Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Mała ilość FPS na komputerze

pspda123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
siemanko
kupilem pc w grudniu
(specyfikacja:
Processor: Intel Core i7-4790K @ 4.4GHz 
Motherboard: MSI Z97 GAMING 5 
Memory: G.Skill TridentX DDR3 2x4GB 2400MHz 
Hard Drive: SSD Plextor 128GB, SATA III + HDD Western Digital WD Blue 1TB 
GPU: MSI GeForce GTX 980 4GB GDDR5 
Case: Corsair Carbide Series SPEC-02 
Windows 8.1 )
PC jak widac wyjebany w kosmos
i wyciskam tylko ok. 100-200fps, gdzie moj kolega ma ok. 700, przy podobnym pc. (nasze rozdzielczosci minecraft - 1280x720)

co zrobic zeby tez tyle miec? :/

z gory dzieki

aaa i mam tylko przypisane 1gb ramu bo przy wiecej mi crashuje nie wiem czemu :<
help plis

//nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Zapytam,

1. jaki launcher uzywasz?

2. czy ustawiles w ustawieniach na no limit fps?

3. sterowniki zainstalowane?

4. Java 7 zainstaluj bo jest bardziej kompaktywna.

5. Dziwne ze ci mc crasha robi jak powiekszasz limit ram. Najlepiej podaj ss jak ty to robisz.

Opublikowano

Zapytam,

1. jaki launcher uzywasz?

2. czy ustawiles w ustawieniach na no limit fps?

3. sterowniki zainstalowane?

4. Java 7 zainstaluj bo jest bardziej kompaktywna.

5. Dziwne ze ci mc crasha robi jak powiekszasz limit ram. Najlepiej podaj ss jak ty to robisz.

1. MagicLauncher_1.2.6

2. jest no limit

3. niby tak, ale powiedz mi co moge doinstalowac I JAK

4. mam chyba jave 8

5.  http://scr.hu/4w11/bexby

Opublikowano

1. Magic Launcher ? u niego nie moglem wogule ram ustawic bo sie crashowal polecam : Shiginima Launcher :) podobny do originalnego launchera mc :) ale odblokowany. I nie crashuje przy tym.

2. Odlegosc , wlasnie o tym zapomnialem napisac. Czy macie ustawione full odleglosci? bo to tez na fps plywa.

3. Dobrze ze masz no limit :)

4. Jak nie masz zainstalowanych lub masz zainstalowane sterowniki od karty graficznej to je zainstaluj/aktualizuj

5. Polecam zainstalowac Java 7 z racji ze minecraft nie jest kompaktywny z wersja 8 i moga powstawac Crashe, zjadanie fps.

6. W tym Shiginima launcher w edycji profilu sie zmienia ram :) i nie crashuje.

Jak masz dalsze problemy to mow narazie tyle mam w glowie

Opublikowano

Takie małe pytanie: po jaką cholerę ci 700 fpsów? Rozumiem, jeśli ktoś wgrywa shadery i ma 15 fps, wtedy to jest do pokombinowania, ale tak?

Jeśli już to sprawdź, czy masz wersję javy odpowiednią do wersji oprogramowania komputera (Java 64 bit czy 32). Wgraj optifine i pobaw się opcjami.

//Edit

@1361622928-U485574.png.Leksiu

W przypadku crasha spowodowanego zbyt mała ilością ramu komunikat wyświetla się w mc, a nie w launcherze (przynajmniej u mnie)

Opublikowano

wgraj jave 7 64bity , jave 8 wywal 
wyłacz synchronizację pionową w karcie (ppm na pulpicie i tam masz panel karty graf.)
poza tym ram nie ma po co przypisywać jak cos

@upy , przy takim procku i karcie to on może grać nawet na EXTREME renderze ...

Opublikowano

Być może Twój procesor zajmują w tym samym czasie jakieś niepotrzebne procesy, które porządnie go obciążają. Przyjrzyj się, co do tego.

Opublikowano

Być może masz w tym czasie odpalone na komputerze zbędne programy, najlepiej zobacz i je powyłączaj. Dodatkowo zmniejsz w ustawieniach Minecrafta renderowanie i grafikę na mniejszą skalę. Ewentualnie wyczyść komputer od środka z kurzu, potem czyść go z kurzu co miesiąc. Dalsze opcję przedstawili Ci koledzy wyżej. 

Tutaj w dodatku podsyłam Ci poradnik ''Jak mieć więcej FPS w Minecraft i pozbyć się lagów.''

Opublikowano

Nie gadajcie bzdur, żeby zmniejszyć render i grafikę, bo sam mam więcej fps na słabszym komputerze przy max. renderze.

Gadanie, że procesor jest przeciążony przez inne procesy też jest bezsensowne. Wielordzeniowy i7? Nie róbmy sobie żartów.

Po formacie miałem taki sam problem.

http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=plTutaj masz sterowniki i je sobie poinstaluj. Pytałeś się jak zainstalować, także pobierz i instrukcja Cię poprowadzi.

Ja używam Javy 8 i nie widzę różnicy, ale możesz spróbować instalacji 7.

