Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Windows XP nie uruchamia się gdy obok jest dysk z Windows 7

Gość kamil40013

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kamil40013
Opublikowano

Dysk SATA: Windows 7

IDE: Windows XP, Windows XP (2 osobne dyski)

Problem jest w tym, że gdy dysk z Windows 7 jest podłączony, to Windows XP nie startuje. Po wyborze systemu leci pasek ładowania, a potem robi się restart. Po odłączeniu dysku z W7 oba XP uruchamiają się normalnie. Ktoś wie jak rozwiązać taki problem ?

Opublikowano

Bootowanie masz ustawione z odpowiedniego dysku (tzn. z tego, na którym jest WinXP)? Masz zainstalowane sterowniki płyty głównej?

Zainstaluj te sterowniki i/lub spróbuj odpalić OS w trybie awaryjnym. Jeżeli dysk z Win7 i M/B są kompatybilne z SATA II, to spróbuj hot plugingu. 

Też kiedyś tak miałem, a nawet gorzej - bo po podpięciu "nowego" HDD miałem problemy ze sterownikami, przez które wyskakiwały BSODy, po odpięciu nic się nie zmieniało. Najprościej jest podpiąć dysk, odpalić instalkę Windowsa i walnąć format partycji systemowej. Tak działa XP. 

ㅈㅈ.

Gość kamil40013
Opublikowano

Bootowanie masz ustawione z odpowiedniego dysku (tzn. z tego, na którym jest WinXP)? Masz zainstalowane sterowniki płyty głównej?

Zainstaluj te sterowniki i/lub spróbuj odpalić OS w trybie awaryjnym. Jeżeli dysk z Win7 i M/B są kompatybilne z SATA II, to spróbuj hot plugingu. 

Też kiedyś tak miałem, a nawet gorzej - bo po podpięciu "nowego" HDD miałem problemy ze sterownikami, przez które wyskakiwały BSODy, po odpięciu nic się nie zmieniało. Najprościej jest podpiąć dysk, odpalić instalkę Windowsa i walnąć format partycji systemowej. Tak działa XP. 

System bez sterowników, dosłownie czysty XP

oba dyski sata? jesli tak problem tkwi w ustawieniu bootowanie

chodz pewnie reinstal xp'ka nie zaszkodzi 

Masz napisane na początku jakie mam dyski.

Wydaje mi się, że zrobiłem błąd podczas instalacji. Instalowałem system na każdym dysku osobno, potem wszystkie 3 dyski podłączyłem do komputera i zrobiłem boot menu. Widocznie XP gryzie się z 7

Opublikowano

System bez sterowników, dosłownie czysty XP

Masz napisane na początku jakie mam dyski.

Wydaje mi się, że zrobiłem błąd podczas instalacji. Instalowałem system na każdym dysku osobno, potem wszystkie 3 dyski podłączyłem do komputera i zrobiłem boot menu. Widocznie XP gryzie się z 7

Jak bootujesz z dysku, na którym jest XP, to nic nie powinno się gryźć. Odepnij dyski, zainstaluj sterowniki, zrestartuj PC i podepnij. 

ㅈㅈ.

Gość kamil40013
Opublikowano

Jak bootujesz z dysku, na którym jest XP, to nic nie powinno się gryźć. Odepnij dyski, zainstaluj sterowniki, zrestartuj PC i podepnij. 

Tylko co do tego mają sterowniki  o.O  Zainstalowałem sterowniki, przeinstalowałem jednego XP, ale i tak nie uruchomi się podczas gdy w kompie jest dysk z 7

Nawet bootując bezpośrednio z dysku na którym jest XP, to się i tak nie uruchomi.

Na szczęście problem już rozwiązałem.

Zainstalowałem wszystkie systemy po kolei (XP, XP, 7). Podczas instalacji wszystkie 3 dyski były podłączone. Jedynie nie można było się pomylić przy wyborze partycji w czasie instalacji.

Teraz mam boot menu z Windows 7 i jest tam do wyboru

-Wcześniejsza wersja systemu Windows

-Windows 7

Po wybraniu tego pierwszego pojawia się bootmenu z 2 Windows XP, który się normalnie odpala.

Opublikowano

Tylko co do tego mają sterowniki 

To, że ich instalacja rozwiązała problem. System musi przecież wiedzieć, jak rozmawiać z kontrolerem SATA. Pendrive również wymaga sterowników, mysz i klawiatura także. To tylko kwestia tego, czy sterowniki do danego sprzętu zostały zintegrowane z systemem, czy nie. 

ㅈㅈ.

Gość kamil40013
Opublikowano

To, że ich instalacja rozwiązała problem. System musi przecież wiedzieć, jak rozmawiać z kontrolerem SATA. Pendrive również wymaga sterowników, mysz i klawiatura także. To tylko kwestia tego, czy sterowniki do danego sprzętu zostały zintegrowane z systemem, czy nie. 

Proszę cię przeczytaj jeszcze raz mój poprzedni post

Tylko co do tego mają sterowniki  o.O  Zainstalowałem sterowniki, przeinstalowałem jednego XP, ale i tak nie uruchomi się podczas gdy w kompie jest dysk z 7

Nawet bootując bezpośrednio z dysku na którym jest XP, to się i tak nie uruchomi.

Na szczęście problem już rozwiązałem.

Zainstalowałem wszystkie systemy po kolei (XP, XP, 7). Podczas instalacji wszystkie 3 dyski były podłączone. Jedynie nie można było się pomylić przy wyborze partycji w czasie instalacji.

Teraz mam boot menu z Windows 7 i jest tam do wyboru

-Wcześniejsza wersja systemu Windows

-Windows 7

Po wybraniu tego pierwszego pojawia się bootmenu z 2 Windows XP, który się normalnie odpala.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...