Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wyjazd za granice / Wymagane wykształcenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemano. Mam ogólnie pytanie do osób które mieszkają aktualnie za granicą w EU. Po pierwsze jak szukać takiej pracy nie mając żadnych kontaktów za granicą ? Czy wykształcenie średnie jest wymagane do pracy ? Czy np. wystarczy być po jakimś kursie, dajmy na to wózków widłowych.

Póki co w sumie tyle najwyżej podpytam jeszcze w trakcie rozmowy :P

Kocham mame

Opublikowano

siedze w de juz 6 lat,zaden z 3 poprzednich moich pracodawcow nie pytal o wyksztalcenie lecz o umiejetnosci praktyczne, wyksztalcenie zawodowe moze ci pomoc w dostaniu lepszej wyplaty jezeli bd wykonywal swoj zawod, zalezy tez jaki on jest. Ale bez przynajmniej komunikatywnej znajomosci jezyka zapomnij o jakiejkolwiek innej pracy jak budowlanka ,pracownik magazynu sprzataczka lub jakis pracownik kuchni.

co do widlakow, akurat pol htemu przegladalem gazete z mojego miasta,  byly 3 ogloszenia ze chca jezdzika do wozkow, ale bardzo malo placa :) a miasto 10k mieszkancow. 

Cpu i7 4790k : Mobo Msi Gaming 5 Z97 : Gpu GF980 Msi Gaming : Ram Ripjaws 2133 8gb : Buda Zallman HF1 : CpuKuler Zalman Reserator 3 Max Dual SSD: Crucial 100BX 500gb : Monitor AGON AG241QX +2x LG23MP65

Klawa MadCatz S.T.R.I.K.E : TE : Steel Series Rival 300 Podkładka Razer Goliathus : Słuchawki Corsair Void RGB Wirless + Syberia v2

Opublikowano

siedze w de juz 6 lat,zaden z 3 poprzednich moich pracodawcow nie pytal o wyksztalcenie lecz o umiejetnosci praktyczne, wyksztalcenie zawodowe moze ci pomoc w dostaniu lepszej wyplaty jezeli bd wykonywal swoj zawod, zalezy tez jaki on jest. Ale bez przynajmniej komunikatywnej znajomosci jezyka zapomnij o jakiejkolwiek innej pracy jak budowlanka ,pracownik magazynu sprzataczka lub jakis pracownik kuchni.

co do widlakow, akurat pol htemu przegladalem gazete z mojego miasta,  byly 3 ogloszenia ze chca jezdzika do wozkow, ale bardzo malo placa :) a miasto 10k mieszkancow. I ja

I jak jesteś zadowolony z zarobków?

Opublikowano

Jeżeli chodzi o język to angielski mam w dobrym stopniu, myślę, że na spokojnie dałbym radę się dogadać. Wykształcenia zawodowego brak, więc nawet najprostsza praca byłaby dobra.

I ogólnie jest możlwiość taka, że zaczynam od prostej pracy i idąc po szczebelkach do góry, zdobywam coraz większe wynagrodzenie ?

Kocham mame

Opublikowano

I jak jesteś zadowolony z zarobków?

zarabiam dobrze bo 2 tysiace euro na reke

po moim slubie w kwietniu i zmianie grupy podatkowej bede zarabial z 2500. netto oczywiscie

jestem zadowolony, ale znam jezyk i pracuje jako no zarzadca niby taki maly magazynu, mam dwoje ludzi pod soba, do tego wyjazdy stawianie stanowisk targowych, dochodza nadgodziny i diety 2 razy w roku dodatkowa kasa na urlop i na swieta. w zeszlym roku zarobiilem 56 tysiecy euro brutto.

slepy

zalezy , ja pracuje w dosc malej firmie, okolo 50 osob do tego 100 dochodzacych podwykonawcow, mozna sie wybic ale to wymaga lat, a z moja firma nie wierze dlugiej przyszlosci. 

