Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy gracz a teoria League of Legends

NudeOnion

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

dopiero rozpocząłem swoją przygodę w tej grze. Czy mógłbym prosić o jakiś film uczący teorii League of Legends? Trochę wiem (oglądałem trochę stream Nervariena) ale dopiero zacząłem i chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej. Jakieś rozwinięcie skrótów (i powiedzenie co one oznaczają), poradnik jak robić orb walking, itd.

Mam także kilka pytań:

1. Co i jaką linię mam "mainować"?
  2. Jak wymainować jakąś postać lub linię?
  3. Jak nauczyć się farmić (to pytanie jest chyba najważniejsze)?
  4. Kilka porad od doświadczonych graczy?
  5. Skąd wiedzieć co (i kiedy) budować? Chodzi mi np. mam 5 lvl adc i nie wiem czy budować AS czy AD, a może armor lub mres? (Przykład)
  6. Chat już od samego początku swojej przygody wyłączać by się nie denerwować?
  7. Co mam zrobić gdy mój team gra słabo i jako jedyny potrafię coś ugrać (pytanie na przyszłość)?
  8. Kiedy zacząć grać rankedy? (Wiem, że najpierw trzeba mieć min. 30 lvl i 16 postaci)
  9. Kupować postacie mniej kosztujące, czy od początku zbierać na jakąś dobrą za 4800/6300? Wiem, że cena nie oznacza "dobroci" (w sensie siły) postaci, tylko to kiedy ta postać wyszła, ale mimo wszystko te więcej kosztujące postacie (6300, bo za 4800 jest dużo starych postaci których cena spadła z 6300 przy wyjściu nowego bohatera) bardziej pasują do dzisiejszej mety.
  10. Starać się wymyślać jakieś nowe picki, które działają? Czy może iść ślepo za metą?
  11. Co robić gdy przeciwnik kontruje moją postać?
  12. Skąd wiedzieć czy przeciwnik kontruje moją postać?
  13. Skąd wiedzieć co mam budować na daną postać (i na jaką linię najbardziej pasuje)?
  14. Uczyć się grać na odblokowanej kamerze, czy może zablokowanej?
  15. Jak rozpoznać smurfa?

Dlaczego ludzie na low lvl nie używają mózgu? Przed napisaniem tego tematu wbiłem 5 lvl na koncie (teraz robię nowe, tamto było tylko by się nauczyć totalnych podstaw) i byłem troszeczkę zażenowany tym, że ludzie nie potrafią myśleć logicznie (np. wbijanie się pod wieżę przeciwnika mając 2 lvl i mniej hp od niego lub po każdej śmierci przenoszenie się na inną linię by tam też głupio umrzeć).

Dziękuję za odpowiedzi. Przepraszam, że tych pytań jest aż tak dużo, ale chcę mieć jakąś wiedzę gdy zacznę grać i w przyszłości może coś osiągnąć.

Opublikowano

1. Zależy gdzie wygodnie Ci się gra, tylko od Ciebie to zależy

2. Grać na niej, oglądać streamerów którzy też tę linię mainują

3. Trenować sobie, na boty sobie farm, skup się na dobijaniu, ćwicz ćwicz i jeszcze raz ćwicz

4. Nie goń za killem, pozycjonuj, stawiaj wardy, bierz towery/smoki kiedy się da, roamuj.

5. Buildów trzeba się nauczyć, poznać itemy, trochę czasu na to potrzebujesz

6. Nie, czemu :P

7. Hmm... nic nie możesz zrobić. Motywuj ich, próbuj oddać im kille.

8. Jak poczujesz się na siłach, jak poczujesz że normale są za łatwe dla Ciebie. Nie ma z czym się śpieszyć

9. Testuj na rotacji, te którymi polubisz grać to kupuj. Nie sugeruj się ceną

10. Sam nic nowego nie wymyślisz, polecam metę ;)

11. Grać bezpiecznie

12. Z doświadczenia

13. Tego nauczysz się z czasem, jak poznasz itemy i postacie.

14. Zależy, to indywidualne raczej

15. Gra lepiej niż reszta graczy na tym poziomie. Wszyscy mają po 100 cs w 30 min, on ma 280, mało razy pada. Dominuje

Opublikowano

1) To już zależy od Ciebie. Jak ja zaczynałam to grałam tylko supportami, dopiero później zaczęłam próbować swoich sił na innych liniach. 

