Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zaawansowany Launcher (panel gracza, sklep itp).

needpvp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1fp7ON3.png

Od teraz, mój launcher jest kompatybilny z KAŻDĄ grą i każdym serwerem gry które mają baze danych  

Witajcie, chciałbym przedstawić Wam mój launcher do minecraft.

Na początek, PO CO?
-Launcher jest przydatny na serwerach z modami, gdzie chcemy aby każdy gracz był zaopatrzony w paczkę modów serwerowych, oraz aby miał wygodny i łatwy dostęp do swojego "profilu" w grze :)

Głównie jest stworzony do wygody!
Dlaczego wygody?

• Wszystko się robi automatycznie (sprawdzanie plików, aktualizacja)
  • Launcher sprawdza pliki przy każdym zalogowaniu do niego, jeśli coś jest "inne" od wzorca, lub jest więcej/mniej plików w folderze niż powinno, launcher kasuje je, i pobiera na nowo...
  • Posiada funkcję pobierania i instalowania aktualizacji gry (i modów serwera)
  • Launcher posiada panel gracza ze statystykami (czytane z bazy mysql), wygląd postaci, oraz ekwipunek gracza.
  • Launcher wprowadza także nowe waluty do gry - Noxy i Lumeny (Lumeny = dotacja)
  • Logowanie do launchera odbywa się poprzez baze mysql połączoną z pluginem logowania serwera, dzięki czemu login (koniecznie z mc) oraz hasło (z launchera), są takie same jak i w launcherze, tak i na serwerze.
  • W panelu gracza, pokazany jest status serwerów (serwera oraz mysql)
  • Nowy system rejestracji pozwala na utworzenie konta na forum z poziomu launchera
  • Wczytuje i wyświetla postać z gry 
  • System newsów 

Launcher oficjalnie zaprogramowany przeze mnie dla serwera Turida.

Ma on pełne wsparcie dla wersji 1.7.2 mc   

Screen: 

aqs6sA0.png
emqhqgw.png
oXNZBGC.png

Logo Turidy jest własnością projektu Turida.pl, którego jestem właścicielem.

Czeka mnie jeszcze BARDZO dużo pracy, aby wszystko pięknie i ładnie chodziło... 

x

Changelog 2015

@ UPDATE 08-07-2015
Launcher: 
Zmieniłem tło w panelu postaci oraz statystyk
Dodałem wyświetlanie postów oraz rangi z forum
Zmieniłem napisy statusów fileserver, loginserver oraz gameserver na skróty - F, L i G
Skasowałem "okno" w którym wyświetla się postać z gry.

@ UPDATE 07-07-2015
Launcher:
Dodałem integrację z forami z silnikiem IPB
Zmieniłem system rejestracji - teraz można zarejestrować w launcherze konto na forum
Dodałem nowe statystyki
Dodałem różne typy kont (Podstawowe / Veteran / VIP / Premium / T-Staff / Moderator / Administrator)
Wstępna integracja z pluginem permisji

Serwer:
Zmieniłem plugin permisji na inny.

@ UPDATE 07-06-2015
Launcher:
Poprawiłem wsparcie iconomy oraz stats
Dodałem wyświetlanie statystyk ( mcmmo, stats jeszcze nie jest w pełni gotowe)
Dodałem w pełni sprawny system rejestracji nowego konta (na serwer bez konta nie da rady wejsc)
Zmieniłem kolory wyświetlania statystyk, nie mienią się w oczach
Zmieniłem ogólny kod launchera (wszystko co mi nie pasowało)
Dodałem system aktualizacji launchera, który będzie go utrzymywał ZAWSZE w najnowszej wersji :)

Serwer:
Wróciłem do 1.7.2 :D najpewniej znów przeniosę go do 1.7.10 ale jeszcze nie teraz.
Na chwile obecną wróciłem też z silnikiem gry - standard bez modów (do poprawienia)
Czat głosowy w grze także skasowany. 