piszesz ze znasz eng, o angli nic nie jestem w stanie powiedziec, pracowalem pol roku tylko w szkocji i duzo sie nie nauczylem jak to wszystko tam wyglada, i szczerze polecam niemcy. lepiej traktuja pracownikow, no i oczywiscie blizej do ojczyzny, dla mnie 5 godzin i jestem w domu ;]

co do wynagrodzenia u mnie w firmie pierw mialem okres probny, trwal 3 miesiace ponim automatycznie dostalem 300 euro brutto wiecej, w umowie mam zapisany aneks ze raz na rok moge sie starac o podwyzke nie wiecej niz 10 %, jak narazie od pcozatku zatrudnienia w mojej firmie pracuje, no juz w sumie 5 lat, wyludzilem 1000 brutto wiecej i tym osiagnelem maksymalny pulap na moim stanowisku i nie moge starac sie o wiecej.

a tak ogolnie co do zarobkow w de

przyjmujac sie na magazyn tak jak ja w 1 pracy dostalem 1800 brutto- okolo 1100 na reke jako kawaler

2 praca firma montazowa zajmujaca sie stawianiem stanowisk targowych 2300 brutto 1550 na reke

3 firma moja terazniejsza 2700 brutto tez jako monter stanowisk wychodzilo mi prawei 1800 netto

teraz mam 3620 brutoo i mam 2048 podstawy jako kawaler, po slubie licze na 2500 2600

grupy podatkowe w de maja bardzo duzo do zarobkow, kawaler zarabia najmniej, a najwiecej zarabia sie w zwiazku jezeli twoja partnerka nie podejmuje pracy.

3

Cpu i7 4790k : Mobo Msi Gaming 5 Z97 : Gpu GF980 Msi Gaming : Ram Ripjaws 2133 8gb : Buda Zallman HF1 : CpuKuler Zalman Reserator 3 Max Dual SSD: Crucial 100BX 500gb : Monitor AGON AG241QX +2x LG23MP65

Klawa MadCatz S.T.R.I.K.E : TE : Steel Series Rival 300 Podkładka Razer Goliathus : Słuchawki Corsair Void RGB Wirless + Syberia v2

Opublikowano

slepy

jak zaczynalem pracowac w de poslugiwalem sie angielskim , jezyk niemiecki znalem ze szkoly, oczywiscie jest praca dla nie znajacych jezyka. Duzo osob z pl jezdzi do de nie znajac ani slowa. ale duzo mniej zarabiaja przewaznie maja szefa polaka, ktory ich robi w bambuko na kazdym kroku, albo jada z agencji, ktora zapierdala im ze 35% wyplaty albo i wiecej.

taka rada

najlepsze regiony do pracy

do bayern i baden wurtembergia, najwiecej pracy najwieksze zarobki, wyzej jakies berliny hannovery dortumndy itp to lipa

jak zaczac?

ciezko w c**j, bez pomocy rodziny (pienieznej) albo zagawarantowanego miejsca zamieszkania zapomnij (chyba ze z jakies polskiej agencji firmy etc)

podstawa zatrudnienia w niemieckiej firmie, jest meldunek , najelpiej udac sie do kolegi znajomego rodziny etc, zameldowac sie i szukac pracy na wlasna reke, nawet nie znajac jezyka.

Ja tak osobiscie zrobilem , mieszka tu znajomy mojej mamy, dogadalem sie z nim zamieszkalem 3 miechy u niego, po w sumie tygodniu znalazlem prace, od 1 nastepnego miesiaca zaczelem prace, wyprowadzilem sie, jezyk podszkolilem, no i zarabiam coraz wiecej.;]

Opublikowano

jak 19 lat skonczylem

Opublikowano

Dzięki wielkie za rady !

Mimo wszystko "sposób" który mi podałeś jest u mnie bardzo niepewny, ponieważ musiałbym najpierw zarobić w Polsce na kilka tygodni życia za granicą i dopiero kiedy będę miał pieniążki wyjechać. Sporo gdybania w tym jest, ponieważ "gdyby" nie udało mi się znaleźć pracy w dajmy na to miesiąc musiałbym wrócić do Polski z pustymi rękoma i usłyszeć słowa "A nie mówiłam ?". Niestety u mnie jest taka sytuacja, że nie znam nikogo kto mógłby mnie wprowadzić za granicę i pozwolić mi tam żyć przez jakiś czas.

Mam jeszcze takie jedno pytanie. Czy ukończyłeś szkołę średnią ? ( Wiem, że nigdy Cię nie spytali o wykształcenie, ale odpowiedź na to pytanie usunęłaby moją jedną niepewność ).

Kocham mame

Opublikowano

skonczylem ogolniaka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...