Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

I znów kolejny procesor (redstone)

Vargun

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak widzę mało kogo to tu interesuje, ale pochwale się. Z nudów zacząłem robić nowy procesor 8 bit 2 rdzenie (prawie 2, jest wspólne alu, ale komendy rozpoznawane są oddzielnie), no i osiągnąłem 3,33Hz :D  co czyni go już na pewno najszybszym. Tak jakby co.  http://imgur.com/a/CE2Lz

Opublikowano

Ciekawie to wygląda! Współczuję Ci tylko czasu, który poświęciłeś na to. Ale oczywiście, nie poszedł on na marne ^^

gvpW1Ob.png

Opublikowano

Podziwiam. Bardzo duzo trzeba się natrudzić żeby takie coś zbudować xD Procesor z redstone... no no no  zaraz w Minecrat zagrasz w Minecrafcie ;D 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Odpowiadam dopiero teraz, ale odpowiadam: Taktowanie procesora zmierzyłem tak, że dałem mu do wykonania prosty program i podkręcałem zegar do póki program był wykonywany poprawnie, uzyskałem wynik jak już pisałem 3,33Hz. Zamierzam go wykorzystać do budowy komputera, ale nie wiem kiedy i czy w ogóle go zbuduje.

Opublikowano

O_O Podziwiam ten procesor ktory zbudowales gratuluje. A moze sie spytam jak ty na to wpadles i jak dlugo go budowales?

Opublikowano

Zrobiłbym takie coś, ale nie mam chęci i wiedzy... Czyli właściwie wszystkiego. Gratuluję projektu, nie łatwo coś takiego osiągnąć :)

Opublikowano

Odpowiadając na pytania powiem o tym co zbudowałem to co wiem: ten procesor nie jest wcale jakiś potężny ani nic, ale za to ma taką samą funkcjonalność jak te potężniejsze, jest mały na tle innych, także innych moich ale lepszy od poprzedników. Budowałem go ok. 5 godzin jak dotąd. Ktoś pytał jak na to wpadłem, ale nie do końca wiem o co chodzi ale spróbuje odpowiedzieć: takie rzeczy buduje już od jakiś 2-3 lat ale miałem rok przerwy i miesiąc temu do tego wróciłem, zacząłem ulepszając bardzo prosty kalkulator który był wyjątkowo nieudolnie i obszernie zbudowany, wtedy jeszcze nic o tym nie wiedziałem, i siedziałem nad tym 3 dni (akurat chory byłem), potem budowałem własne mechanizmy, grałem na serwerach i teraz coś umiem. Jeśli chodzi o pomysł to po prostu po tym jak zbudowałem 4-bitowy kompaktowy procesor który tu opisałem, postanowiłem zrobić jego 8-bitową wersję. Nie do końca wiem jak go wykorzystam, ale możliwe że jeśli będzie mi się chciało to zbuduje komputer, posiadam już wyświetlacz (cały moduł wyświetlacza z GPU RAM'em itd.)  oraz ten właśnie procesor, celem do osiągnięcia jest po stworzeniu tego komputera, napisanie i odpalenie prostej gry typu prymitywnych wyścigów używając jedynie klawiatury podłączonej do tego komputera(redstone'owego), jeśli kiedyś to zrobię, prawdopodobnie już nigdy nic nie zbuduję.  Dodaje jeszcze zdjęcia tego co dobudowałem, np. ram- 64 Bit (512 bit). http://imgur.com/a/H2j6Q

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja nadal nie wiem i w pełni podziwiam. Jak to działa? Naprawdę jestem w szoku, że coś takiego można zrobić w prostej grze z klockami. Mam nadzieje, że cały projekt z komputerem wypali ;) Gdybyś odpalił minecrafta w minecrafcie, to sądze, że wszyscy byli by nieco zdziwieni :D

Opublikowano

Ciekawy projekt :D Trochę nie ogarniam jak robić takie właśnie maszyny ale może kiedyś ogarnę :3 10/10

Nie zajmuje się już minecraft'em i programowaniem pod niego. 

Masz dla mnie coś ciekawego? A może masz pytanie? Pytaj śmiało!

Pomogłem? Daj like'a!

Opublikowano

Dziękuję za komplementy. Nie wiedziałem, że zainteresowanie tym tematem będzie na tyle duże, by zyskał tag "gorące"  :D. Sam się zdziwiłem, że nie odpuściłem w postępie prac, ale właśnie kończę budować komputer oparty na tym procesorze. Dobudowałem do niego dysk o pojemności 1/4 kB (256B), coś co nie ma nazwy i tłumaczy słowa na rozkazy procesora, klawiaturę (qwerty), oraz wyświetlacz 8x2 znaki- 32x12px, zostało mi do zrobienia zegar przy pamięci RAM, zaprogramować ROM w "to coś co nie ma nazwy" oraz ogarnąć przepisywanie zawartości do dysku, bo jak na razie zamiast 64 bajtów mam 56 gdyż podzielony jest on na 8 sekcji po 8 bajtów, i co 8 skok licznika z pozycji 8 do 1 pojawia się opóźnienie dodatkowych 0,3s co powoduje, że co 8 wartość nie zapisuje się, na koniec zostaje jeszcze podłączyć do komponentów magistrale zarządzającą wychodzącą z procesora. Działa już za to pisanie w pamięci dysku oraz wyświetlanie danych na ekranie. http://imgur.com/a/qtAhy

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

co do redstona to moim jedynym duzym osiagnieciem to wybudowanie karty pamieci. na zasadzie pistonow czyli kodzie 1 0 budowanie takich budowli aktualnie jest dla mnie czysto fanowskie. bo przeciez i tak do niczego sie to nie przyda. a jak bedzie dzialac jakas prosta gierka, to napisanie pluginu o podobnym dzialaniu zajmie mniej czasu i bedzie miliardowo bardziej wydajny :P #edit zapomnialem dodac ze twoja praca jest bardzo dobrze przemyslana i fajna ^^

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

No dużo roboty :P Pozdrawiam.

Jeśli pomogłem lub podoba ci się mój post, daj Lubię to

To nic nie kosztuje

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...