Takie małe pytanie: po jaką cholerę ci 700 fpsów? Rozumiem, jeśli ktoś wgrywa shadery i ma 15 fps, wtedy to jest do pokombinowania, ale tak? Jeśli już to sprawdź, czy masz wersję javy odpowiednią do wersji oprogramowania komputera (Java 64 bit czy 32). Wgraj optifine i pobaw się opcjami. //Edit @1361622928-U485574.png.Leksiu W przypadku crasha spowodowanego zbyt mała ilością ramu komunikat wyświetla się w mc, a nie w launcherze (przynajmniej u mnie)

Kupując komputer z gtx 980 nie byłbyś zadowolony z 200fps. Sam fakt jest wystarczającym powodem. A jak komputer będzie coraz starszy, to fps będą coraz to mniejsze.

343731479829004887779.png

Opublikowano

Nie gadajcie bzdur, żeby zmniejszyć render i grafikę, bo sam mam więcej fps na słabszym komputerze przy max. renderze.

Gadanie, że procesor jest przeciążony przez inne procesy też jest bezsensowne. Wielordzeniowy i7? Nie róbmy sobie żartów.

Po formacie miałem taki sam problem.

http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=plTutaj masz sterowniki i je sobie poinstaluj. Pytałeś się jak zainstalować, także pobierz i instrukcja Cię poprowadzi.

Ja używam Javy 8 i nie widzę różnicy, ale możesz spróbować instalacji 7.

Kupując komputer z gtx 980 nie byłbyś zadowolony z 200fps. Sam fakt jest wystarczającym powodem. A jak komputer będzie coraz starszy, to fps będą coraz to mniejsze.

no dokladnie, taki pc a fps tyle co na starym lapku ;<. po 2. mam monitor 144hz i gdy fps spadaja ponizej 144fps widac scinki, do tego gram na mchc, wiec klepy, masowki, mega sadaja fps ogolnie, wiec chce miec ich jak najwiecej.

p.s. zaraz bede probowal z nowym luncherem, java 7, i sterownikami.

p.s. 2 :  dystans renderu mam nawet teraz na normal wiec to i tak jest bardzo maly render przy tym pc.

Opublikowano

1. Magic Launcher ? u niego nie moglem wogule ram ustawic bo sie crashowal polecam : Shiginima Launcher :) podobny do originalnego launchera mc :) ale odblokowany. I nie crashuje przy tym.

2. Odlegosc , wlasnie o tym zapomnialem napisac. Czy macie ustawione full odleglosci? bo to tez na fps plywa.

3. Dobrze ze masz no limit :)

4. Jak nie masz zainstalowanych lub masz zainstalowane sterowniki od karty graficznej to je zainstaluj/aktualizuj

5. Polecam zainstalowac Java 7 z racji ze minecraft nie jest kompaktywny z wersja 8 i moga powstawac Crashe, zjadanie fps.

6. W tym Shiginima launcher w edycji profilu sie zmienia ram :) i nie crashuje.

Jak masz dalsze problemy to mow narazie tyle mam w glowie

ten twoj luncher slabo dziala, nadal gra sie nie odpala, jezeli dam wiecej niz 1 gb ramu + odpala sie w rozdzielczosci 800x600 (ta standardowa, a nie taka jak ustawilem - 1280x720)

Opublikowano

EDIT:  po zainstalowaniu strerownikow i javy 7 udalo mi sie w MagicLauncher_1.2.6 zwiekszyc ilosc ramu do 4gb ! :)

lecz nadal na render NORMAL mam ok. 160-250fps

a sprawdzalem tez EXTERME, to juz jest tylko 60fps :/

jakies dalsze pomysly?

Opublikowano

Niestety ja juz odpadam z pomyslami -_- ja mam jakos 100 fps jak mam komputer biurowy wiec ci dalej nie pomoge..

aha ..

Wlasnie ze minecraft u mnie jak mialem 8.1 niechcal dobrze dzialac ale wlasnie glupie ze wlasnie tez z fps, twoj kolega tez ma 8,1?

Opublikowano

Niestety ja juz odpadam z pomyslami -_- ja mam jakos 100 fps jak mam komputer biurowy wiec ci dalej nie pomoge..

aha ..

Wlasnie ze minecraft u mnie jak mialem 8.1 niechcal dobrze dzialac ale wlasnie glupie ze wlasnie tez z fps, twoj kolega tez ma 8,1?

obaj akutalnie gramy na serwerze mchc.pl  a tam jest teraz wersja 1.5.2 :) i ma ok 700 fps

Opublikowano

Po 1 w ustawieniach masz opcje Rendering FPS czy jakoś tak nie pamiętam, ustaw tam na maxa + 100 fps.

Zmniejsz ustawienia gry.

Po 2 niewiem czy ja niewidze chyba tak ale ile masz ilości ramu jak 4 to powodzenia ze wycisniesz 700fps :D.

Zainstaluj OptiFine.

Po 3 Na co ci tyle Fps? Rozumiem jak masz shadery i dużo modów to tak :D

mam otifine.

nie musi byc 700, moze byc i 500 -,-

po 3. przy takim pc to chyba powinno byc wiecej fps a nie marne 200 jak na moim lapku sprzed 4 lat

Opublikowano

Ściągnąłeś na pewno Jave 64bit? Tylko taka wersja Javy może obsłużyć więcej RAM-u niż 4GB.

tak 64 bitowa pobralem 

Opublikowano

możesz też Wejść w Menadżer Zadań >>> Procesy>>>Znajdź Java.exe>>>Ustaw priorytet>>>Wysoki (jak będzie drugi Java.exe to ustawiasz tak samo w nim)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...