Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sieć Wi-Fi, a karta sieciowa

Gość Mistrzu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam kilka pytań dot. wi-fi na komputerze. Udostępniam sobie internet za pomocą tabletu, lecz nie mam zielonego pojęcia, jak połączyć się z siecią na komputerze (bardzo starym komputerze, więc nie wiem także, czy karta sieciowa obsługuje w ogóle wi-fi), poniżej zamieszczam nazwę tej karty;

Karta Realtek RTL8168B/8111B Family PCI-E Gigabit Ethernet NIC (NDIS 6.20)

Jeżeli dobrze pamiętam, to 'Ethernet' nie obsługuje Wi-Fi, dlatego też wychodzę z kolejnym pytanie, czy jeżeli zakupię tą kartę USB:

http://allegro.pl/karta-sieciowa-wifi-usb-150mps-bezprzewodowa-i4971118230.html

to, czy po podłączeniu jej do komputera już normalnie będzie wyszukiwało mi sieci wifi?

Opublikowano

@januszq, a aktualna karta, którą posiadam nie obsługuje w ogóle wi-fi? Wgrałem właśnie do niej sterowniki i jej nazwa uległa całkowitej zmianie, teraz nazywa się;

Realtek PCI GBE Family Controller

Opublikowano

@januszq, a aktualna karta, którą posiadam nie obsługuje w ogóle wi-fi? Wgrałem właśnie do niej sterowniki i jej nazwa uległa całkowitej zmianie, teraz nazywa się;

Realtek PCI GBE Family Controller

Nazwa jest dla wszystkich. Model masz nadal ten sam. Ale może serowniki coś zmienił, sprawdź.

Opublikowano

Jednak to samo, dzięki za odpowiedzi. Jeszcze mam jedno pytanie, jaką kartę polecasz @januszq zakupić? Czy ta, którą załączyłem w pierwszym poście będzie wystarczyć?

Czy odczuję dużą różnicę jeśli wybiorę tę kartę sieciową?

http://allegro.pl/karta-wi-fi-wlan-wifi-usb-antena-sieciowa-300mbps-i4977768449.html

Im tańsza tym lepiej.(domowy użytek/moje zdanie) Jeżeli chcesz jakąś z niewiadomymi prędkościami, to uderzaj do komputerów na forum. No i przede wszystkich: po kiego grzyba Ci ta antena? Dostaniesz karty bez niej i tak samo działające. Miejsca masz za dużo? :P

P.S.

Takie tematu umieszczaj tutaj: http://www.mpcforum.pl/forum/794-sprz%C4%99t-kupno/

Opublikowano

Szczerze mówiąc to nie wiem, "router" znajduje się w pokoju obok, więc myślę, że do niczego ona się nie przyda. @januszq a czy masz jakieś propozycje, którą najlepiej wybrać z allegro? Właśnie najlepiej jakąś najtańszą, ale żeby prędkość była w miarę normalna.

Opublikowano

ta karta która podałeś USB to dobry wybór, nada się w sam raz do sieci domowej, 150MB/s zapewne i tak tego nie wykołatasz, więc polecam również.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...