Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z przestawieniem serwera na zewnętrzne IP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Tak jak w temacie, mam problem z przestawieniem serwera z hamachi na zewnętrzne IP. Powód? No cóż... Wielu z nas wie, że hamachi żyje swoim własnym życiem i trudno ogarnąć jego problemy, zwłaszcza od czasów, kiedy zmieniło design. Próbowałem odpalić serwer na plikach terenzo używając hamachi, no i tradycyjnie tylko ja mogłem się z tym serwerem połączyć, mimo że poustawiałem wszystko jak trzeba. Problem z pewnością leży po stronie hamachi, ponieważ:

Mam laptopa (na nim odpalam serwer) oraz 2 komputery (Z czego jednego używam do testowania połączeń). Na obu mam hamachi, wiadomo, są w tej samej sieci. Ale. Mimo, że bez problemu mogę wysyłać wiadomości w hamachi pomiędzy nimi, to jednak gdy wybieram w hamachi opcję ping, obydwa komputery dostają informację zwrotną w postaci Upłynął czas połączenia (czy coś takiego, w każdym razie wiadomo o co chodzi).

No tutaj sytuacja jest dosyć ciekawa, ponieważ poprosiłem brata, który mieszka pół kraju ode mnie, więc ma wszystko inne, żeby wbił do sieci i pingował do mojego lapka oraz PC. No i podsumowując próby wyglądały w ten sposób:

Laptop / PC , PC > brat, Laptop > brat

Legenda:

/ - Brak połączenia

> - Połączenie na zasadzie ja do niego mogę, on do mnie już nie

Zapory i antywirusy naturalnie powyłączane.

@edit: Spróbowałem tego samego z drugim komputerem, i efekt taki: Laptop > PC2 , co zupełnie mnie zbiło z tropu... Wygląda na to, ze laptop nie chce nikogo do siebie wpuścić, jak i PC1. Dodam, że brat ma na lapku win XP, mój laptop ma Win 7 Ulti, PC1 ma Win7 Ulti, PC2 ma XP. Wygląda na to, ze to coś nie tak jest z tą siódemką lub coś... Nie wiem, może komuś coś podpowiedzą te informacje.

Rozpisałem problem z hamachi, bo może znajdzie się ktoś, kto będzie w stanie go rozwiązać i nie będę musiał stawiać tego na IP zewnętrzym, czego problem przestawiam poniżej:

Router: Tp Link TP-WR740N

Tutaj postępowałem zgodnie z tym poradnikiem https://www.youtube.com/watch?v=bgdsWzMN68o z uwzględnieniem ipconfig /all, czego na filmie nie ma, ale jest za to w komentarzach.

Mój problem polega na tym, że u mnie adres serwera DNS występujący w ipconfig /all to 192.168.0.1, czyli taki jak ten, którego używam by zalogować się do routera. No i problem jest taki, że gdy ustawiam adres IP w ustawieniach Połączenia Lokalnego, to tracę połączenie z internetem.

I teraz moje pytanie. Czy ktoś z Was miał już kiedyś tego typu problem? Lub mógłby mnie pokierować najlepiej krok po kroku (w zasadzie nie pogardzę żadnym rodzajem pomocy, ale krok po kroku pozwoli mi lepiej zrozumieć o co chodzi) jak to wszystko poustawiać?

Oczywiście rozwiązanie problemu z hamachi zamiast tego z zew IP również by mnie zadowoliło.

Pozdrawiam,

Dr Comet

.:Projekt Deatria:.

Serwer:   [|---------]

Klient:     [|---------]

Strona:   [||--------]

Opublikowano

To prawda, ale pozwolę sobie zacytować fragment powyższego tekstu ,,Zapory i antywirusy naturalnie powyłączane."

Opublikowano

Odświeżam.

Swoją drogą to dziwne, że tyle osób pracuje/bawi się serwerami, a wygląda na to, że nikt nie zna rozwiązania mojego problemu... Chyba, że to forum stało się opustoszałe, jeśli chodzi o metina.

Opublikowano

filmik to chujnia pierdoli sie z tym jak down,po 1 virtualbox ustawiasz w confinagach na karte wi-fi ,odpalasz,

o8ml8s.jpg > dfs0jo.jpg > 0809bp.jpg > fjtjxc.jpg

\/

q33j90.jpg

\/

klx7so.jpg>tltmlr.jpg

Zapamiętujesz tylko IPv4 zapewne w zakresie 192.168.0.101-199 (można sobie to ustawić) ,wtedy porty przekierowujesz na IPv4.

Teraz pogrzeb po ustawieniach routera znajdź "Virtual Server" tak jest w moim przypadku..zapewne będzie tam pole na nazwe,ip=IPv4 z VirtualBox'a,2 pola na port podajesz ten sam i chyba tyle -zapisujesz.Jezeli masz jeszcze ustawienia "DMZ" ja to mam pod zakładką "FIREWALL SETTINGS" i tam jest tez pole na ip=IPv4-VirtualBox.Jeśli to wszystko wykonasz to moim zdaniem nie ma c***a zeby cos nie chodziło na zew. ip ,no chyba ,ze masz zmienne -,-

//Z*******y schemat moim zdaniem pierdolnąłem :D ide spac,powodzenia :)

Opublikowano

Maszynę również na Ethernet Wireless przestawiam, nie? I nie muszę niczego zmieniać w Połączeniu Lokalnym? (Bo jak robiłem wg filmiku to mi neta zrywało).

+ w zasadzie trochę chaotycznie to wytłumaczyłeś... :D W sysinstall zatwierdziłem DHCP, przeskanowało sobie i wywaliło mi w IPv4 ip z hamachi, to pewnie muszę je zmienić na to moje, które znajdę w ipconfig i dopiero później dodać na routerze? (Wolę się upewnić, czy dobrze ogarnąłem kwestię). + pokazało tylko IPv4 Gateway. Pozostałe pola są puste, mam je więc jakoś wypełnić? Czy mają takie pozostać?

DMZ jest wyłączone, nie mam dokładnie, że to IPv4 (ale pewnie to jest to), tylko mam DMZ Host IP Address: i ustawione jest 0.0.0.0. To mam to włączyć czy może zostać wyłączone?

Ps: Sporo pytań, wiem, ale lepiej się już głupio zapytać, niż udawać mądrego ;)

Opublikowano

eh... nie używaj karty od virtualbox'a tylko swoją karte z komputera(bridget adapter) ... i wykonaj wszystko ponownie.

DMZ włączasz i ustawiasz ip jak mówiłem.Wtedy masz wszystko na zew.IP.

Opublikowano

No tak, Ethernet Wireless z Bridged Adapter. Bo mam na lapku wi-fi głównie odpalone, a kabel pod komputer idzie, dlatego też pytałem :) A serwer na lapku właśnie odpalam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...