Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

instalacja irrlicht pod linuks-ubuntu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
czy mógłby ktoś w możliwie łopatologiczny sposób wytłumaczyć mi przygotowanie do pracy silnik Irrlicht pod Ubuntu, IDE Code::Blocks. Trzeci dzień się katuje (irrlichte i ogre)i nie wiem jak ugryźć ich instalacje. Próbowałem na wiele sposobów, niestety nie do końca rozumiem internetowe poradniki, oraz to że każdy mówi coś innego.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

sudo apt-get install codeblocks
sudo apt-get install libglu-dev
sudo apt-get install libgl1-mesa-dev
sudo apt-get install libirrlicht1.7
sudo apt-get install libirrlicht-dev
sudo apt-get install libirrlicht-doc
sudo apt-get install libglib2.0-dev
sudo apt-get install gcc
sudo apt-get install cpp
sudo apt-get install g++
sudo apt-get install gpp
sudo apt-get install libXxf86vm-dev

Then open CodeBlocks, new project, Irrlicht, for irrlicht location enter "/usr", set project location, etc.
Once project is generated, change line 70 of main.cpp to dimension2d<u32> instead of dimension2d<s32>

Then build and run. Now it should work, except it won't load Sydney yet because it can't find the files, you will need to set those files yourself. that is easy enough.

Opublikowano

Niestety to nie jest takie proste, przerabiałem tą instrukjce. Pojawia się błąd, że nie znaleziono pliku irrlichte.h  .

Uprzedzam, że wskazałem prawidłowy folder w którym znajduje się irrlicht.

Opublikowano

sprobuj z tą lokalizacją. pomoglbym troche bardziej ale mam inna dystrybucje na lapku i moze to inaczej wyglądac tam ;x

Opublikowano

Wypluwa że nie znaleziono folderu include. Próbowałem przenieść irrlicht.h do folderu /usr, nie zdało się to na nic.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...