Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema!

Zacząć chcę przygodę z programowaniem :)

Tylko:

• Jaki wybrać język programowania?

Interesuje mnie C++ lecz podobno jest trudny i łatwiejszy jest Delphi :P Co wy na to?

Jeśli już wybiorę język jaką książkę polecacie kupić? (tak, chcę się uczyć z książki)

I polećcie mi jakąś łatwą :) Ponieważ wiele osób podaje jakieś tutoriale dla początkujących z których szczerze gówno wiem, bo jestem TOTALNIE zielony.

Kolorem pomarańczowym (prócz powitania) zaznaczyłem pytania na które chce odpowiedzi :)

Dumny członek MPCforum od 09 czerwca 2009 ;)

Opublikowano

Spróbuj pouczyć się każdego języka po trochę i sam wybierz, jaki będzie dla Ciebie najlepszy. Co do książek najlepsze są ebooki,

c++: "Od zera do gier kodera" (GameDev) albo "Symfonia C++",

co do delphi to "Kompendium programisty Delphi 7" (wersja online: 4Programmers).

Btw tutoriale dla początkujących = dla zielonych...

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

Opublikowano

Ja proponuję zacząć od najprostszego języka jaki chyba istnieje - AutoIT, zrozumiesz przedewszystkim jak to wszystko funkcjonuję. Oczywiście znajomość języka angielskiego jest niezbędna. I jedną złotą radą jest fakt że samouki często przeskakują materiał twierdząc że czają ocb. a potem i tak przerywają naukę. Musisz poddać się lekturze, zrozumieć co każde polecenie znaczy i w jakich celach je wykorzystać bo kucie kodów na pamięć to bezsens i nigdy nie napiszesz nic sam.

Ja miałem taki sposób że zawsze pod koniec nauki z wiedzy którą nabyłem robiłem sobie takie zadanka w których wykorzystuję to co świeżo poznałem oraz to co wcześniej ;). Dzięki temu wszystko mi się utrwala i uczę się myśleć. Programowanie to nie tylko znajomość języka, tu trzeba dużo myśleć jeszcze ale o tym się przekonasz się znacznie później, a jak narazie proponuję ino zrozumieć pierw z czym to się je. I odradzam nauki w środowiskach Borland ponieważ to "automaty" i są przeznaczone dla osób które potrafią już owy język i to im tylko przyśpiesza pracę jednak wiele początkujących popełnia ten błąd nieświadomie bądź świadomie ale nie uznają tego za błąd do czasu kiedy gubią się przez proste rzeczy które dotąd program za nich robił ;)

Powodzenia.

2006-2010

• Dodaj nową pozycję...