Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak najlepiej nauczyć się podstaw javy i pisania pluginów ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na YouTube masz duużo poradników. Polecam te najnowsze. ;)

Opublikowano

@kapi023 odróżniasz to czym jest język programistyczny a API? Nie! Bukkit to nie Java, trzeba znać jave aby umieć wykorzystać to API! Próbowałem sam poradniki np Kamilkime, nie mogę niczego zapamiętać! Tzn prawie ale tak wracając do tematu to skorzystalbym z płatnych lekcji opppsss to do Marka

Opublikowano

@kapi023 odróżniasz to czym jest język programistyczny a API? Nie! Bukkit to nie Java, trzeba znać jave aby umieć wykorzystać to API! Próbowałem sam poradniki np Kamilkime, nie mogę niczego zapamiętać! Tzn prawie ale tak wracając do tematu to skorzystalbym z płatnych lekcji opppsss to do Marka

@vix0n jakiego marka ?

PS.nie znam podstaw javy więc chciałbym się nauczyć :)

I odróżniam te dwie rzeczy :)

Opublikowano

Do której klasy chodzisz? Możesz się spytać w szkole. U mnie są kółka z javy i takich rzeczy, ale ja będę chodził dopiero od września na nie, teraz się uczę alone.

Opublikowano

Do której klasy chodzisz? Możesz się spytać w szkole. U mnie są kółka z javy i takich rzeczy, ale ja będę chodził dopiero od września na nie, teraz się uczę alone.

@sutv

2 gimbaza xD a mój nauczyciel od informatyki nie organizuje takich kółek...

Opublikowano

Aktualnie ja sie uczyłem od użytkownika w serwisie YouTube o nicku "Kamilkime" według mnie to najlepsze poradnik o pisaniu pluginów

tutaj masz jego kanał (https://www.youtube.com/user/Kamilkime/)

Nie ma dobrych poradników o pisaniu pod bukkia na MC.

Po prostu nie ma.

Jak chcesz się nauczyć javy... rób co ci wygodniej.

Kup książkę jak lubisz.

Jak jesteś ciekawski i w miarę sprytny/inteligentny to możesz się uczyć sam, znaleźć tylko podstawy, jak np stworzyć główną klasę i potem skompilowac ją w .jar, a potem sie tym bawić. Tylko jak twoja ciekawość i spryt ogranicza się do tego, że jak napotkasz problem to piszesz temat z prośbą o pomoc lub szukasz gotowca, to sobie daruj tę metodę.

Zacznij czytać jakieś tekstowe poradniki o javie lub bukkcie.

Wszystko co chcesz, tylko nie oglądaj poradników na YT o pisaniu pod bukkita.

­

1438614356923701010629.png

Opublikowano

1. www.javastart.pl.

2. Bukkit Api.

3. Bawienie się metodami.

4. Możesz dekomplikować różne pluginy i patrzeć na składnie kodu, metod etc. Tylko nie ctrl+v bo to szczyt chamstwa, później pseudo programiści podpisują się pod swoje pluginy z cudzym kodem :/.

Wypromuje twój serwer minecraft na mclista :)

* 1000 diamentów w niecałe 24h,

* Twoj serwer znajdzie sie na 1 stronie,

* Po wiecej informacji zapraszam na PW,

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Opublikowano

Aktualnie ja sie uczyłem od użytkownika w serwisie YouTube o nicku "Kamilkime" według mnie to najlepsze poradnik o pisaniu pluginów

tutaj masz jego kanał (https://www.youtube.com/user/Kamilkime/)

Dlaczego ludzie go tak polecają? Za przeproszeniem odpierdala gównianą robotę, w dodatku przekazuje swój brak umiejętności i dokładności innym.

Już wole żebyś oglądał nie najlepsze zagraniczne poradniki w tej tematyce, niż jego wypociny.

Ten gość:

Naprawdę nie jest super, ale nauczysz się z nim więcej niż z tym kamilkime.

Opublikowano

@kapi023

Według mnie.. (Mówię ci na moim przypadku) 

Nauczyć cię pisania pluginów musi ktoś.. Mnie nauczył MarcinPSP za co jestem mu bardzo wdzięczny, szkoda jednak że odszedł ale trudno się mówi i żyje się dalej..

Nie oglądaj żadnych poradników na yt bo to jest największy syf.. (Mówię tutaj o polskich poradnikach, nie wiem jak jest na zagranicznych..)

Poszukaj kogoś kto ma czas/chęci do nauki kogoś ;)

Ja jak zaczynałem z java to nic nie rozumiałem.. Oglądałem te poradniki na yt lecz nic mi nie działało. Trafił się taki człowiek jak MarcinPSP i wszystko mi wytłumaczył kawałek po kawałku.. ;)

To jest najlepszy sposób.. ;)

Pozdrawiam :P

Opublikowano

@Demonxdpl Wytłumaczyć to pewnie wytłumaczył, ale czy dobrze? (tj. tak, żeby profesjonalni programiści nie uważali ciebie za idiotę)

@top

Na siłę się programowania nie nauczysz.

Jeśli chcesz nauczyć się programowania żeby mieć "szczun", albo żeby móc się chwalić - nie dasz rady (no, może dasz, ale łatwo nie będzie).

Trudno jest mi dawać rady odnośnie tego jak się efektywnie uczyć, i szybko zapamiętywać, bo ja zapamiętuje kod we współcześnie używanych językach bez problemu.

Jeśli chcesz dowiedzieć się jak zacząć - poradniki w Internecie będą na odpowiednim poziomie - jeśli chcesz wiedzieć jak dobrze pisać - wejdź na GitHuba dużych firm (Facebook, EpicGames, Mojang itd.) i przeglądaj kod. W dużych i poważnych firmach raczej nie zatrudniają idiotów, którzy nie wiedzą co to komentarze, formatowanie kodu lub dobra optymalizacja (czyt. większości polskich "super programistów")

Opublikowano

@shooly Powiem tak.. Wytłumaczył mi tylko podstawy.. Reszty musiałem się sam nauczyć.. ;( Ale dobre i to.. Najgorsze są początki.. Kiedy patrząc na kod pytasz się czy to po rusku pisze czy jak xD

@Edit

Mój pierwszy tekst który powiedziałem jak zobaczyłem kod jego pluginu to "Co to ku*** za dziwne znaczki? Co ty napier*** w tą klawiaturę czy co robisz xD?"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...