Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ogam.net.pl

Ba'al

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Korzystając z możliwości napisania opinii chciałbym uprzedzić aby dwa razy zastanowić się nad wyborem tego serwera. Gra co prawda do złudzenia przypomina stary dobry Ogame i pewnie wielu graczom z dawnych lat gra ze starym silnikiem zapewne by się spodobała. Fajnie też są zorganizowane nowe jednostki, których nie jest za dużo co sprawia bardzo fajne wrażenie. Gra nie jest całkowitą kopią Ogame, ma swoje znaki rozpoznawcze (np. aurory) a jednocześnie gracz nie ma wrażenia nadmiaru nowości wymyślonych od czapy. 

Tak naprawdę tu kończy się dobra opinia o serwisie Ogam.net.pl. Głównym problemem serwera jest sam administrator i jego wesoła "kompanija". Gracze są traktowani na zasadzie "równi i równiejsi" a sam regulamin jest jedynie ozdobą. Administrator ani myśli przestrzegać swojego własnego regulaminu, za to bardzo chętnie rozdaje bany "na życzenie", tudzież "na widzimisie". Powszechną praktyką jest również banowanie graczy, którzy dają wyraz niezadowoleniu niekompetencji administracji i piszą na forum prawdę o sytuacji (oczywiście mówimy o graczach, którzy robią to w sposób cywilizowany i kulturalny). Niejednokrotnie byłem świadkiem kiedy dostęp do tematów był blokowany lub temat w niewyjaśniony sposób znikał z forum. Kiedyś pozwoliłem sobie w dedykowanym dziale do takich tematów zgłosić ewidentny błąd w grze. Po miesiącu oczekiwania na jakąkolwiek reakcję pozwoliłem sobie dopisać w temacie monit przypominający o problemie. Ku mojemu zaskoczeniu chwilę później napisał tzw. J.admin, który poinformował mnie, że administrator gry widocznie przeoczył temat i da mu znać. 5 dni później faktycznie administrator gry napisał w temacie informację, że błąd zostanie naprawiony (oczywiście po jeszcze jednym monicie na pw w grze). Niejednokrotnie administrator gdy olewał i dalej olewa graczy. Zabawną świeżą sytuacją jest ogłoszenie "Wielkiego update'a" w grze. Po za informacją na forum i ciągłym zmianom terminu wdrożenia, a to prądu nie było, a to problemy rodzinne, a to inne rzeczy spowodowały, że żaden z graczy nie wierzy w prawdziwość zamierzeń zmian w grze. Oczywiście można zrozumieć pewne sytuacje losowe ale warto w takim wypadku prowadzić temat rzetelnie i dopisywać ew. obsunięcia terminu. W tym wypadku tego nie było, admin łaskawie korygował termin dopiero po wielu skargach od użytkowników na brak wiedzy a i tak zamknął temat i utknęliśmy na 21.01.2015 (do dnia dzisiejszego). Każdy założony temat o update jest blokowany i gracz nie ma dostępu do tego zasobu forum... Jednym słowem nie ma możliwości zadać pytania o nowy termin update bez ryzyka bana... :D :D :D

Sytuacją, która przelała czarę goryczy było zablokowanie dostępu do:

- Tematu gdzie padło pytanie co się dzieje z update - będzie/nie będzie (ban otrzymał autor i wszyscy wypowiadający się)

- Tematu gdzie zgłosiłem kolejny błąd w grze i poprosiłem (w ramach monitu) o szybką reakcję

- Shoutboxa gdzie rozmawialiśmy na wiele tematów w tym poruszyliśmy temat update'a (oczywiście nie łamiąc żadnego punktu regulaminu)

- Do działu składania skarg na TEAM (aby broń Boże nikomu nie przyszło do głowy poskarżyć się na danego członka teamu).

Zabawne było, że ów dzielny moderator siedział na forum jako użytkownik ukryty i do teraz nie uzasadnił swojej decyzji żadnym argumentem czy chodźby punktem regulaminu. Rozdał bany i zablokował możliwość złożenia skargi do admina gry.. :D

Oczywiście w odwołaniach nie zdążył zablokować dostępu i zostały założone stosowne tematy przedstawiające sytuację poparte argumentami i dowodami. Nie minęło wiele czasu jak ten sam tajemniczy moderator bez słowa zablokował wszystkie tematy. 

Reasumując powyższe: Na Ogam.net.pl częstą praktyką jest stosowanie reguły "równych i równiejszych", banowanie za nic i za wszystko pokolei, brak kontaktu z supportem, olewanie graczy, zwalczanie wolności słowa, zwalczanie wolności do własnych poglądów i uniemożliwianie żadnej obrony czy odwołania od bana.

Zakładając, że gra ma być rozrywką i odskocznią od trudów codziennego życia to nie polecam tego serwera. Szkoda nerwów, zachodu i osobistej godności aby dawać sobą pomiatać przez zakompleksiony i zachłyśnięty kawałkiem władzy team. 

Oczywiście, różne ciekawe screeny z rozmów czy tematów są w moim posiadaniu. Zainteresowanym chętnie udostępnie materiał dowodowy potwierdzający powyższą opinię.

Pozdrawiam,

Ba'al

Opublikowano

No ja się właśnie zastanawiam czy warto grac... dzięki za info...

54169037467327365173.png

Opublikowano

Moim skromnym zdaniem nie warto: Ja osobiście zastanawiam się nad powrotem na zwykłe Ogame lub poszukać jakiegoś innego serwera...

W ostatnich dniach wspominany "update" został wykonany, sęk w tym, że na grze dalej jest widoczna stara wersja (nie ma spisu nowości) a odnośnie zauważalnych zmian to:

Po pierwsze na pewno nie są w randze "wielkiego update" ani tym bardziej nie da się na ich podstawie uzasadnić miesięcznej obsuwy i tygodni testów - są to niewielkie zmiany!

Po drugie nie obyło się od wtopy z działaniem ów nowości. Sam się zastanawiam czy nie posypią się zaraz ST.

Dla zainteresowanych można na forum tej gry popatrzeć co się dzieje... Niezarejestrowani mają ograniczony dostęp ale to wystarczy :)

EDIT: Szczególnie polecam dział skarg na team i dział odwołań - niezła komedia :)

Dziś gracz otrzymał bana na 3 lata za "wymuszenie bana w celu ochrony floty" która była na bezpiecznym FS-ie. Ban został nałożony na podstawie niepotwierdzonego donosu gracza, który dodatkowo zastrzegł sobie anonimowość.

Pikanterii tej sytuacji dodaje to, że zbanowany gracz był trzonem floty, która była szykowana na gracza, który wydaje po 2000 zł na bonusy w grze. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...