Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Słaba wydajność GTX 760

BitingElise

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż mam problem. Kupiłem sobie nowy komputer za 3300zł specjalnie pod gry.

Gtx 760 od MSI

I5-4590

8gb ram

I nie wiem, czy mam poprostu wadliwy sprzęt, czy to rzeczywiście jest takie słabe. Otóż jak patrzyłem na benchmarkach, testy na yt i jak gadałem z innymi mającymi taki sam/podobny sprzęt, to wydaje mi się, że mówimy o zupełnie innym sprzęcie.

Bo gdy: oni wszyscy mówią, że na najwyższych np. w lolu mają ~120 fps, to u mnie jest 40-80fps, np. w the sims 3 oni mają 60-80fps na najwyższych z wszystkimi dodatka mi to ja na tych samych ustawieniach i z tymi samymi dodatkami mam ~30fps.

I właśnie nie wiem, dlaczego u mnie ten sprzęt wypada tak słabo, jak u innych taki sam sprzęt wypada prawie 2 razy lepiej. Jak sądzicie, może być poprostu ten sprzęt jakiś wadliwy, czy co.

Dodam tylko, że temperatury nie przekraczają 40°C.

­

Opublikowano

Podejrzewam jakiś złośliwy wirus. Kiedy ostatni raz czyściles kompa ? Jaki masz antyvirus ?

30fps w The Sims 3 na tym sprzęcie jest wręcz nierealne.

Te fps spadają czy cały czas są niskie ?

EDIT:

Banalne pytanie - sprzęt kupowany na portalu typu allegro ?

beV5mzZ.png

Opublikowano

Sprzęt kupowany w NEO komputer. I od nich właśnie w prezencie dostałem za free avasta na rok, i tylko tego używam.

Fps wachają się w takich granicach jak podawałem jedynie tylko czasem widzę, że na kilka sekund potrafią wzrosnąć nawet trzykrotnie, ale tylka na kilka sekund.

­

Opublikowano

Sprzęt kupowany w NEO komputer. I od nich właśnie w prezencie dostałem za free avasta na rok, i tylko tego używam. Fps wachają się w takich granicach jak podawałem jedynie tylko czasem widzę, że na kilka sekund potrafią wzrosnąć nawet trzykrotnie, ale tylka na kilka sekund.

Dyski nie są zapchane ? Ściągnąłes jakiekolwiek programy z "niezaufanych" źródeł ?

beV5mzZ.png

Opublikowano

Dyski nie są zapchane ? Ściągnąłes jakiekolwiek programy z "niezaufanych" źródeł ? Bo z tego co widzę to temp jest ok.

Dysk mam 1TB więc w miesiąc bym nawet nie dał rady zapchać.

Z "niezaufanych" źródeł, no można by je tak nazwać, ale przy poprzednim kompie nie było problemów, a programy były te same z dokładnie takich samych źródeł.

­

Opublikowano

Wejdź w:

START -> Uruchom -> %temp%

Otworzy Ci się folder, zaznacz wszystko i usuń. Nie będziesz mógł usunąć wszystkich bo niektóre są niezbędne do funkcjonowania, ale wyskoczy Ci komunikat, więc bez obaw, że usuniesz za dużo.

W tym pliku zbierają się właśnie "śmieci".

Ewentualnie polecam bardzo fajny i prosty program: adwcleaner

Z oryginalnej strony producenta (bez obaw o wirusy):

http://www.bleepingcomputer.com/download/adwcleaner/

Do moderatorów - piszę na tablecie więc nie mam możliwości wstawienia w spoiler.

Program ten oczyści Twój komputer i przyspieszy jego działanie. Po zakończeniu jego pracy konieczne jest ponowne uruchomienie komputera, więc pozapisuj i pozamykaj wszystkie programy.

Jak nie będzie efektu, to może to być rzeczywiście wina sprzętu. Odnośnie zakupu - Sprzęt zakupiłes w oryginalnych opakowaniach, nigdy nie otwieranych ?

beV5mzZ.png

Opublikowano

Wejdź w:

Otworzy Ci się folder, zaznacz wszystko i usuń. Nie będziesz mógł usunąć wszystkich bo niektóre są niezbędne do funkcjonowania, ale wyskoczy Ci komunikat, więc bez obaw, że usuniesz za dużo.

Do moderatorów - piszę na tablecie więc nie mam możliwości wstawienia w spoiler.

Program ten oczyści Twój komputer i przyspieszy jego działanie. Po zakończeniu jego pracy konieczne jest ponowne uruchomienie komputera, więc pozapisuj i pozamykaj wszystkie programy.

Jak nie będzie efektu, to może to być rzeczywiście wina sprzętu. Odnośnie zakupu - Sprzęt zakupiłes w oryginalnych opakowaniach, nigdy nie otwieranych ?

Sprzęt kupiony w oryginalnych pudełkach, nie otwieranych.

Dzięki za propozycje z usunięciem z %temp% i ten program. Aktualnie jestem na wyjeździe i też piszę z tabletu, ale po powrocie odrazu to przetestuje.

­

Opublikowano

moze podepnij monitor pod karte a nie integre intela?

Jak kupie kabel (bo nie mam w karcie odpowiedniego gniazda) to napisze czy działa.

­

Uczeń
Opublikowano

Wejdź w:

po co ma czyscic kompa jak dopiero co kupil -.-

tak jak ci u gory napisal. podlaczyles kompa pod integre i dlatego tak slabo chodzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...