2) Jak? Po prostu grać cały czas jedną postacią lub postaciami dostosowanymi do danej linii.

3) Tego raczej w słowa nie ubiorę. Po prostu staraj się last-hitować (czyli jak minionek ma malutko hp to dopiero wtedy hitować). Z czasem się nauczysz.

4) Nie denerwuj się jak komuś z Twojej drużyny nie idzie, nie obrażaj innych, staraj się dać z siebie wszystko i nie wychodź z rozgrywek.

5) MOIM ZDANIEM pod adc najlepiej idzie budować na początku AD, dopiero później AS. ;) A czy armor czy mr... Zależy od enemy. Musisz zaglądać im w itemki. ;P

6) Jak chcesz, ja nie wyłączam. (gram na EUW, tam mniej flejmują :D)

7) Nie denerwować się i starać się faktycznie coś ugrać. Obrażanie się wzajemne tylko pogorszy sytuację i skupicie się na chacie a nie na rozgrywce.

8) Jak będziesz się czuł na siłach. Pograj dużo normali przed rankedami. Naucz się grać na każdej linii, bo nie zawsze będzie tak, że będziesz mógł pójść tam gdzie chcesz.

9) Korzystaj z rotacji. Jeżeli dany champion Ci się spodobał to kup go. Kupowanie w ciemno na początku rzadko kiedy zadowala.

10) Na razie staraj się iść z metą, później możesz kombinować jak nabierzesz wprawy.

11) Nie wiem co odpowiedzieć... Starać się grać najlepiej. To czy kontruje czy nie... dla mnie to nie ma znaczenia. Jeżeli przeciwnik gra jak kupa, to nawet kontrowanie nie pomoże. :P

12) Możesz sobie w necie sprawdzić (np. LoLNexus), ale wydaje mi się że tym nie musisz się przejmować.

13) Przeglądaj internet lub korzystaj z polecanych w sklepie. Co do linii... graj team buildery. ;) Zaczniesz więcej grać to sam się nauczysz.

14) Ja gram na odblokowanej.

15) Najczęsciej gra lepiej niż początkujący gracze.

Opublikowano

Pytasz się jak rozpoznać smurfa ? Jak spotkasz na SoloQ gościa za 60kilami xD Co do orb walkingu , to nie łódź się , że nauczysz się tego w 5min . Czatu nie wyłączaj bo musisz mieć community z drużyną , jak ktoś Cię wyzywa czy wkurza przez pół gry to zmutuj go . Co do postaci , jeśli dopiero zaczynasz przygodę z League to raczej graj tzw. metą bo wątpię , że sam wymyślisz coś nowego . Itemy na postacie , jak jesteś nowy możesz sobie zawsze z internetu podpatrzeć , wpisujesz w google mobafire <tu nazwa champa> i klikasz w to co Ci wyskoczy , zaznaczasz poradnik i Ci wyskakuje Cały build masterki runy itp .. warto obczaić . Pozdro ;)

07b0pe452q46_t.jpg

Pozdro dla wszystkich junglerów :*

Opublikowano

1. Co i jaką linię mam "mainować"? zalezy od idywidualnego stylu gra tam gdzie ci sie najlepiej gra

Jak wymainować jakąś postać lub linię? po prostu dana postacia grac / na lini

Jak nauczyć się farmić (to pytanie jest chyba najważniejsze)? cwiczyc cwiczyc cwiczyc 

Kilka porad od doświadczonych graczy? nigdy nie instalockuj postaci i patrz duzo na mape polecam popatrzec na buildy itd na necie

Skąd wiedzieć co (i kiedy) budować? Chodzi mi np. mam 5 lvl adc i nie wiem czy budować AS czy AD, a może armor lub mres? (Przykład) ja np jak gram adc i dostaje spore poke na twarz to jakis lifesteal 

Chat już od samego początku swojej przygody wyłączać by się nie denerwować? ja nie mutuje nigdy po prostu mam gdzies kto co pisze 

Co mam zrobić gdy mój team gra słabo i jako jedyny potrafię coś ugrać (pytanie na przyszłość)? grac ?

