Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy opłaca się kupić Gothica?

James1919

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lubie gry typu RPG, FANTASTY, PRZYGODOWE i zastanawiam sie czy kupić sobie gothica. Mam do wyboru, Gothic 1,2,3 (paczka za 5euro) z tym że tu bede miec gothica 1 bo osobno kupić sie go nie da, lub samego gothica 3 za 2.49 euro (jakos tak). Czy oplaca sie kupowac ta paczke czy lepiej kupic tylko gothic 3? I czy gothic to gra godna polecenia? Moze polecicie mi jakies gry typu Gothic czy skyrim

Cześć...

Opublikowano

Na pewno jak kupujesz na steam, to musisz załatwić spolszczenie. Gothic to na pewno gra do polecenia, głównie 1 i 2 cześć. 

yiWCsl1.png
Opublikowano

A skąd takie spolszczenie mógł bym załatwić? Jest jakieś bezpieczne źródło? Bo nie chcę kupować gry i potem pobierać z torrentów spolszczenia ;P

Cześć...

Opublikowano

@2xup

Każde spolszczenie pobrane nie od producenta gry jest piractwem, a steam ma tylko wersje angielską, niemiecką i hiszpańską. Nie pozostaje nic innego jak znaleźć wersję polską do kupienia.

@topic

Ahhh.. Gothic. Najlepszy RPG wszech czasów. Mam przegrane setki godzin w tej grze. Najlepsza część to ta druga z dodatkiem Noc Kruka a najgorsza 3. Ja na Twoim miejscu nie kupywałbym ze steam bo brak polskiej wersji. Z pewnością znajdziesz na allegro w polskim języku.

1583214294267341314985.png

by

Ziółko.

Opublikowano

@2xup

Każde spolszczenie pobrane nie od producenta gry jest piractwem, a steam ma tylko wersje angielską, niemiecką i hiszpańską. Nie pozostaje nic innego jak znaleźć wersję polską do kupienia.

@topic

Ahhh.. Gothic. Najlepszy RPG wszech czasów. Mam przegrane setki godzin w tej grze. Najlepsza część to ta druga z dodatkiem Noc Kruka a najgorsza 3. Ja na Twoim miejscu nie kupywałbym ze steam bo brak polskiej wersji. Z pewnością znajdziesz na allegro w polskim języku.

Nie jest piractwem, jeżeli kupił tą grę. Kupił gre -> Steam ma pieniążki, producent ma pieniążki, klient ma gre. Więc nie pitol, że polskie spolszczenie jest piractwem. Wychodzi na to, że każdy kto kupił grę w języku polskim jest piratem, bo steam nie ma języka polskiego. Nawet jak kupił grę pudełkową.

yiWCsl1.png
Opublikowano

Nie jest piractwem, jeżeli kupił tą grę. Kupił gre -> Steam ma pieniążki, producent ma pieniążki, klient ma gre. Więc nie pitol, że polskie spolszczenie jest piractwem. Wychodzi na to, że każdy kto kupił grę w języku polskim jest piratem, bo steam nie ma języka polskiego. Nawet jak kupił grę pudełkową.

W sumie to @Rex0n

może mieć trochę racji bo niby to zależy od licencji bo, raczej jest tak że licencja nie pozwala nam modyfikować programu/gry bez zgody autora (chyba że licencja pozwala), ale przecież nikt ci nie będzie udowadniał że łamiesz licencje bo użyłeś nie oficjalnego spolszczenia :P

Tym bardziej ja należę do osób które maja gdzieś to że autor każe płacić za grę, a potem nie pozwala wgrać sobie nieoficjalnego dodatku etc. bo to łamie się licencje ;)

Cześć...

Opublikowano

@1373230489-U611928.pngHaritirox

Jeśli jest to wersja public to jak najbardziej. Gdy spolszczysz grę jest to ingerowanie w jego treść. Wtedy jest ona zmieniona i jest to złamanie prawa autorskiego. Pliki które są brane do procesu spolszczenia nie mają prawa być używane, gdyż autor zastrzega sobie prawo do nich. Dziękuję.

by

Ziółko.

Opublikowano

Jeśli jest to wersja public to jak najbardziej. Gdy spolszczysz grę jest to ingerowanie w jego treść. Wtedy jest ona zmieniona i jest to złamanie prawa autorskiego. Pliki które są brane do procesu spolszczenia nie mają prawa być używane, gdyż autor zastrzega sobie prawo do nich. Dziękuję.

