Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czemu rosja wyzwoliła Polskę?

p3nisaider

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czemu Rosja wyzwoliła Polskę ? Rosja nie wyzwoliła Polski bo komuniści dalej mieszkają na terenach naszego kraju, ale Rosjanie można powiedzieć przenieśli się z Polski do Rosji ponieważ Stalin zmarł.

Opublikowano

To nie było całkowite wyzwolenie, po prostu jeden okupant uciekł to drugi wszedł na jego miejsce. Tak ja to przynajmniej widzę.

Opublikowano

Zawsze mnie to interesowało, ale teraz szukam i nie mogę nic znaleźć, tutaj np taki artykuł, że Rosja wyzwoliła Auschwitz ale nie piszą dlaczego.

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/niemcy-powiedzieli-mu-ze-jedzie-do-fabryki-czekolady-trafil-do-auschwitz/vgp1e

Rosja "wyzwoliła" Polskę tak bardzo, że później było tylko gorzej. 

Przyszli "z pokojem dla braci" i nieśli "pomoc" ... 

Prawdą jest, że przepędzili nazistów z naszych ziem, ale przynieśli ze sobą komunistów. 

Rosja chciała przejąć tak samo jak Niemcy całą Europę, widząc upadek Niemców zaczęli działać przeciwko im.

Najbardziej ucierpieli Polacy bo stali między nimi. 

Jeśli interesujesz się tym i jesteś ciekaw, to polecam wybrać się na wycieczkę do Oświęcimia i posłuchać historii, którą wspaniale opowiadają przewodnicy . Gorąco polecam też "Wilczy Szaniec"

Z całym szacunkiem do użytkowników ale nie warto poruszać takie tematy na forum, gdzie średni wiek nie przekracza 15 lat... Nie wątpię w wiedzę młodych ludzi, ale lepiej było byś gdybyś poprosił babcie/dziadka o opowiedzenie historii ;) 

1363095337-U286162.png

Opublikowano

ZSRR nie wyzwolił Polski tylko wyparł z niej jednego okupanta (Niemców) a dał nowego (Rosjanie).To tak jakbyś był niewolnikiem (okupowane państwo - Polska) i miał swojego pana (Niemcy) i przyszedł ktoś (ZSRR), zabił twojego obecnego pana (Niemcy) i stałby się twoim nowym panem.Nadal byłbyś niewolnikiem tylko, że miałbyś nowego pana.Na pewno życie w PRL było trochę lepsze od życia w Generalnym Gubernatorstwie, co nie oznacza, że PRL jest w jakikolwiek sposób usprawiedliwiony.Myślę, że dość przejrzyście to wyjaśniłem.Zapamiętaj sobie jedno.Na wojnie/w polityce nic niczego nie robi się z dobroci serca, tylko dla interesów.

Opublikowano

Rosja "wyzwoliła" Polskę tak bardzo, że później było tylko gorzej. 

Przyszli "z pokojem dla braci" i nieśli "pomoc" ... 

Prawdą jest, że przepędzili nazistów z naszych ziem, ale przynieśli ze sobą komunistów. 

Rosja chciała przejąć tak samo jak Niemcy całą Europę, widząc upadek Niemców zaczęli działać przeciwko im.

Najbardziej ucierpieli Polacy bo stali między nimi. 

Jeśli interesujesz się tym i jesteś ciekaw, to polecam wybrać się na wycieczkę do Oświęcimia i posłuchać historii, którą wspaniale opowiadają przewodnicy . Gorąco polecam też "Wilczy Szaniec"

Z całym szacunkiem do użytkowników ale nie warto poruszać takie tematy na forum, gdzie średni wiek nie przekracza 15 lat... Nie wątpię w wiedzę młodych ludzi, ale lepiej było byś gdybyś poprosił babcie/dziadka o opowiedzenie historii ;)

Byłem w Oświęcimiu oraz oglądałem ten film jak i zapewne większość wojennych :)

zy95qg.png

Opublikowano

Byłem w Oświęcimiu oraz oglądałem ten film jak i zapewne większość wojennych :)

Ja miałem bardziej na myśli odwiedzenie Wilczego Szańca niż film, ale oczywiście jego również polecam ;) 

Byłem tam w zeszłe wakacje przy okazji zwiedzania Mazur ;) 

Super, miejsce... o ile można nazwać coś takiego "super" . 

Miałem bardzo fajnego przewodnika, który tak fantastycznie opowiadał, że nie zauważyłem kiedy minęły 2 godziny ;) 

1363095337-U286162.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...