Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[DOTA 2] Obszary w których stawiamy głównie wardy

Burned123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

GrUFOX3.png­

Witajcie, chciałbym się podzielić razem z wami moim doświadczeniem odnośnie stawiania wardów w Dota2. 

Niby jest to jakaś błaha rzecz, ale od dobrej wizji zależy praktycznie wszystko. Nie jestem jakimś mistrzem w tej dziedzinie, po prostu bazuje na mojej grze jak i moich znajomych oraz obejrzanych turniejach, które potrafią dużo nauczyć. 

W swoim poradniku opisze w jakich miejscach mniej więcej stawiać wardy zapewniajace wizję, niestety pominę Sentry Wards.

Więc może zaczynajmy!

Pierwsza Faza Gry -> Early Game

Standardowo na początku każdej gry na mapie są specyficzne punkty, które muszą być przed nami ujawnione aby zapobiec możliwości gankowania przeciwnika. Główna uwaga skupia się na bocie i topie oraz niezbędnie na runach.

DIRE

j852DiB.jpg

RADIANT

OvsTfHq.jpg

Na tym etapie gry staramy się pilnować własnej linii i nie dopuścić aby nieproszony gość spróbował nas gankować. Kontrola run w początkowej fazie jest niezbędna. 

Zbicie T1 na liniach -> Pierwsze wierze

Tutaj w zależności od sytuacji mam albo większe pole popisu albo po prostu mniejszy teren do farmy, zawszę pozostaje jungla ale trzeba być uważnym. Udało nam się początkowo zdominować przeciwnika ale nie wolno tracić czujności.

DIRE - OFENSYWA

lBYoYLz.jpg

RADIANT - OFENSYWA

v8nerof.jpg

Nie pokazuje jak stawiać defensywne wardy gdyż to zależy tylko i wyłącznie od nas do czego one są nam potrzebne. Chcemy wizje na swoją jungle, to stawiamy tam warda. Posiadamy za to dwa defensywne wardy, które pomogą nam dłużej trzymać mida albo i nawet obronić go na tyle by ruszyć z kolejną ofensywą.

Zbicie T2 na liniach -> Idziemy za ciosem

Udało nam się zbić kolejna wierze tym razem jest to randomowa T2. Zwykle na tym etapie gry chcemy wiedzieć co robi dokładnie przeciwnik oraz idziemy sobie farmic to jungli a nawet robimy roshana. Pilnujemy jedynie aby przeciwnik za bardzo nie wyszedł po za swój obszar i dalej powiększamy swoją przewagę. 

DIRE - OFENSYWA 2

lBYoYLz.jpg

RADIANT - OFENSYWA 2

YkUy5Ru.jpg

Dobrze by zbić obowiązkowo T2 na midzie gdyż wtedy rotacja wroga jest utrudniona przez co lepiej nam opanować mapę.

Oraz jest to duży plus dla nas jeżeli chodzi o Roshana. Na tym etapie gry jedyną farma dla przeciwnika są nasze creepy, które pushują linie. 

Ostatnie wierze -> Droga po Tron

Tutaj chyba nie trzeba dużo tłumaczyć, wjeżdżamy przeciwnikowi na baze i zapewniamy sobie największą wizję jaką możemy mięć. W ten sposób zamykamy przeciwników w ich własnej bazie, dofarmiamy itemki i kończymy grę pewnym zwycięstwem.

DIRE - OFENSYWA 3

r8FC1jA.jpg

RADIANT - OFENSYWA 3

guljQKM.jpg

Kilka słów na zakończenie. Wardy stawiamy przede wszystkim w miejscach położonych bardzo wysoko, przykładem są klify przy runach oraz miejsca, które mają w okół siebie dużą płaską przestrzeń. Poradnik napisany dla totalnie zielonych graczy Dota2, którzy nie mają doświadczenia z tą dziedziną gry. Bazowałem na własnym doświadczeniu oraz widzianym przeze mnie.

Mam nadzieję, że ten mini tutorial ukażę się pomocny i nie tylko nowi gracze z niego coś wyciągną. 

Wszelkie pytania proszę zadawać w temacie.

Opublikowano

A zeby blokowac campy?

Celowo nie zamieściłem informacji o Sentry Wardach gdyż albo to zależy od tego jaka jest sytuacja albo sam nie jestem pewny czy akurat dobra pozycja.

Ale najprościej to walnąć sentry przed campem i po problemie xDD

­

Opublikowano

A gdzie uniwersalny wardzik po stronie dire, na klifie przy kampie koło runy? Ma się widok na runkę, schodki przez które przechodzi wiele ganków + można kogoś zgankować kiedy się pokusi na wyczyszczenie kampa.

Opublikowano

@PRO_Skuggi

To zależy od gry, nie był mi niezbędny do gry więc tego nie zamieszczałem.

Dla mnie niezbędnym wardzikiem jest ten na klifie przy Roshanie, wtedy można wykonywać starą dobrą akcje z Rubbickiem xD­

Ale jeżeli są jakieś propozycje odnośnie ulepszenia poradnika, inne miejsca stawiania wardów to proszę podawać. 

Zamieszam w spoilerze czystą mapkę na którą można nanosić poprawki.

144411423825432651516.png

• 4 tygodnie później...
  • Biter. zmienił(a) tytuł na [DOTA 2] Obszary w których stawiamy głównie wardy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...