@Rex0n @James1919 

Tym Rex0n dowodzisz jak mało znasz o gothic'u i nie jest to dział dla ciebie. Pirania pozwala modyfikować gothic'a gdyby nie to, nie powstało tyle wspaniałych modyfikacji jak multiplayer, MT, Returning(czy jakoś tak) itd.  W dodatku Gothic 1-2 ma już więcej niż 10 lat, więc Pirania nie ma nic przeciwko. Nawet się cieszą, że powstaje tyle modów(które wpływają na grę) do ich gry, i po mimu tylu lat nadal kwitnie.

yiWCsl1.png
Opublikowano

Możesz mi pokazać jak bardzo się cieszą ? Poza tym w regulaminie STEAMOWYM pisze, że nie wolno ingerować w treść gry.

by

Ziółko.

Opublikowano

Możesz mi pokazać jak bardzo się cieszą ? Poza tym w regulaminie STEAMOWYM pisze, że nie wolno ingerować w treść gry.

@Rex0n

STEAM, tyle se możesz zrobić. STEAM'A i VOLVO obchodzi tylko $. Nikt nie będzie patrzał czy edytujesz czy nie edytujesz grę( w wypadku starszych gier, bo przy nowszych to...). Tak samo z CS 1.6, edytowałeś, hackowałeś i ich to nie obchodziło (prawie, bo czasami było) lub tak samo Postal 2. Jednak przy CS:GO wystarczy zmienić jeden skin i masz VAC'a. Więc Gothic'a możesz edytować jak chcesz. A co, że Piranie się cieszą, wystarczy google i poczytaj sobie wywiady pracowników.

yiWCsl1.png
Opublikowano

Hahah. Czyli uważasz, że tylko starsze gry można modować ? Ja po prostu napisałem, że nie wolno tego robić, bo tak jest. Regulamin powie Ci wszystko.

by

Ziółko.

Opublikowano

Hahah. Czyli uważasz, że tylko starsze gry można modować ? Ja po prostu napisałem, że nie wolno tego robić, bo tak jest. Regulamin powie Ci wszystko.

@Rex0n

Chodzi o to, że na steam'ie bez warsztatu można stare bez konsekwencji modyfikować. Bo przy nowszych produkcjach, można mięć kłopoty(jeżeli twórcy nie pozwalają). W ogóle co ma Steam do gier. Steam je udostępnia, ale o modyfikowaniu decydują twórcy. Ogółem @James1919 kupuj grę w wersji pudełkowej, bo tam masz Polski i nie będzie ci taki Rex0n pisał o czymś, o czym nie ma pojęcia.

yiWCsl1.png
Opublikowano

Widzisz kolego. Mam pojęcie większe od Ciebie. Wystarczy przeczytać naszą konwersacje.

@James19

Tak jak mówiłem. Nie opłaca się wersji steamowej.

by

Ziółko.

Opublikowano

Widzisz kolego. Mam pojęcie większe od Ciebie. Wystarczy przeczytać naszą konwersacje.

@James19

Tak jak mówiłem. Nie opłaca się wersji steamowej.

"Kolego" jesteś w błędzie. I TY przeczytaj naszą rozmowę jeszcze raz. Steam to platforma i NIE TWORZY GIER TYLKO UDOSTĘPNIA. Modyfikowane Gothica jest dozwolone, tak samo jak modyfikowanie Skyrim'a. Jeżeli, nie można modyfikować Gothic'a, i innych gier. To dlaczego taki ludzie mają z Nexus Managera po 100 modów w Skyrim'ie i grają sobie swobodnie? Bo twórcy pozwolili, i nie ważne z czego ściągniesz mody, i zainstalujesz. Czy z warsztatu steam, czy z nexusa, czy stron prywatnych. Tak samo jest z Gothic'em, tylko dlaczego na steam nie ma warsztatu. Gothic jest starszą grą i już mniej osób robi mody, albo dokańcza duże projekty i nie ma sensu robić warsztatu steam. W regulaminie tak pisze, ponieważ dodali to, by ludzie, którzy edytują gry, które nie pozwalają na edycje. Dostaną bana steamguard/VAC i by potem z płaczem nie przybiegali do supportu i im "dupe truli", że nic nie napisali. Pozdrawiam. (Nie chce dalej brać w tym udziału, bo zaczyna to się robić spamem)

yiWCsl1.png
Opublikowano

Dobra po przeczytaniu waszej konwersacji nie wiem kto może mieć racje :P 

Dlatego poszukam czy są jakieś wersje pudełkowe w dobrej cenie, a jak nie to może kupie z tego steam'a.

PS: czy angielska wersja jest dużym problemem? Bo niby umiem angielski na jakiś tam średnim poziomie :P 

Cześć...

• 5 tygodni później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...