Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

'Dziwne' dźwięki przy GPU

uwotm9.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2 dni temu zmontowałem nowego PC, dzisiaj pierwszy raz takie coś się pojawiło. Odpaliłem Mafie 2, pograłem trochę i nagle zaczęło to głośno chodzić. Wyszedłem z Mafii i było ok. Ogólnie to jak ruszam tymi kabelkami od GPU to coś tam się poprawia

Video (sorry za chujową jakość ale Conventer coś spierdolił):

he?

Opublikowano

Jednak otwieram z powrotem. Rzecz leży w tym kabelku od zasilania do GPU. Jednak kiedy nie gram, lub dopiero zacznę grać nic takiego się nie dzieje. Dopiero po stałym graniu przez jakiś czas - losowy. Również po wyłączeniu gry hałas od razu ustaje. Zasilacz ten miałem w starym PC, gdzie karta była zasilana przez 1 to złącze 6 pinowe i nic takiego się działo (tu są 2x 8 PIN). Jakieś pomysły? Chciałbym uniknąć wymiany zasilacza skoro ten ma tylko rok i bez grania nic takiego się nie dzieje. 

Zasilacz: Corsair VS 450

Karta: Sapphire R9 280X 

he?

Opublikowano

podlaczyles 2x8 pin?

moze to sa cewki co tlumaczy halas podczas gry

Tak, podłączyłem 2x8PIN. Gdy komp przyszedł z morele to do GPU od razu były podłączone przejściówki z tych 8PIN na 2x Molex. Niestety nie mam aż tyle molexów żeby podpiąć wszystkie. 

he?

Opublikowano

ale mam rozumiec ze podlaczone masz wszystkie zlacza? nie ma nic wolnego przy karcie?

dla mnie to cewki/glosne wentyle

Wentylatorki chodzą cichutko. Podłączone jest wszystko. To coś wydaje tak dźwięk tylko przy graniu. W idlu nic takiego się nie dzieje. Temeratury też są OK. :/

he?

Opublikowano

wlacz jaki test gpu w occt i sprawdz czy ten dzwiek wystepuje

jesli tak to na 80% jestem pewien ze cewki

Well, ten occt jakoś mi nie śmigał, ściągnąłem 3d marka, zrobiłem test. Przez cały test ani słysz takiego czegoś, jedynie co to wiatraczki były głośniejsze. 

Wyniki: http://www.3dmark.com/3dm/5766311

Muszę zaraz odpalić Mafie / Tomb Raider i sprawdzić czy nadal tak się dzieje. 

//Po chwilowej grze w CS nadal był dźwięk. Kurde no ale jak to może być od karty, skoro ruszam przewodami i wszystko jest ok. Co by było gdybym podpiął 1x 8PIN i 2x Molex przejściówką? 

he?

Opublikowano

podepnij i zobacz, chodz to dziwne ze to wina kabli

Na razie mi się nie chce. ; - ;. Myślisz, że może być to wina tej siateczki która jest opleciona na kablach? 

he?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...