@ UPDATE 28-01-15 23:30 v0.1.4.8
Launcher:
Dodałem wsparcie dla pluginów iConomy, Stats, Multiinv.
Jutro po pracy dodam wyświetlanie danych z ich baz
Stworzyłem paczkę serwerową (aktualizacje)
Dodałem wyświetlanie EXPA danej umiejętności z mcmmo
Zmieniłem komendę startową gry, naprawiłem tym błąd z java virtual machine.
Dodałem statusy loginserver gameserver fileserver w panelu gracza (baza danych, serwer gry i serwer plików (www))
Zmieniłem wygląd menu. Teraz jest estetyczniej
Zmieniłem MAPA na SKLEP - dynmapa zajmuje na serwerze ponad 7GB  (czyli jej nie będzie)
Wprowadziłem małe poprawki w kodzie. Szybciej się ładuje.

Serwer:
Przeniosłem serwer na wersję 1.7.10 minecrafta
Zmieniłem silnik serwera - od teraz obsługuje mody i pluginy
Serwer jest zmodowany i na chwilę obecną ma 28 modyfikacji
Dodałem możliwość odtwarzania muzyki w danych regionach mapy. Np - przy wejściu do miasta usłyszymy miastowe dźwięki oraz muzykę z gry Lineage 2
Dodałem możliwość chatu głosowego w grze, jednak chyba go skasuje - może powodować lagi.

http://i.imgur.com/YlTNej1.png

W następnej wersji dodam wyświetlanie pancerza na postac, zmienię wygląd panelu gracza i i dodam anty-cheat.

@update 27-01-2015 22:50 v0.4.7
http://i.imgur.com/C2zRvkk.png

Launcher w pełni obsługuje statystyki mcmmo
Obecnie wyświetla nam w panelu tylko poziom danego skilla. 
Następny update będzie zawierał także doświadczenie.

ID gracza w statystykach to ID konta

Na screenie aktualizator jest wyłączony (nie ma jeszcze paczki modów na hostingu więc wywala błąd przy automatycznej próbie pobrania)  - jak paczka się pojawi to aktualizator będzie aktywny.

Jeśli gracz nie grał na serwerze - uruchamia launcher/grę pierwszy raz to statystyki są niewidoczne. Widnieje za to napis "Brak statystyk"

Na tą chwilę mogę umieścić w launcherze kazdy plugin który posiada MYSQL   

update 26-01-2015 | 23:20 | v0.1.4.5
http://i.imgur.com/N4XtL65.png

Opcje launchera obecnie prezentują się w taki sposób
Dodałem możliwość zmiany muzyki w tle na 5 dostępnych utworów.
Dodałem możliwość wyłączenia muzyki w tle.
Dodałem możliwość zmiany przypisanego RAM'u klientowi gry (jeśli nie ustawisz to domyślna wartość wynosi 1 GB).
Dodałem komunikaty przy wystąpieniu błędu (np. błędne logowanie pokaże komunikat "Wystąpił błąd podczas logowania. Sprawdź wpisane dane i spróbuj ponownie")

Wejście w opcje zamyka wszystkie okna panelu, możliwy powrót to poprzedniego panelu przyciskiem "Wróć". Nie powoduje to wylogowania.

Ah, zapomniałem dodać ale launcher używa jedynie loginu Waszego konta minecraft. Oznacza to że posiada pełne wsparcie dla graczy bez premium.

Mały update ale nie miałem czasu / sił dzisiaj pisać.

Update v0.1.4 25-01-15 20:45

Dodałem ikonkę launchera (miniaturka)
Poprawiłem stronę rejestracji która teraz prezentuje się tak:

http://i.imgur.com/QWeu5vX.png

(Napis Turida MMORPG będzie w 3d i będzie się obracał ^^ )
Z tym że tej strony raczej nie będziemy używać kiedy serwer wystartuje. Połączę Launcher z AutchMe i dalej z IPBoard (logowanie tymi samymi danymi do Launchera, serwera oraz forum)
Rejestracje konta będzie się przeprowadzało na forum IPB 
Dodałem zabezpieczenie haseł w bazie danych -> md5

Niby nic w tym update nie doszło ale jednak praca nad taką stroną i zabezpieczeniami to parę godzin roboty.

