Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Launcher Minecraft / problemy z javaw i pamięcią deklarowaną

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie zadam pytania typu "dajcie mi kod do majnkrafta 1.6.4 forge" itd. - tyle umiem

Jednak kiedy dochodzi do wyboru Javy, po prostu wysiadam.

W laptopie posiadam 8GB ramu

Standardowo na systemie 8.1 64Bit mam zainstalowane 2 versje javy - jre7 32  no i jre7 64

Podczas testowania lunchera mam pewien problem, nie mogę zdeklarować więcej niż 1245 mb ram - w przeciwnym razie wyskakuje błąd lub nic się nie dzieje. Niekiedy nawet 1024 nie rusza, tylko przy 512 coś się dzieje.

Zakładam, że to wina 32-bitowej Javy i jakiegoś rodzaju "blokowania" pamięci.

Więc myślę Sobię - dodam możliwość wyboru javy!

Zacząłem od testów

1.

Wpisuje

Dim StartMC164Forge As String = "start C:\Program Files\Java\jre7\bin\java.exe -Xmx2g ... itd

Błąd przy starcie

" nie można rozpoznać ... C:\Program  no i dupa, nie widzi tego.

2.

Próbuje więc ominąć spacje- Program (tutaj) Files

Dim StartMC164Forge As String = "start %ProgramFiles%\Java\jre7\bin\java.exe -Xmx

VB nie daje się nabrać i ten sam błąd.

3.

Szukam dalej...

C:\Windows\SysWOW64\java

No ok, działa! Jednak nie widzę różnicy między wpisaniem po prostu "java -xmx2g" a wpisaniem "start C:\Windows\SysWOW64\java.exe -xmx2g"

To znaczy nadal mam problem ponieważ albo wyskakuje błąd dotyczący Javy, albo nic się nie dzieje.

Z tego co wywnioskowałem, standardowo mój komputer używa Javy 32. Wiem, że mógłbym po prostu zrobić czystke i zostawić na koniec 64

(chociaż nie jestem pewien czy by zadziałało, jednak wydaje mi się, że funkcja "java ... " odniosła by się do jedynej zainstalowanej)

Ale chcę aby osoba która będzie używała mojego lunchera nie musiała się bawić w "ustawianie komputera". Zwłaszcza gdy głównymi odbiorcami będą dzieciaki.

Tutaj oto pojawia się moję pytanie - Co zrobić aby Luncher przy starcie użył 64bitowej wersji javy jeżeli owa się znajduje na systemie wraz z zainstalowana 32bitowa wersja javy ? Ewentualnie ( w sumie to by mi odpowiadało bardziej ) jak znieść te "ograniczenie" ?

Dodam, że korzystając z "Shiginima Launcher"  mam coś takiego

2iru74l.jpg

i działa to bez problemu używając 3 Gb (tak wiem luncher napisany w Javie)

Jednak jak użyje miejsca docelowego z 32 bitową javą to też działa  :/

Odpowiedzi typu - "musisz użyć javaw zamiast javy bo to jest 64bit" & "musisz dopisac -Xms zamiast -XmX" - Nie pomagają tak jak inne odpowiedzi tego rodzaju od osób które piszą nie znając tematu.

Tak oczywiście znalazłem podobny temat. Był on poruszany bardzo dawno temu i nic z tego nie wynikło.

Za wszelkie błędy ortograficzne i składniowe, przepraszam, po ukończeniu szkoły pewien czas temu, po prostu przestałem praktykować poprawną pisownie. Jest mi z tego powodu przykro i liczę na wyrozumiałość.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

C:\Program Files\java\ jako ścieżka można zapisać tak: C:\"Program Files"\java\

Jeżeli chcesz aby launcher sam wybierał najlepszą wersję to możesz zrobić takim algorytmem:

1. Czy istnieje C:\Program Files (86)\java... (Ok wiemy, że 32-bit java istnieje, ale to nie wszystko)

2. Sprawdź czy istnieje C:]Program Files\java... (Skoro jest java 32-bit to sprawdźmy czy jest 64-bit)

3. Jeżeli tak to włącz javę 64 a jeżeli nie to włącz 32

Opublikowano

No w końcu !

Udało mi się rozwiązać problem.

3 dni nad tym siedziałem a rozwiązanie takie proste :)

Napisałem -

C:\Windows\SysWOW64\java

No ok, działa! Jednak nie widzę różnicy między wpisaniem po prostu "java -xmx2g" a wpisaniem "start C:\Windows\SysWOW64\java.exe -xmx2g"

I na tym się skupiłem.

Program który kompilowałem był w 32Bitach więc siłą rzeczy nie mogłem wywołać 64bitowej javy.

Nawet dodając osobny parametr -d64 wyskakiwał błąd.

Na szczęście udało się, po kilku próbach udało mi się ustawić kompilacje na 64 bity.

I wszystko działa.

Więc niestety wasze odpowiedzi nic nie dały ( być może nikt nie brał pod uwagę że kompiluje na 32x). Mimo wszystko, dzięki za starania ;)

Zostaje mi tylko wykorzystanie pomysłu

C:\Program Files\java\ jako ścieżka można zapisać tak: C:\"Program Files"\java\

Jeżeli chcesz aby launcher sam wybierał najlepszą wersję to możesz zrobić takim algorytmem:
1. Czy istnieje C:\Program Files (86)\java... (Ok wiemy, że 32-bit java istnieje, ale to nie wszystko)
2. Sprawdź czy istnieje C:]Program Files\java... (Skoro jest java 32-bit to sprawdźmy czy jest 64-bit)
3. Jeżeli tak to włącz javę 64 a jeżeli nie to włącz 32

za którego leci lajk :)

Ustawiam program na multi 32x/64x i wtedy pomagam sobie twoim pomysłem który trochę przekształce ew. zrobie 2 osobne launchery ;)

Dzięki wielkie i przepraszam za zawracanie głowy ! :)

Temat można oznaczyć jako rozwiązany.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

nie ma sensu 2 osobnych aplikacji.

Co do "Program Files":

Jeżeli minecrafta wywołujesz za pomocą cmd to na 100% działa, jeżeli w jakiś inny sposób to nie wiem jaki i nie wypowiem się.

Ale cieszę się, że pomogłem.

Powodzenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...