy. Ale nerfów nie dostanie. Ona buffy dostawała bo była słaba/niedoceniana a wątpie, że ją tak szybko znerfią skoro na LCS'ach jej nie wyciągają tak często jak na soloq.

I nie tylko pasywkę ma OP ale także "E". Te E tak pizga w połączeniu z huraganem, że to poezja. Jakby skasowali to, że stacki wchodzą na kilka osób na raz to by ją osłabiło bardzo mocno, bo z huraganem fajnie pushuje linię AA+E+AA+E (bo resety na E jak zabije i mane odzyskuje) i dodatkowo fajnie działa w TF'ach lub 2v2 bot.

W 5.3 patchu nie ma nerfów na nią więc raczej nie ruszą szybko.

579571423327107377857.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...