Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[RECENZJA] The Sims 4

Milian

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dzisiaj opisze dla was grę The Sims 4. Przy grze spedziłem niemałą liczbę godzin. Bardzo czekałem na najnowszą odsłonę tej serii, myślałem, że

będzie bardzo rozbudowana grą z dobrą grafiką i wiekszym lepszym miastem. Niestety po premeirze okazało się odwrotnie niz przypuszczałem.

The Sims 4 to kolejna odsłona znanej serii The Sims. Gra wyszła 2 września 2014 roku na świecie,4 września 2014 roku w Polsce. Producentem jest EA Maxis. Natomiast dytrybucją zajęło się Electronic Arts. 

Jest to symulator domów. Budujemy domy i sterujemy simami (Ludźmi). Gra polega na zaspakajaniu potrzeb naszych simów m.in. takie jak pecherz, jedzenie czy zabawa. Nasi simowie chodzą do pracy, żeby zarabiać simoleony (Tak nazywa się gotówka w grze). Możemy za pomoca nich kupować wyposażenia do domu, rozbudowywać dom czy wybudować całkowicie nowy. Nasi simowie mogą

wybrać się na różne parcele publiczne m.in. park czy muzeum. Można mieć własny ogród.W grze mamy większość podstawowych elementów m.in. grill, kuchenka, lodówka, toaleta, prysznic, bar, łóżka i wiele 

innych. 

W grze warto stowrzyć swojego własnego sima. Nowością w tej odsłonie serii jest wyzbycie się suwaków i tworzenie naszej postaci za pomocą myszki. Możan wybrać także cechy charakteru,

i pragnienia życiowe. Można wybrać garnitur, bluzkę, spodnie,buty i ozdoby takie jak: kolczyki. Można zmieniać kolory ciuchów, ale tylko z pośród wybranych. W the Sims 3

można było wybrac każdy możliwy kolor. 

Jednak twórcy jak w wiekszości swoich serii udostepniają małą liczbę elementów, żeby potem wydawać je w kolejnych drogich dlc. Gracze są do tego przyzywczajeni, jak 

ja również. Niestety tu z tym twórcy pojechali na całość. Nie mamy dostępnych takich elementów takich jak w The Sims 3: Samochody, piwnice, niszczarki śmierci (Jest tylko jedna,

ale wygląda jak zwykły kosz), ukształtowania powierzchni czy stawów. Tak naprawdę nie ma aż tak dużej liczby elementów. Gra jest uboższa od The Sims 3, które wyszło 

w 2009 roku. Nawet kreator postaci nie zawiera dużej liczby przedmiotów. Owszem nie jest aż tak mało porównując podstawkę The Sims 3 , ale w 2014 roku można na pewno

wymagać więcej.

Do the Sims 4 wprowadzono kilka nowości: Przebudowano kreator budowania domów i wprowadzono uczucia simów np: Fliciarski ,szczęśliwy, zły. Uczucia wpływaja

na interakcję jakie wykonują. Simowie mogą wykonywać także dwie interkacje na raz. Pod względem budowania mało się zmieniło w stosunku do The sims 3. Różnica głównie polega na swobodnej 

możliwości przesuwania pomieszczeń a nawet całego domu. Można takze zwiększyć wysokość ścian. To tak naprawde jedyne różnice i nowości, które powodują, że najnowsza odsłona nie jest najgorszą grą wszechczasów. Jest galera, któa opisze na końcu recenzji. Reszte tylko okrojono. Opisze wam jak okrojono i jakie są różnice miedzy The Sims 3 a The Sims 4 przedstawiając w ten sposób resztę. Czas się zajać co się dzieje po za domem naszych simów.

W The Sims 4 nie ma gazet. Natomiast sim, który idzie do pracy znika blisko naszego domu. Gorzej niż w The Sims 1! Owszem, gracz ma pewny wpływ na rozwój kariery sima. Gdy jest w pracy

może wybrać czy ma leniuchować czy ciężko pracować czy nawet poznawać nowych ludzi. Szkolimy sima w umiejętnościach i wykonujemy zadania do awansu. Jeśli chodzi o usługi, mamy ich mało. Mamy tylko policję, straż pożarną, pizza i pokojówkę.  To tylko przedsmak co czeka was w dalszej części recenzji. Twórcy postanowili zrobic ekrany wczytywania pomiedzy każda parcelą, żeby zmniejszyć wymagania

sprzętowe, które i tak nie są bardzo niskie jak na tą grafikę. W The Sims 4 żeby przejść nawet do budynku obok musimy przeczekać wczytywanie, które trwa 5-20 sekund.