Kiedy zacząć grać rankedy? (Wiem, że najpierw trzeba mieć min. 30 lvl i 16 postaci) 30lvl i wiesz ze czas cos zrobic :)

Kupować postacie mniej kosztujące, czy od początku zbierać na jakąś dobrą za 4800/6300? Wiem, że cena nie oznacza "dobroci" (w sensie siły) postaci, tylko to kiedy ta postać wyszła, ale mimo wszystko te więcej kosztujące postacie (6300, bo za 4800 jest dużo starych postaci których cena spadła z 6300 przy wyjściu nowego bohatera) bardziej pasują do dzisiejszej mety.  meta, meta postacie ktore sprawuja sie najlepiej w danym pathu, kupujesz postacie jak chcesz 

Starać się wymyślać jakieś nowe picki, które działają? Czy może iść ślepo za metą? wiekszosc graczy idzie za meta ale kazda postacia da sie ugrac tylko trzeba umiec

Co robić gdy przeciwnik kontruje moją postać? na niskim ello nie ma czegos takiego :) a jak juz jest graj pasywnie i pros o ganki

Skąd wiedzieć czy przeciwnik kontruje moją postać? musisz samemu zagrac i sprawdzic jak dana postac sie sprawuje na dana

Skąd wiedzieć co mam budować na daną postać (i na jaką linię najbardziej pasuje)? buldi na necie na start ?

Uczyć się grać na odblokowanej kamerze, czy może zablokowanej? odblokowana!

Jak rozpoznać smurfa? widac to jak jedzie was 1v5

xih3gEBG.png

Opublikowano

1.Zależy co lubisz, jeżeli  lubisz mieć dużo hp i być trudnym do zabicia to top i czasem jungle, lubisz magów albo asasynów to mid a jeżeli chcesz mieć dużo obrażeń to adc, no i jest jeszcze support (wsparcie) czyli wardujesz wspomagasz itp.

2.Po prostu nią graj, jeżeli dużo daną postacią spędzisz czasu w grze to ogarniesz jej mechanike a także sam będziesz wiedział z jakimi itemami ci wygodniej grać.

3.Farmienie jest to rzecz w miare indywidualna do różnych postaci lecz zasada jest prosta, musisz wyczuć moment kiedy możesz ostatnim hitem zabic miniona, jeżeli nauczysz się grać daną postacią to wyczujesz odpowiednio autoataki i dmg jaki ta postać posiada.

4.Nie goń za fragami, nie wchodź pod wieże kiedy chcesz zabić a masz mały lvl albo mało hp, naucz sie podstawowych zwrotów w grze takich jak - chase , greed , oom (nervarien coś o tym nagrywał na yt)

5.Indywidualnie od postaci, jeżeli jesteś początkujący masz strony takie jak lolking  na których są buildy a z czasem sam będziesz wiedział co budować ale zasada jest prosta - top lane budujesz tank ew. tylko troche ad (są wyjątki takie jak fiora) mid lane to oczywiście ap lub ad(zależy od postaci) ale zazwyczaj lecisz full w daną statystykę adc to zasada jest prosta na początku Infinity (ostrze nieskończoności) potem jakiś phantom (Widmowy tancerz) i dalej standardowo z polecanych morzesz(są wyjątki jak vayne na którą kupujesz pierwsze ostrze zniszczonego króla - botrk i następnie kose statika albo widmowego, a także ezreal corki i kog maw na którego możesz kupić trinity force (moc trójcy) jest też support na którego kupujesz przedmioty wspomagające team lecz przed tym kupujesz item na wardy - sightstone (nie wiem jak na polski) a następnie jak mówiłem itemy spomogające czyli mikael , solari etc. i jungla na której kupujesz w 1 kolejności item do jungli i go kończysz a potem to zależnie od postaci lecz zazwyczaj jest to build podobny do topera.

