Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[RECENZJA] Euro Truck Simulator 2

kavoweciastko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1404391328_et_simulator2.png

Wielkie ciężarówki, firmy, zatrudnianie pracowników, ogromna ilość miast do zwiedzania, kolizje, kary..

Tak! To wszystko możesz spotkać właśnie w tej grze, która podbiła serce setek tysięcy ludzi, w tym głównie serca miłośników wielkich tirów!

Fanką gry Euro Truck Simulator 2 jestem od dawna. Urzekła mnie już w pierwszym lepszym filmiku napotkanym na YouTube, tuż po jej premierze. ETS2 jest świetną, bardzo relaksującą grą, nadającą się wyśmienicie do rozrywki po ciężkim dniu w pracy, czy też w szkole. Już nie mówiąc o tym jak spodoba się pasjonatom tirów. Sama dzięki tej grze pokochałam ciężarówki.

k2cxw1.jpg

Euro Truck Simulator 2 to druga odsłona serii Euro Truck Simulator, wydana w 2012 roku. Jest to symulator samochodów ciężarowych. O co głównie się rozchodzi? O dostarczenie ładunku z punktu A do punktu B. Ale czy to wszystko? Otóż nie!

W grze zarabiamy pieniądze, dzięki którym możemy zakładać firmy. Do firm możemy zatrudniać pracowników, kupić im ciężarówki, czy też je ulepszać. Dzięki każdej jeździe ciężarówką rozwijamy też swoje umiejętności.

Zaczynamy standardowo - od stworzenia postaci, przydzielenia sobie avatara, nazwy i loga firmy, a nawet wybieramy rodzaj samochodu (a warto dodać, że w tej grze będziemy mogli usiąść za kierownicą takich marek jak Scania czy Mercedes), którym na początku będziemy jeździć. Następnie ukazuje Nam się mały samouczek. Ważny też jest wybór systemu sterowania czy też typ skrzyni biegów.

Miast jest bardzo dużo i ciągle one dochodzą wraz z dodatkami. Jednym z dodatków jest DLC o nazwie "Going East! Ekspansja Polska", w którym mamy kilka polskich miast. Warto dodać, że widać dbałość o szczegóły, nie tylko w ciężarówkach, ale też w miastach, które bardzo dobrze odwzorowano.

Gra jest zrobiona z myślą o trybie singleplayer, jednak mimo tego od dłuższego czasu można też pobrać modyfikację na tryb multiplayer. Zrobiony jest on przez polaków i głównie dzięki nim ta gra zyskała na popularności w ostatnim czasie. Tryb multiplayer jest ciągle rozwijany i ulepszany, dzięki czemu miło się gra ze znajomymi.

153uwjm.jpg

"A jakie są jej plusy i minusy?" spytacie pewnie? Już odpowiadam..

Jeśli chodzi o plusy to można by je wymieniać godzinami. Najważniejsze jednak punkty to:

+ wmontowane w grze radio (z realnymi stacjami radiowymi, co daje tej grze realności)

+ długość tras

+ piękne widoki (za grafikę trzeba ich bardzo pochwalić też)

+ możliwość modyfikowania ciężarówek

+ możliwość zmiany widoku

+ GPS i ogółem ten mały komputerek u dołu ekranu, dzięki któremu widzimy wiadomości, możemy wezwać pomoc drogową, widzimy ilość pieniędzy, ile nam paliwa w baku zostało, itp

+ gra jest dobrze zoptymalizowana

+ możliwość posiadania firm, kupowania nowych, zatrudniania ludzi

+ pogoda (raz może świecić słońce, a innym razem może padać deszcz)

A teraz minusy, których według mnie jest niewiele:

- momentalne spadki fps przy renderowaniu ciężarówek (tylko na multiplayer, jednak wiem, że ma być to poprawione)

- brak 4 pór roku (jednak możemy to nadrobić modyfikacjami)

- sztuczna inteligencja

Grę mimo wszystko serdecznie polecam! :)

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Euro Truck Simulator, już nawet nie pamiętam ile przy tej grze czasu spędziłem! W recenzji jest zawarte wszystko co zainteresuje gracza, które tej gry jeszcze nie poznał, a warto! Gra jest po prostu świetna!

Opublikowano

Piękna recenzja, chciałbym jeszcze zaznaczyć, że ten: "­ mały komputerek u dołu ekranu, dzięki któremu widzimy wiadomości, możemy wezwać pomoc drogową, widzimy ilość pieniędzy, ile nam paliwa w baku zostało" nazywa się doradca drogowy. Warto było jeszcze wspomnieć o modyfikacjach na ciężarówki, naczepy i całą resztę. Dzięki temu gra staję się o wiele ciekawsza i realna.

zI8qaXU.png
Opublikowano

Ta gierka jest naprawdę fajna dużo w nią przegrałem i powiem że najfajniejsza jest możlwiość prowadzenia swojego biznesu: kupowanie tirów, ulepszanie swojego garażu, zatrudnianie kierowców i tak dalej. Polecam :)

"Ojcowie gineli, a my dziś mamy wszystko"

Opublikowano

Recenzja zawiera wszystkie ważne informacje i jest bardzo dobrze napisana :)

1583214294267341314985.png

by

Ziółko.

Opublikowano

- momentalne spadki fps przy renderowaniu ciężarówek (tylko na multiplayer, jednak wiem, że ma być to poprawione)

Tego akurat nie powinno tu być. :P Multiplayer to modyfikacja do tej gry i nijak ni owak ma się do trybu dla pojedynczego gracza. Jednak recenzja bardzo udana, ale niestety krótka, zbyt krótka na tak wspaniałą gierkę. ;)

Opublikowano

Tego akurat nie powinno tu być. :P Multiplayer to modyfikacja do tej gry i nijak ni owak ma się do trybu dla pojedynczego gracza. Jednak recenzja bardzo udana, ale niestety krótka, zbyt krótka na tak wspaniałą gierkę. ;)

Wiem, aczkolwiek skoro już poruszyłam wcześniej kwestie tego że jest coś takiego jak tryb multiplayer (bo w sumie dzięki niemu gra zyskała na popularności) to i postanowiłam napisać tą wadę zaznaczając że dotyczy to tylko tego trybu. ;p

­VeIMQWU.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wspaniała gra, bardzo wciąga, najlepiej gra się przy użyciu kontrolera lub kierownicy. Jedynym minusem gry są w mojej opinii miasta- słabo odwzorowane, jak również okropnie małe.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...