Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nauka programowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym zacząć uczyć się któregoś języka programowania, tylko... Którego?

Czy moglibyście polecić mi jakiś język dla początkującego? Uczę się w technikum informatycznym i tam na razie uczę się od podstaw Pascala.

I3-4130 10GB DDR3 Geforce GTX 760 2GB GDDR5 | PS2 Fat SCPH-30004 FMCB 1.8 | PS3 Super Slim 500GB CECH-4004C | Microsoft Lumia 550

Opublikowano

NIE MA znaczenia to od jakiego języka zaczniesz bo i tak możesz po kilku miesiącach przesiąść się na inny.

jakoś algorytmiki czy czegoś to AutoIT

czy czegoś? gotowania na przykład? i czemu AutoIT?

od siebie polecam jave bo mi się w niej przyjemnie pisze (pewnie gdybym pisał w c# to bym jego doradził, w pascalu to pascala, itd...)

Opublikowano

Najpier naucz się programować. Do nauki programowania najlepszy jest C++. Pascal też jest dobry, ale to już chyba przeżytek.

Jeśli w szkole skończycie się uczyć pascal to następny na pewno będzie c++.

Na pewno nie powinieneś się poważnie interesować językami takimi jak autoIt - to są raczej ciekawostki niż coś z czym można poważnie pracować.

Jeśli opanujesz c++ to każdy inny język nie będzie stanowił dla ciebie problemu.

gamedevmania.com

Opublikowano

A czemu uwazasz, ze c++ to najlepszy jezyk na poczatek?

Nie ma najlepszego jezyka na poczatek, kazdy ma swoje plusy i minusy

Opublikowano

Trochę prawdy w tym jest.

Pomijając też to, że takich tematów jest multum właśnie z powodu podanego wyżej powinny być zamykane od razu. A że nie są (bo nie ma modów w tym dziale, a jedyni kompetentni do moderowania są MCT, które jakimś cudem nie ma takich praw) to zawsze będzie podane 10 'najlepszych języków na początek'.

PS.

Najlepszy na początek jest C++.

Opublikowano

Wiem to z doświadczenia moich znajomych programistów.

Tu nie chodzi o plusy i minusy języka tylko o naukę programowania. C++ najlepiej nadaje się do nauki programowania i pozwala rozwijać swój zmysł programisty.

Sam nie zaczynałem się uczyć od tego języka i uważam to za mój błąd.

Jeśli zaczniesz się uczyć tych prostych języków później będzie ci trudno wrócić do c++, c#, javy. Czym trudniej na początku tym lepiej, szczególnie jak ktoś się uczy na tech. inf.

gamedevmania.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...