6. Nie, chat jest miejscem w którym ludzie podają informacje(przynajmniej powinni) o czasie dragona jezeli przeciwnik go zrobił, spalonych flashach itp, musisz się nauczyć ignorować agresywnych ludzi i nie wdawać się z nimi w ŻADNĄ konwersację, jak klikniesz tab to masz obok statystyk ludzi na prawo taką chmurkę do wyciszania graczy.

7.Nic nie zrobic, możesz jedynie grać lepiej albo nakierować team w jakiś sposób do zwycięsta np pokazać im co i jak lub pomóc im na lini poprzez gank.

8. Po pierwsze runy pod ad i ap to podstawa, po drugie umiejętności gry, jeżeli grasz słabo i wrzuci cię do jakiegoś brązu czy niskiego srebra to dla nowych graczy wyjście z tego będzie katorgą.

9. To nie ma żadnego znaczenia, w mecie jest dużo postaci tanich które są bardzo dobre w aktualnej mecie lecz kupuj co ci się podoba, jeżeli ludzie cie wyzywają od troll picków to i tak nic ci nie mogą zrobić bo to nie jest karalne jeżeli nie psujesz gry w sposób umyślny.

10. Meta to postacie które działają aktualnie najlepiej więc poszedł bym za metą choć są postacie które nie są w topce mety a dobrze sie nimi gra np taki kennen więc graj czym ci idzie i nie zważaj na flame.

11. Graj bezpiecznie to znaczy tylko i wyłącznie lasthituj stój blisko swojej wieży (nawet często pod nią) i czekaj na ganka.

12. http://www.lolcounter.com/masz tu liste kontr lecz konra to praktycznie nic nie znaczy jeżeli umiesz grać czymś, to znaczy jeżeli widzisz że ktoś cie kontruje nie bój sie zagrać agresywnie ale kiedy widzisz że nie dasz rady poprostu defuj.

13. Rozwiązałem to w 5 pytaniu,

14. Nie ma różnicy, ludzi mówia że niby więcej widzisz ale jak grasz na zamkniętej to możesz szybko przejść na otwartą i odwrotnie za pomocą klawisza Y. Ja gram tak hybrydowo ^^.

15. Widocznie duża farma, umiejętności w robieniu combo , płynność z jaką gracz gra, dominuje grę.

Licze na like i jak można 5 w profilu :D

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Jak chcesz mozesz mnie dodac do znajomych jezeli grasz na EUNE pyknelibysmy cos razem troche bym ci pomogl itp.

Moj nick KamilBrzoza, czekam :)

Z chęcią, jak zrobię konto na eune. Na razie postanowiłem, że będę grał na EUW.

Opublikowano

1. Próbuj i sam zdecyduj gdzie Ci się gra najlepiej. Wiadomo największy impact na grę mają jungler i mid. Na niskich dywizjach dość ciężko jest pociągnąć grę jako support (ale da się) bo jesteś zależny w dużej części od ADC a to zawsze loteria. Ale czym wyżej tym supportem łatwiej coś zdziałać, za to zmniejsza się rola toplane. Ale generalnie jak jesteś dobry na każdej linii możesz wnieść dużo do gry. No i pamiętaj że zanim zaczniesz grać rankedy dobrze jest mieć ograne po te 2-3 picki na każdą linię bo nie zawsze dostaniesz to co chcesz.

Moim zdaniem najszybciej uczysz się gry grając w jungli (gankując uczysz się tego jak działają inne postacie) przy tym najwięcej od Ciebie zależy. Ale w niskich dywizjach trzeba mieć anielska cierpliwość, bo jakiś gimbus z niedojebaniem mózgowym sfeeduje na linii i płacze, że jungler noob i to przez niego przegrał.

Ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć innej drogi nie ma.

Przestań oglądać Nervariena, ostatnio bardzo siadł z poziomem materiałów. Tzn. wygląda to lepiej ze strony oprawy, ale merytorycznie jest coraz gorzej vide choćby TF w jungli.

Chyba na początek podpatrzeć buildy prosów choćby na probuilds.net . I pamiętać że każda gra jest inna i czasami trzeba zrobić coś sytuacyjnie.

Cóż lepiej łyknąć przed grą magnez, niestety community jest najgorsze ze wszystkich gier, ale lepiej nie pozbawiać się komunikacji. 

Nie wszystkie gry wygrasz, nawet jeśli wyraźnie odstajesz in plus od teamu. Po prostu się z tym pogodzić. Niektóre gry uda Ci się wygrać w pojedynkę, ale przede wszystkich trzeba zachować spokój. Szkoda zdrowia i nerwów pamiętaj że lol to tylko gra.

Kiedy poczujesz się na siłach, każdy jest inny. Jedyna rada ode mnie to złóż w pierw chociaż te 2 pełne strony run.

Kupować te w mecie. Cena cóż nijak ma się dobroci postaci no i nie kupuj w ciemno, najpierw postaraj przetestować się w rotacji. Co z tego że będziesz miał super postać jak jej mechanika zupełnie do Ciebie nie pasuje.

Meta to nic innego jak matematyka. Są to po prostu w danej chwili najsilniejsze postacie, możesz próbować coś swojego, ale generalnie meta>własne dziwne kombinacje. No chyba że planujesz grać jako jednopostaciowiec, ale to przynajmniej dla mnie ciut nudne.

Grać defensywnie i pamiętać że skill>kontra

Jeśli wiedzieć to z doświadczenia. Olać wszelkiej maści lolcountery, kontry to najczęściej to najczęściej kwestia mechaniki postaci. Nawet jak przeciwnik coś tam piknie co w teorii Cię kontruje, to on musi jeszcze wiedzieć jak to wykorzystać. Żaden pick sam z siebie nie daje wygranej.

Najlepiej? Patrzeć na streamy highelo playerów. Z czasem będziesz sam to poznawał patrząc na mechanikę i zestaw posiadanych umiejętności.

Moim zdaniem lepsza odblokowana, pozwala więcej zobaczyć. Ale i tak najważniejsze rzeczy widać na minimapie. Najważniejsze jest nauczyć się ciągle na nią zerkać.

Zazwyczaj mimo niskiego levelu gra dużo lepiej mechanicznie od Ciebie.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź.

Dostałem na chwile konto kolegi, który ma Yasuo. Strasznie mi się ta postać spodobała z opisu, więc poprosiłem kolegę o pożyczenie konta żeby ją przetestować. Naprawdę mi się ta postać spodobała i myślę, że grałem nią całkiem nieźle jak na pierwszy raz. Czy jest sens ją mainować? Jest jakiś streamer, który go mainuje?

Postanowiłem, że zacznę mainować mida (spodobała mi się gra na nim ale strasznie odstaję farmą), jakie picki proponujecie do przetestowania? Jakby co to mogę ją przetestować sobie na koncie kolegi.

A jak się trzymają postacię na których dfg było core?

Opublikowano

Yasuo jest jedną z takich postaci, które były ciągle banowane, a jeśli nie, to wybierane na grach rankingowych. Ale po nerfach widuje się do coraz rzadziej, gdyz są lepsze picki. Każdą postać jest sens mainować. Myślę, że teraz streamerzy, a przynajmniej ci, których ja oglądam, wolą grać pickami bardziej w mecie - to znaczy mocnymi o potencjale do carryowania.

Do takiego Yasuo dobrze jest mieć podbicie w teamie, np. Malphite, Jannę, Tristanę, bądź Oriannę, gdy gra się nim na topie.

