Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

vb.net na androida

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej męczy mnie od jakiegoś czasu pytanie czy możliwe jest pisanie na platformę android w języku vb.net. Wujek Google raz mówi że nie a raz że istnieje jakiś konwerter "mono". co sądzicie jest taka możliwość czy uczyć się c#? A może lepiej przenosić się na Windows Phone?

Opublikowano

Aplikacje android stoją na VM'kach Javy, więc pisze się je Javie. Możesz próbować pisać kod w c++ za pomocą Android NDK, ale o VB i c# nie słyszałem. Więc jak chcesz pisać appki na androida to tylko w javie. Za to w C# pisze się appki na Windows Phone (w VB też raczej można, bo ta sama platforma).

Tubady aka Chopey

❱❱❱❱ [Android] CS:GO Smoke Center ❰❰❰❰

Nie cheatuję.
Tubady.png

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Robiąc mały offtop, warto kupować licencję Windows Phone? czytając regulamin mają lżejsze warunki od Playa ale czy dużo osób ma Windows Phona?

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Robiąc mały offtop, warto kupować licencję Windows Phone? czytając regulamin mają lżejsze warunki od Playa ale czy dużo osób ma Windows Phona?

w c# istnieje możliwość pisania na androida, kolega wyżej wprowadził Cie w błąd. Polecam poczytać o xamarinie.

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

Rozumiem że pisząc w vb będę mógł skoncentrować kod do c#?

skoncentrować? Chodzi Ci o konwertowanie? Nie wiem, zapewne istnieją takie strony, jednak lepiej naucz się c#.

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

@Crisey napisałem że nie słyszałem, a nie że nie jest możliwe (chociaż o xamarinie słyszałem, ale zapomniałem). Ale po co kolega ma się uczyć płatnych alternatyw, zdecydowana większość community pisze w javie, a na tym poziomie to i tak wiele nie traci.

A co do translatorów to oczywiście że instnieją, bo to ta sama platforma.

Polecam ten: http://www.developerfusion.com/tools/convert/vb-to-csharp/

Tubady aka Chopey

❱❱❱❱ [Android] CS:GO Smoke Center ❰❰❰❰

Nie cheatuję.
Tubady.png

Opublikowano

Bardzo mi zależy na pisaniu w vb. Dylemat mam tylko na której platformie android czy Windows.

Opublikowano

@Crisey napisałem że nie słyszałem, a nie że nie jest możliwe (chociaż o xamarinie słyszałem, ale zapomniałem). Ale po co kolega ma się uczyć płatnych alternatyw, zdecydowana większość community pisze w javie, a na tym poziomie to i tak wiele nie traci.

A co do translatorów to oczywiście że instnieją, bo to ta sama platforma.

Polecam ten: http://www.developerfusion.com/tools/convert/vb-to-csharp/

https://store.xamarin.com

Xamarin nie jest płatny, jest też darmowa wersja.

Co do pisania w javie - zależy tylko od człowieka.

Bardzo mi zależy na pisaniu w vb. Dylemat mam tylko na której platformie android czy Windows.

Windows Phone ma mniej użytkowników, a android więcej, dodatkowo za udostępnienie apki na google play trzeba pierw wykupić konto za 25$.
8LTfBGw.jpg

Opublikowano

I dodatkowo Google pozbawia mnie praw do apki. W win Phone 19$ i są łagodne warunki ale martwi mnie mała ilość użytkowników i to że nigdy nie miałem styczności z tym telefonem.

Opublikowano

Mono for Android w języku C#. Nie da się pisać aplikacji na Androida w VB.NET.  Możesz napisać kod w Visual Basic i przekonwertować go do C#.

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...