Środek panelu na chwilę obecną prezentuje się tak:

(nowe)
http://i.imgur.com/egm5sv5.png

(stare)
http://i.imgur.com/yI2h8e3.jpg

Chyba zmienię obrazek tła.

Mały update 25-01-15 15:00
v0.1.3

Zmieniłem opcje zmieniania pozycji launchera (teraz nie ma tego brzydkiego przcisku)
Dodałem system aktualizacji plików (zostało zrobić jeszcze sprawdzanie plików gry czy są aktualne i czy gracz nie używa cheatów)  (Pobiera paczkę z internetu, wypakowuje ją i kasuje (paczkę))
Dodałem możliwość zatwierdzenia logowania przyciskiem ENTER (nie trzeba klikać "Zaloguj ->")
Zmieniłem gwiazdki przy wpisywaniu hasła na •  (ładne, co nie?)
Dodałem status bazy danych na dole panelu logowania (pokazuje czy jest możliwość zalogowania / czy baza danych jest online)
Dodałem przycisk "WYLOGUJ" który zamyka panel i wraca nas do panelu logowania.

v0.1 24-01-15 24:00

Dodałem panel po zalogowaniu
Zrobiłem stronę z panelem rejestracji do systemu

Logowanie odbywa się na zasadzie połączenia się launchera z plikiem na stronie www, który łączy się z MYSQL i sprawdza czy login i hasło są poprawne, umożliwiając lub też nie logowanie do systemu.
Całość jest całkowicie bezpieczna i nie do obejścia. Jeśli ktoś zapomni hasło możliwe odzyskanie konta (na serwerze) tylko poprzez kontakt z adminem.
Co więcej, nie musicie się logować loginem/hasłem Waszego konta minecraft. Jest to to samo co AutchMe na serwerze. Tworzycie konto na serwerze, więc nie mam dostępu do Waszego hasła minecraft. 
Piszę to bo zaraz znajdzie się jakiś inteligent który powie że okradam ludzi z kont - Tworzycie nowe konto z całkiem innym hasłem. Wszystko bezpieczne i nie do zdarcia.

Dodałem w panelu podgląd postaci gracza.
Dodałem przycisk uruchamiający minecraft z forge (mody na serwerze)
Aktualnie (przynajmniej ja) wywala błąd "java virtual machine" jednak szybko sobie z tym poradzę.

Dodałem przycisk aktualizacji, paski statusu (aktualnie nie są funkcjonalne)
Dodałem możliwość przenoszenia okienka launchera jak i jego zamknięcie
Dodałem muzykę w tle launchera (całkiem miła i klimatyczna)
Dodałem napis z nickiem postaci

Opublikowano
Mały update 25-01-15 15:00

Zmieniłem opcje zmieniania pozycji launchera (teraz nie ma tego brzydkiego przcisku)

Dodałem system aktualizacji plików (zostało zrobić jeszcze sprawdzanie plików gry czy są aktualne i czy gracz nie używa cheatów)  (Pobiera paczkę z internetu, wypakowuje ją i kasuje (paczkę))

Dodałem możliwość zatwierdzenia logowania przyciskiem ENTER (nie trzeba klikać "Zaloguj ->")

Zmieniłem gwiazdki przy wpisywaniu hasła na •  (ładne, co nie? :D)

Dodałem status bazy danych na dole panelu logowania (pokazuje czy jest możliwość zalogowania / czy baza danych jest online)

Dodałem przycisk "WYLOGUJ" który zamyka panel i wraca nas do panelu logowania.

Opublikowano

Jakiś download? Czy to będzie launcher ogolno "edytowalny" tzn można edytować tło, linki do forum , strony itd.?

Tworzę strony internetowe.

Sklepy Minecraft, CMS-y, fora itp.

Opublikowano

Jak już pisałem wyżej - launcher jest dedykowany pod mój serwer - Turida MMORPG

Opcje lub też ustawienia launhera obejmują:

-Zmiana muzyki w tle 

-Zmiana głośności muzyki w tle

-Zatrzymanie muzyki w tle

-RAM dla MC

Chyba że będzie mi się nudziło to dodam więcej opcji :P

Download dam dopiero jak go ukończę i gdy mój serwer wystartuje (sobie poczekacie xD )

No dobra, gadu gadu a co dzisiaj nowego dodałem?