W The sims 3 mieliśmy otwarte swiaty bez żadnych okien wczytywania! Ta metoda mogła by dobrze funkcjonować gdyby było to podzielone na dzielnice

(20 parceli) i gdyby te dzielnice funkcjonowały jako jeden wielki świat. Jeśli chodzi o ilość parcel publicznych także się zawiodłem. Nie mozemy widzieć parceli miejsca 

pracy naszego sima. Nasz sim może iśc do parku, który zajmuje ponad jedną parcelę. Może iśc także do muzeum, siłowni i klubu. Jeśli chodzi o ilość elementów,interkacji,

który sim może wykonywać nie jest duża ilosć. W muzeum jest parę wystaw, które sim może obejrzeć. W parku mamy plac zabaw, grill,szachy i możliwość łowienia ryb. W siłowni mamy

bieżnię i ciężarki. W klubie sim moze potańczyć i kupic drinki w barze. Jeśli chodzi o ilość parcel parceli publicznych i domowych  jest zacznie mniejsza, ponieważ świat

jest znacznie mniejszy od The Sims 3. Nie mamy cmentarza, sklepów,szpitali itd. 

Pewnie część osób może zapytać gdzie simowie kupują jedzenie i książki. Jedzenie maja darmowe,

cześć za nie płacą biorąc je z także lodówki. Książki natomiast trzeba kupic w regale książek. 

W grze mamy także galerię, gdzie simowie mogą błyskawicznie dodawać swoje rodziny, parcele i pomieszczenia. Mogą także błyskawicznie za pomocą kilku kliknięć pobrać i dodać 

do gry czyiejś prace. 

Oprawa audiowizualna stoi na średnim poziomie. Oprawa graficzna jest podobna do The Sims 3. Świat wygląda lepiej, ale mniej realistycznie. Modele simów wyglądają tak jak 

były by zrobione z plastiku. Muzyka jest dobra, ale nie ma zbyt dużej liczby utworów. 

Ogólnie podsumując. Gra The Sims 4 znacznie odeszła w całości od swojej poprzedniczki, która została wydana ponad pieć lat temu. Po rozgrywce, wielkości gry widać, że producenci chcieli

jak najwiecej zarobić na tej produkcji niż dostarczyć graczom dużo zabawy. Cała gra wraz z grafiką bardzo odstaje od innych najnowszych gier. Twórcy mogli zrobić mniejsze

wymagania sprzętowe w inny sposób - robiąc dobra optymalizację i okroić bardziej grę na najniższych ustawieniach graifcznych.  Trzeba pamiętac również o tym,że

gra w dniu premiery kosztowała około 150 zł, czyli tyle ile płacimy za każdą grę. Seria The Sims jest znana z dlc, ale nie przesadzajmy. Pierwszy dodatek, który wyszedł 

ucieczka plener kosztuje prawie 60 zł. Gracze, którzy wydali pieniadze na tą grę na pewno chcieli długo i dobrze się bawić bez dlc. Natomiast wygląda to jak zwykla podstawka do 

drogich dlc. Gra szybko sie znudzi, zwłaszcza graczom, którzy nie lubią powtarzalności. Dodam również, że na nową odsłone trzeba było czekac bardzo dużo czasu. Jeśli ktoś chce

sobie dobrze pograć to bym zdecydowanie polecił The sims 3 z dlc, gdyż tam będziecie się o wiele lepiej bawić. 

Plusy: 

- Nowy kreator tworzenia sima. 

- Rozbudowany system emocji.

- Nowy kreator budowania domów. 

- Wielozadaniowość 

- Galeria

- Nowe zawody, interfejs, umiejętności, elementy w kreatorze tworzeniu sima i budowania. 

- Dźwięk. 

Minusy: 

- Kiepski wygląd simów. 

- Nienajlepsza grafika. 

- Mała liczba dostępnych karier. 

- Brak podstawowych zawodów. 

- Małe miasta. 

- Mało usług. 

- Denerwujace okna wczytywania. 

- Mało parcel publicznych. 

- Brak możliwości tworzenia swoich światów,edytowania dostępnych.

- Mało elementów w kreatorze tworzenia sima i budowania domów. 

- Brak wieku młody dorosły.

- Brak gazet i piwnic. 

Ocena: 5.5/10

8902314106109971000808.jpeg
Opublikowano

Średnia recenzja. Według mnie zaniżona ocena gry, chociaż rzeczywiście jest gorzej niż w TS3. Mogłeś chociaż dodać jakieś zdjęcia.

1583214294267341314985.png

by

Ziółko.

Opublikowano

Dużo napisałem. Fakt, bardziej się skupiłem na różnicach i dlaczego ta gra jest kiepska, ale grę w skrócie opisałem. Wolałem w tej recenzji opisać swoje odczucia z gry niż opisywać dokładnie wszystkie jej elementy. Najwazniejsze rzeczy opisałem wypisując różnice. Ostatnio straciłem save z gry, wiec i tak bym nie mógł dodac super screenów, ale sądzę, że w następnych recenzjach postaram się dołączać obrazki. Dzięki za opinie. 

8902314106109971000808.jpeg
Opublikowano

Również się zgadzam że ocena gry jest zaniżona, w TS4 jest moim zdaniem o wiele lepsza grafika, która sprawia, że nie można oderwać oka od ekranu, aczkolwiek minusem jest to że jest o wiele mniej opcji.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Świetna recenzja, można czytać z przymróżeniem oka, przekonałeś mnie do kupna :)

76561198069051974.png

CPU: AMD Athlon 64 X2 4200+ 2,21 GHz

GPU: Nvidia GeForce 8600 GT

RAM: 2 GB

HDD:  SEAGATE 75 GB

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...