Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybór klasy: bard, warrior, gunner, czy hunter?

Miyasu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat rzeka wałkowany setki razy, pewnie macie już dosyć takich pytań ale musicie mi wybaczyć, nie znalazłem (może słabo szukam) odpowiedzi na moje pytania.

Szukam klasy ciekawej, tak aby gra mi się nie nudziła oraz przydatnej, tak abym nie miał problemów ze znalezieniem party.

1. Chciałem grać bardem, ale gdzieś przeczytałem że jest bezużyteczny i nikt mnie nie będzie chciał w party na cap levelu, co mnie zniechęciło. Prosiłbym o opinie na temat tej klasy i ewentualne wyprowadzenie mnie z błędu.

2. Zastanawiałem się jeszcze nad 3 klasami, warrior, gunner albo hunter, z czego gunner mi się podoba ale obawiam się że za szybko mi się znudzi, zostaje jeszcze warrior i hunter nad którymi wiele się jeszcze nie zastanawiałem.

Z góry dzięki za pomoc

@down

Temat wyczerpany w 100%, wielkie dzięki.

Opublikowano

Z jednej strony ludzie mają trochę racji o tym, że bard nie jest już najbardziej użyteczną klasą - wcześniej głównym zadaniem barda poza robieniem średniego DMG było odnawianie many najbardziej manożernym klasom jak Sorcerer. Z czasem to się zmieniło ponieważ Sorcerer ciągle jest boostowany i potrzebuje mniej many lub dostaje różne sposoby na szybką regenerację. Aktualnie bard wciąż jednak może robić za średniego healera (nigdy nie będzie tak dobry jak Cler), dobry DPS (ogarniający bard wciąż nie będzie robił takiego DPSu jak Sorcerer czy Ranger ale nie będzie na tyle listy) i najlepsza na świecie "manodajka" (będziesz najlepszym przyjacielem wszystkich klas magicznych poza gunnerami bo oni nie potrzebują barda do odnawiania many). Bard ma możliwość ściągania buffów z większości przeciwników (bossów/mobów/graczy) i jest dzięki temu bardzo przydatny end-game instancjach. Nie ściągniesz wszystkiego ale znaczą część dzięki czemu wraz z grupą szybciej zrobicie TFa lub Sauro. Jest dobrą klasą do robienia PvP 1v1 gdy już ogarniesz wszystkie skille i zrobisz dobry ekwipunek.

Warrior dzieli się na Gladiatora lub Templara. Jeśli szukasz klasy "przydatnej" to polecam Templara, jeśli łatwej, to Gladaitor. Templar jest cięższy w grze i gorzej się go expi/robi mu eq (chociaż teraz nie ma żadnej filozofii by wbić 65lvl i złożyć jakiś gear - nie to co kiedyś). Pamiętaj, że grając templarem robisz za tanka więc musisz utrzymać moby/bossa na sobie. Nie jest to ciężkie kiedy już się nauczysz jak to się robi ale musisz mieć dobrego healera na plecach i odpowiednich ludzi od DPSu by zabijali co masz na sobie. Jako Gladiator czasem będziesz robił za tanka ale nigdy nie będziesz miał tyle tauntów. Zamiast tego będziesz robił najlepszy obszarowy DPS i po ogarnięciu waevingu, i dual wieldingu również bardzo dobry DPS na jeden target - przykładowo bossa.

Gunner jest uznawany za najłatwiejszą klasę w grze gdzie "jeżdżąc twarzą po klawiaturze powinieneś być w stanie zabić przeciwnika" - nie jest on co prawda aż tak łatwy ale będąc w pełni poważnym: nie potrzeba dużo filozofii by zabijać gunnerem. Atak magiczny dystansowy i spam skilli to zabójcze połączenie. Jeśli przeciwnik przeżyje pierwszy atak to możesz "przeładować" broń dwa razy i znów go 2x zestunować lub zrobić duży DMG.

Hunter czyli zapewne masz na myśli Rangera jest cięższą postacią od Gunnera, która opiera się o zasięgowy atak fizyczny, a nie magiczny - w przeciwieństwie do gunnera. Oznacza to, że przeciwko klasom fizycznym będziesz miał ciężej, a magicznym łatwiej - analogicznie u gunnera jest na odwrót, w fizyczne klasy będziesz bił mocniej niż w magiczne. Ranger ma możliwość ukrycia się w hide i stawiania trapów wszelakiej maści dzięki którym możesz oślepić przeciwnika fizycznego, zadać DMG itp. Chociaż na początku po wbiciu 10lvl do ok. 17-20 masz z 3 skille na krzyż i w efekcie więcej atakujesz sztyletami niż łukiem to później się rozkręcasz i zaczynasz bawić.

Mogę polecić Rangera jako dobrą klasę jeśli nie zdecydujesz się na Barda i uznasz, że gunner może być za łatwy. Ja osobiście nie przerzuciłem się z Templara na Gunnera (chociaż dla zabawy go wyexpiłem i zrobiłem mu gear) bo na jednej arence lvl 50 trafiłem na jakiegoś maluszka - sinka ~46-50lvl. Mając zrobiony bardzo dobry ekwipunek nabuffowałem się "jak świnia" i walnąłem z najsilniejszego mojego skilla chwilę po tym jak zniknęła tarcza broniąca graczy na początku walki. Sin dosłownie wyparował - zabiłem go na jednego hita, a on załamany chwilę później zragequitował z arenki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...