Na midzie testuj rotację, w każdej cowtorkowej są po 2 postacie na każdą linię.

Osobiście na mida proponuję Annie. Teraz duzo ludzi gra nią na supporcie, ale na środkową linię też jest ok, w szczególności dla początkujących.

Co do postaci z dfg, zależy kto. Taka LB sobie jakoś radzi, ale Ahri czy Mordekaiserowi daje się to we znaki.

Opublikowano

Yasuo jest jedną z takich postaci, które były ciągle banowane, a jeśli nie, to wybierane na grach rankingowych. Ale po nerfach widuje się do coraz rzadziej, gdyz są lepsze picki. Każdą postać jest sens mainować. Myślę, że teraz streamerzy, a przynajmniej ci, których ja oglądam, wolą grać pickami bardziej w mecie - to znaczy mocnymi o potencjale do carryowania.

Do takiego Yasuo dobrze jest mieć podbicie w teamie, np. Malphite, Jannę, Tristanę, bądź Oriannę, gdy gra się nim na topie.

Na midzie testuj rotację, w każdej cowtorkowej są po 2 postacie na każdą linię.

Osobiście na mida proponuję Annie. Teraz duzo ludzi gra nią na supporcie, ale na środkową linię też jest ok, w szczególności dla początkujących.

Co do postaci z dfg, zależy kto. Taka LB sobie jakoś radzi, ale Ahri czy Mordekaiserowi daje się to we znaki.

Ahri dostała świetne zmiany, które według mnie uczyniły ją silniejszą niż była z dfg.

Yasuo BYŁ mocny ale nerfy, które wprowadził riot osłabiły go a nerf infinity edge'a sprawił, że nie gra się yasuo na profesjonalnej scenie

Opublikowano

Witam,

dopiero rozpocząłem swoją przygodę w tej grze. Czy mógłbym prosić o jakiś film uczący teorii League of Legends? Trochę wiem (oglądałem trochę stream Nervariena) ale dopiero zacząłem i chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej. Jakieś rozwinięcie skrótów (i powiedzenie co one oznaczają), poradnik jak robić orb walking, itd.

Mam także kilka pytań:

1. Co i jaką linię mam "mainować"? Jeżeli masz dopiero 5 lvl to jeszcze duuużo przed tobą. Pograj sobie na każdej pozycji i wtedy powinieneś już sam wybrać linie na której najwygodniej Ci się gra.
  2. Jak wymainować jakąś postać lub linię? Aby wymainować linię musisz po prostu bardzo często grać na danej pozycji i z czasem zauważysz, że grasz coraz lepiej. Za to aby wymainować postać moim zdaniem jest granie nią 24/7 i jakoś samo przyjdzie.
  3. Jak nauczyć się farmić (to pytanie jest chyba najważniejsze)? Najlepiej odpal sobie customa i staraj się tylko last hitować (dobijać miniony, gdy są na niskim poziomie hp).
  4. Kilka porad od doświadczonych graczy? Grać, grać i grać. 
  5. Skąd wiedzieć co (i kiedy) budować? Chodzi mi np. mam 5 lvl adc i nie wiem czy budować AS czy AD, a może armor lub mres? (Przykład) Bierz buildy z probuilds.net narazie nie masz co kombinować samemu jak dopiero zaczynasz, a z czasem będziesz sam sobie tworzył.
  6. Chat już od samego początku swojej przygody wyłączać by się nie denerwować? Po prostu mutuj ludzi, którzy są toxic, komunikacja w tej grze jest bardzo ważna.
  7. Co mam zrobić gdy mój team gra słabo i jako jedyny potrafię coś ugrać (pytanie na przyszłość)? Nic z tym nie zrobisz. Raz dostaniesz team który ssie, a raz to ty będziesz ssał i twój team będzie cie carrował.
  8. Kiedy zacząć grać rankedy? (Wiem, że najpierw trzeba mieć min. 30 lvl i 16 postaci) Na twoim miejscu nauczyłbym się grać pierw  2 - 3 postaciami na wszystkich liniach, bo na niższych ligach trudno jest dostać swoją pozycję.
  9. Kupować postacie mniej kosztujące, czy od początku zbierać na jakąś dobrą za 4800/6300? Wiem, że cena nie oznacza "dobroci" (w sensie siły) postaci, tylko to kiedy ta postać wyszła, ale mimo wszystko te więcej kosztujące postacie (6300, bo za 4800 jest dużo starych postaci których cena spadła z 6300 przy wyjściu nowego bohatera) bardziej pasują do dzisiejszej mety. Kup postacie które są obecnie popularne, bo takie w większości przypadków są obecnie najlepsze.
  10. Starać się wymyślać jakieś nowe picki, które działają? Czy może iść ślepo za metą? Idź za metą, nie ma sensu kombinować z jakimiś nowymi pickami, bo są słabe.
  11. Co robić gdy przeciwnik kontruje moją postać? Na wyższych ligach nie ma czegoś takiego jak kontra gdyż skill >>>>> kontra.
  12. Skąd wiedzieć czy przeciwnik kontruje moją postać? jw.
  13. Skąd wiedzieć co mam budować na daną postać (i na jaką linię najbardziej pasuje)? Wyżej jest opisane.
  14. Uczyć się grać na odblokowanej kamerze, czy może zablokowanej? Definitywnie na odblokowanej.
  15. Jak rozpoznać smurfa? Smurfa rozpoznasz po tym, że na niskich ligach robi sobie z graczy co chce.

