Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Komputer zacina się podczas gry

FokickPL

Pytanie

Opublikowano

Witam. Gdy gram w minecraft. Na paczce modów. Po chwili grania, cały komputer się zacina i potrzebny restart. Tracę kontrolę nad myszką, klawiaturą. Czym to może być spowodowane? Podczas gry mój procesor ma temperaturę 56 stopni. Dzieje się tak tylko z minecraft. Battlefield, Saints Row chodzą normalnie bez żadnych zacinek.

Procesor : AMD A10-7850K Radeon R7, 12 Compute Cores 4C + 8G 

Karta Graficzna : AMD Radeon R7 Series

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Lavertis Domyślam się że to karta graficzna zintegrowana w procesor. Autorze, proszę sprawdzaj zużycie procesora podczas gry(na modach), jeśli sięga 100% to już wiesz czego to wina. Modyfikacje dodatkowo obciążają procesor co może spowodować zamułkę i takie oto efekty. Na siłę można także spróbować wyłączyć dodatki takie jak Aero, jednak domyślam się że mało to da. Możesz także wgrać do minecraft-a "optifine" i tam pobawić się ustawieniami... 

Pozdrawiam! mcTomek

102uwxd.jpg

Opublikowano

Da się ogarnąć. Zmniejsz Render Distance (czy jakoś tak). Możesz także jakość oświetlenia zmniejszyć i wyłączyć animacje wody itp. 

102uwxd.jpg

Opublikowano

Dobra idźmy dalej. Najlepiej to wypisz pełną specyfikacje. Możliwe jest także zapchanie pamięci RAM. Sprawdź jej użycie. Także grafikę można sprawdzić grając dla testu na niższych rozdzielczościach.

102uwxd.jpg

Opublikowano

@Lavertis Domyślam się że to karta graficzna zintegrowana w procesor. Autorze, proszę sprawdzaj zużycie procesora podczas gry(na modach), jeśli sięga 100% to już wiesz czego to wina. Modyfikacje dodatkowo obciążają procesor co może spowodować zamułkę i takie oto efekty. Na siłę można także spróbować wyłączyć dodatki takie jak Aero, jednak domyślam się że mało to da. Możesz także wgrać do minecraft-a "optifine" i tam pobawić się ustawieniami... 

Pozdrawiam! mcTomek

Mam OptiFine. To podstawa. Komputer podczas zacinki miał 44% użycia.

Opublikowano

Nie podałes modelu karty graficznej... Ogólnie wypisz cały sprzęt

Opublikowano

Dobra idźmy dalej. Najlepiej to wypisz pełną specyfikacje. Możliwe jest także zapchanie pamięci RAM. Sprawdź jej użycie. Także grafikę można sprawdzić grając dla testu na niższych rozdzielczościach.

Jak gram na niższych ustawieniach to nie zacina. Ale skoro nie ma lagów to na wyższych też chciałbym pograć. To jest trochę bez sensu. RAM też nie jest zapchany, ustawiłem na minecraft 3GB a mam 8GB. 

Procesor : AMD A10-7850K Radeon R7, 12 Compute Cores 4C+8G (4 CPUs), `3,7GHz

Ram : 8192MB 

Karta Graficzna : AMD Radeon R7 Graphics

Obudowa : COOLER MASTER ELITE 430 

Coś jeszcze podać? Zasilacza nie będę rozkręcał. 

Opublikowano

dla mnie wyglada to na wysoka temperature podczas gry

podaj ja kiedy grasz, uzyj hwmonitora lub real temp

Temperatura podczas grania to 56 stopni. 

zrób formata może coś da wymień pastę termofoliczną

Ten komputer ma 1 tydzień i 4 dni....

Opublikowano

Sam dałeś sobie odpowiedź, że na niższych rozdzielczościach nie zacina. Powodem może być słaba karta graficzna. W opcjach minecraft można zmniejszyć odległość renderowania itd. Pobaw się nimi a że posiadasz Optifine daje ci to większe pole do popisu.

A nie dało by się jakoś to ogarnąć, żeby na wyższych ustawieniach grało? 

a to przepraszam a komputer składałeś czy kupowałeś gotowca?

Składany jest przez jakiegoś gościa.

Opublikowano

Sam dałeś sobie odpowiedź, że na niższych rozdzielczościach nie zacina. Powodem może być słaba karta graficzna. W opcjach minecraft można zmniejszyć odległość renderowania itd. Pobaw się nimi a że posiadasz Optifine daje ci to większe pole do popisu.

102uwxd.jpg

Opublikowano

Da się ogarnąć. Zmniejsz Render Distance (czy jakoś tak). Możesz także jakość oświetlenia zmniejszyć i wyłączyć animacje wody

Wiem, muszę grać na Render Distance 6, gdy dam więcej to komputer się zacina. Wie ktoś jak temu zaradzić nie zmieniając innych ustawień. NIE WYŁĄCZAJĄC ŻADNYCH ANIMACJI?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...