Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Bootowanie systemu

HermitDevil

Pytanie

Opublikowano

Kupiłem ostatnio nowy dysk SSD do pary ze starym HHD. Znajomy informatyk wgrał mi system, a ja miałem tylko właściwie podłączyć i uruchomić system z nowego dysku. Tutaj zaczynają mi się kłopoty. Podczas włączania klikałem F11 by wejść w opcje bootowania i wybierałem mój nowy dysk, ale system i tak włączał mi się ze starego, więc po restarcie klikając delete wszełem do biosu. Tam jakoś doszedłem do opcji kolejności bootowania i na pierwszym miejscu ustawiłem nowy dysk, jednak system dalej odpalał się ze starego dysku. Odłączym stary dysk by bootowanie odbyło się na 100% z nowego, ale komputer w ogóle nie wykrywał nowego dysku, co jest tym bardziej dziwne, że po włączeniu się sys ze starego dysku nowy dysk jest wykrywany i mogę go swobodnie explorować. Czy może to być wina źle zainstalowanego systemu?

płyta główna: msi b85m-e33

bios 4

ssd: kingston SSDNow v300

PS. Nie jestem obcykany w tych wszystkich informatycznych terminach, więc prosiłbym o nie szpanowanie wyszukanymi frazami :)

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

problem jest w użytkowniku który nie potrafi zainstalować na botowalnym dysku ( pierwszym w kolejności )   czyli ustawić kolejności dysków 

skoro stary  był i jest zawsze pierwszym , nowy nie posiada bootloadera

opcje botowania nie służą do botowania dysku tylko systemu zainstalowanego na dysku z dysku na którym zainstalowany jest bootloader czy stary HDD  ! 

wystarczyło wyciągnąć HDD i zainstalować na SSD i potem WŁAŚCIWIE ustawić w biosie kolejność botowania dysków 

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Problem nie leży w kabelkach(sprawdzone). Zrobić dałem dla kumpla, bo sam się na tym nie znam.

W biosie ustawiłem jak mówisz i dalej nic. Gdy odłączam stary dysk, nowy w biosie jest wykrywany, ale później po zapisaniu opcji i ponownym uruchomieniu dysk magicznie znika i pojawia się prośba o podłączenie nośnika.

Opublikowano

A sprawdziłeś czy kabel Sata nie jest uszkodzony ? Czy port Sata nie jest gdzieś uszkodzony, czy odpowiednio go podpiąłeś ?

Tak btw. Dlaczego dałeś znajomemu instalować system ? Czemu nie zrobiłeś tego sam.

Jak wchodzisz w BIOS to ustawiasz w bootowaniu nowy dysk na 1st a HDD na 2nd 3/4 bez znaczenia i zaisujesz F11 ! wciskasz Tak i system powinien wystartować z Dysku SSD, u mnie tak się to odbywało.

A mam SSD MX 500

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...