Dlaczego ludzie na low lvl nie używają mózgu? Przed napisaniem tego tematu wbiłem 5 lvl na koncie (teraz robię nowe, tamto było tylko by się nauczyć totalnych podstaw) i byłem troszeczkę zażenowany tym, że ludzie nie potrafią myśleć logicznie (np. wbijanie się pod wieżę przeciwnika mając 2 lvl i mniej hp od niego lub po każdej śmierci przenoszenie się na inną linię by tam też głupio umrzeć). To są ludzie, którzy też uczą się grać. Jak nie chcesz grać z takimi ludźmi to na początku ustaw najtrudniejszy poziom trudności dobierania przeciwników. (ostrzegam tylko, że w większości przypadków są to smurfy lvl'ujące konta, albo gracze którzy są na prawdę dobrzy)

Dziękuję za odpowiedzi. Przepraszam, że tych pytań jest aż tak dużo, ale chcę mieć jakąś wiedzę gdy zacznę grać i w przyszłości może coś osiągnąć.

Opublikowano

Witam,

Mam także kilka pytań:

1. Co i jaką linię mam "mainować"? Zależy, jak lubisz grać. Najciekawiej jest na midzie (najwięcej się dzieje)
  2. Jak wymainować jakąś postać lub linię? Po prostu, grasz tą postacią/ na tej lini i ją masterujesz :v
  3. Jak nauczyć się farmić (to pytanie jest chyba najważniejsze)? Pod klawiszem A masz autoatakowanie, lecz gdy jeszcze nie wyłączysz szybkiego używania masz taki oznacznik i X'a, dzięki niemu łatwo jest trafić w miniona.
  4. Kilka porad od doświadczonych graczy? Nie flashuj za killa, jeśli nie warto (np. ktoś ma 0/11, lub po prostu sam kill =/ flash), farma>kille, pomagaj swoim sojusznikom, róbcie smoki itp.
  5. Skąd wiedzieć co (i kiedy) budować? Chodzi mi np. mam 5 lvl adc i nie wiem czy budować AS czy AD, a może armor lub mres? (Przykład) Do tego musisz sam dojść, ale by rozróżnić AD I AP wystarczy popatrzyć na przeliczniki skilli, niebieski AP, brązowy AP, choć nie zawsze. Popatrz na różnych stronkach
  6. Chat już od samego początku swojej przygody wyłączać by się nie denerwować? Po prostu ignoruj wszystko co piszą obraźliwego, ale sam czat się czasami przydaje
  7. Co mam zrobić gdy mój team gra słabo i jako jedyny potrafię coś ugrać (pytanie na przyszłość)? pomagać im trochę, zabijać najważniejszych przeciwników (takich jak midlaner, czy adc)
  8. Kiedy zacząć grać rankedy? (Wiem, że najpierw trzeba mieć min. 30 lvl i 16 postaci) Nie od razu, przede wszystkim rozegraj dużo normali i sam stwierdź, czy to już ten czas
  9. Kupować postacie mniej kosztujące, czy od początku zbierać na jakąś dobrą za 4800/6300? Wiem, że cena nie oznacza "dobroci" (w sensie siły) postaci, tylko to kiedy ta postać wyszła, ale mimo wszystko te więcej kosztujące postacie (6300, bo za 4800 jest dużo starych postaci których cena spadła z 6300 przy wyjściu nowego bohatera) bardziej pasują do dzisiejszej mety. Sam musisz ocenić, poczytaj skille itp. lecz w gruncie rzeczy te postacie niczym się nie różnią prócz ceny