Update v0.1.4 25-01-15 20:45

Dodałem ikonkę launchera (miniaturka)

Poprawiłem stronę rejestracji która teraz prezentuje się tak:

http://i.imgur.com/QWeu5vX.png

(Napis Turida MMORPG będzie w 3d i będzie się obracał ^^ )

Z tym że tej strony raczej nie będziemy używać kiedy serwer wystartuje. Połączę Launcher z AutchMe i dalej z IPBoard (logowanie tymi samymi danymi do Launchera, serwera oraz forum)

Rejestracje konta będzie się przeprowadzało na forum IPB 

Dodałem zabezpieczenie haseł w bazie danych -> md5

Niby nic w tym update nie doszło ale jednak praca nad taką stroną i zabezpieczeniami to parę godzin roboty.

Środek panelu na chwilę obecną prezentuje się tak:

(nowe)

http://i.imgur.com/egm5sv5.png

(stare)

http://i.imgur.com/yI2h8e3.jpg

Chyba zmienię obrazek tła.

Opublikowano

@ update 26-01-2015 | 23:20 | v0.1.4.5

N4XtL65.png

http://i.imgur.com/N4XtL65.png

Opcje launchera obecnie prezentują się w taki sposób p4-tongue.png

Dodałem możliwość zmiany muzyki w tle na 5 dostępnych utworów.

Dodałem możliwość wyłączenia muzyki w tle.

Dodałem możliwość zmiany przypisanego RAM'u klientowi gry (jeśli nie ustawisz to domyślna wartość wynosi 1 GB).

Dodałem komunikaty przy wystąpieniu błędu (np. błędne logowanie pokaże komunikat "Wystąpił błąd podczas logowania. Sprawdź wpisane dane i spróbuj ponownie")

Wejście w opcje zamyka wszystkie okna panelu, możliwy powrót to poprzedniego panelu przyciskiem "Wróć". Nie powoduje to wylogowania.

Ah, zapomniałem dodać ale launcher używa jedynie loginu Waszego konta minecraft. Oznacza to że posiada pełne wsparcie dla graczy bez premium.

Mały update ale nie miałem czasu / sił dzisiaj pisać.

Opublikowano

@ UPDATE 28-01-28 23:30 v0.1.4.8

Launcher:

Dodałem wsparcie dla pluginów iConomy, Stats, Multiinv.

Jutro po pracy dodam wyświetlanie danych z ich baz

Stworzyłem paczkę serwerową (aktualizacje)

Dodałem wyświetlanie EXPA danej umiejętności z mcmmo

Zmieniłem komendę startową gry, naprawiłem tym błąd z java virtual machine.

Dodałem statusy loginserver gameserver fileserver w panelu gracza (baza danych, serwer gry i serwer plików (www))

Zmieniłem wygląd menu. Teraz jest estetyczniej

Zmieniłem MAPA na SKLEP - dynmapa zajmuje na serwerze ponad 7GB p4-tongue.png (czyli jej nie będzie)

Wprowadziłem małe poprawki w kodzie. Szybciej się ładuje.

Serwer:

Przeniosłem serwer na wersję 1.7.10 minecrafta

Zmieniłem silnik serwera - od teraz obsługuje mody i pluginy

Serwer jest zmodowany i na chwilę obecną ma 28 modyfikacji

Dodałem możliwość odtwarzania muzyki w danych regionach mapy. Np - przy wejściu do miasta usłyszymy miastowe dźwięki oraz muzykę z gry Lineage 2

Dodałem możliwość chatu głosowego w grze, jednak chyba go skasuje - może powodować lagi.

Sprawdzam pustynię p4-tongue.png W lewej ręce miecz ognistego demona a w prawej starożytny kostur wiatru

YlTNej1.png

W następnej wersji dodam wyświetlanie pancerza na postac, zmienię wygląd panelu gracza i i dodam anty-cheat.

• 5 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...