Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Jak wyczyścić laptopa? Czy to coś da?

st3fan

Pytanie

Opublikowano

Witam.

Mam w planach wyczyścić swojego seniora - laptopa.

Moje pytania brzmią, czy warto? Nie był czyszczony chyba od nowości. Wymieniłbym też pastę termo przewodzącą.

Obawiam się, że coś mogę uszkodzić. W komputerach coś wymieniałem, ale nie w laptopach.

1. Jak od elektryzować ręce?
  2. Czy warto zrobić takie wyczyszczanie?
  3. Czy wymienić pastę termo przewodzącą na CPU i GPU?
  4. Czy jak go wyczyszczę, to zwiększą się osiągi w użyciu cpu / gpu? Chodzi o fps'y choćby w CS:GO. Mam obecnie ok. 20-30. Czy coś mi to polepszy? Laptop się nagrzewa oraz strasznie głośno podczas gry chodzi wiatrak.
  5. Czy podpowiecie mi jak rozebrać laptopa itd? Może jakiś filmik na YouTube?

Model laptopa: Acer Aspire 5733.

CPU: Intel Core i3 2,53 / 4 rdzenie.

GPU: Intel HD Graphics 128 MB ^_^

Ram: 4 GB DDR3.

Laptop ma odkryty wlot powietrza, jest postawiony na encyklopedii, by miał dostateczny dostęp powietrza i odpowiedni wywiew.

Zrobiłem coś źle?

Popraw mnie, nie miej złości.

Kto próbuje, ten nie błądzi.

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomijając fakt, że jest to dość niebezpieczne i lepiej znać się na rzeczy to: 

Wyczyszczenie może zmniejszyć temperaturę podzespołów, ale nie ma co liczyć na wielki wzrost wydajności. W grach nie zobaczysz różnicy. Wiatrak podczas gry chodzi głośno ponieważ dopiero wtedy jest potrzebny. Jest to normalne. Nagrzewanie się też lepiej oceniać po faktycznych temperaturach z programów do diagnostyki, a nie "ręcznie" bo komputery zawsze się nagrzewają. I nagrzewać będą.

Opublikowano

skoro pytasz o youtuba to ma wyszukiwarkę, wystarczy sobie wpisać nazwę, poszukać i oglądnąć, czyżbyś nie potrafił tego zrobić sam ? 

jak go wyczyścisz to go TYLKO WYCZYŚCISZ a nie zwiększysz wydajności laptopa  

widocznie nawet pojęcia nie masz że kartę graficzną masz w procesorze , lepiej zleć to komuś bo już to widzę jak coś spieprzysz grzebiąc w laptopie 

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...