  10. Starać się wymyślać jakieś nowe picki, które działają? Czy może iść ślepo za metą? Na początku idź z metą, potem możesz próbować, gdy będziesz znać tą grę
  11. Co robić gdy przeciwnik kontruje moją postać? Czekać na ganki, lub po prostu być lepszym  B) 
  12. Skąd wiedzieć czy przeciwnik kontruje moją postać? Sam się musisz domyślić, np. tarcza morgany blokuje najlepszą umiejętność zeda, musisz poznać bohaterów
  13. Skąd wiedzieć co mam budować na daną postać (i na jaką linię najbardziej pasuje)? poradniki/zalecane/oglądać lcsy, ale jak w większości sam musisz do tego dojść
  14. Uczyć się grać na odblokowanej kamerze, czy może zablokowanej? ODBLOKOWANEJ
  15. Jak rozpoznać smurfa? gra lepiej niż ty, hyhyhy  ;)

Dlaczego ludzie na low lvl nie używają mózgu? Przed napisaniem tego tematu wbiłem 5 lvl na koncie (teraz robię nowe, tamto było tylko by się nauczyć totalnych podstaw) i byłem troszeczkę zażenowany tym, że ludzie nie potrafią myśleć logicznie (np. wbijanie się pod wieżę przeciwnika mając 2 lvl i mniej hp od niego lub po każdej śmierci przenoszenie się na inną linię by tam też głupio umrzeć). początki.... :>

kilka rad ode mnie :>

Opublikowano

Ahri dostała świetne zmiany, które według mnie uczyniły ją silniejszą niż była z dfg.

Naprawdę? Czytałem sobie trochę o tym i każdy płakał, że Ahri teraz jest niegrywalnym "gównem".

Yasuo BYŁ mocny ale nerfy, które wprowadził riot osłabiły go a nerf infinity edge'a sprawił, że nie gra się yasuo na profesjonalnej scenie

Szkoda trochę, przyjemnie mi się nim grało, najwyżej to będzie moja 2 postać, którą będę się uczył grać i będę czekał na jakieś buffy.

@Edit:

Czy coś zmienić w buildzie? Bardziej zająć się farmą, czy zabijaniem?

http://www.lolking.net/summoner/euw/70508170#matches

izhdir.jpg

Opublikowano

Naprawdę? Czytałem sobie trochę o tym i każdy płakał, że Ahri teraz jest niegrywalnym "gównem".

Szkoda trochę, przyjemnie mi się nim grało, najwyżej to będzie moja 2 postać, którą będę się uczył grać i będę czekał na jakieś buffy.

@Edit:

Czy coś zmienić w buildzie? Bardziej zająć się farmą, czy zabijaniem?

http://www.lolking.net/summoner/euw/70508170#matches

izhdir.jpg

Wywal maskę i zamień ją na np. abyssala, ten enchant na butach też taki meh, zamiast GA mogłeś złożyć coś innego, umarłeś tylko raz ;v

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...