Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Php - Gra w przeglądarce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chciałbym zrobić sobie grę w przeglądarce, coś typu sfgame

myślałem o tym od strony technicznej i wydaje mi się, że gdyby php ogarnął, to całą grę szłoby na nim oprzeć, bez żadnego dodatkowego serwera, przetrzymującego dane czy symulującego bitwy, itp.

Wszystkie statystyki postaci co jakiś okres czasu byłyby wysyłane na serwer mysql, to samo wyniki walk, wyprawy, itp.

Tylko pytanie brzmi czy to ma sens na "gołym" php, przy powiedzmy 1000+ graczach na raz?? czy strona nie zacznie lagować, czy nawet sypać się jak przy ataku DDos? ;d

Opublikowano

Nie ma sensu. To co piszesz to bzdury!

Jeśli chcesz zrobić grę w php to kod php musi sobie siedzieć na jakimś serwerze. Sfgame jest robione po stronie klienta we flashu i jeśli chcesz zrobić tylko klienta, który łączy się bezpośrednio z bazą danych to w takim kliencie musiał byś zaszyć hasło do bazy. To hasło bez problemu można wyjąć, w takiej sytuacji ten DDoS, którego się tak obawiasz będzie najmniejszym zmartwieniem w porównaniu do randomowych ludzi 'biegających' po twojej bazie i modyfikujących ci dane.

Moja rada - skasuj ten post, zapomnij na jakiś czas o tworzeniu czegokolwiek i zamiast wymyślania cudów na chuju - poczytaj. Zorientuj się jak sa budowane serwisy online, jak są robione gry przeglądarkowe. Poczytaj sobie jakieś mądre książki o podstawach programowania i zasadach bezpieczeństwa.

Zabieranie się do czegoś takiego bez usystematyzowanej wiedzy nie ma sensu. A wiedzy takiej nie zdobędziesz w tydzień. Ani w miesiąc. Odpuśc sobie i znajdź sobie inne hobby.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

W jaki sposób ktoś miałby się włamać do mojej bazy skoro wszystkie skrypty w php byłyby umieszczone na moim serwerze(a w nich hasło do bazy), oraz wykonywałyby się  po stronie serwera, więc żeby coś z nich wykraść osoba chcąca tego dokonać musiałaby się włamać na serwer, a jeśli to się stanie, to juz nic mi po bazie do której w tedy mógłby się włamać ;d

Opublikowano

W jaki sposób ktoś miałby się włamać do mojej bazy skoro wszystkie skrypty w php byłyby umieszczone na moim serwerze(a w nich hasło do bazy), oraz wykonywałyby się  po stronie serwera, więc żeby coś z nich wykraść osoba chcąca tego dokonać musiałaby się włamać na serwer, a jeśli to się stanie, to juz nic mi po bazie do której w tedy mógłby się włamać ;d

jakby robila to osoba początkująca to podejrzewam ze daloby się włamac korzystając wyłacznie z poradnikow z youtube. po prostu nie wiesz jak to dziala.

Opublikowano

jakby robila to osoba początkująca to podejrzewam ze daloby się włamac korzystając wyłacznie z poradnikow z youtube. po prostu nie wiesz jak to dziala.

To może mnie oświecisz?? skoro do przeglądarki trafia sama strona html. w jaki sposób ktoś miałby podejrzeć kod php który "siedzi" sobie na serwerze?

Opublikowano

Chyba nie doczytałeś tego zdania:

Poczytaj sobie jakieś mądre książki o podstawach programowania i zasadach bezpieczeństwa.

I powiem ci tak. Zakładanie takiego tematu świadczy o tym, że jest jeszcze za wcześnie dla ciebie na pisanie gry.

Chcesz napisać grę w PHP? Musisz znać bardzo dobrze ten język. Gdyby tak było nie zadawałbyś tych pytań.

Teoretycznie da się napisać taką grę w PHP i nic nie stoi na przeszkodzie żeby spróbować. Taka gra raczej nie różni się od wielu innych klikanek. Więc w czym problem? No moim zdaniem zdecydowanie brakuje ci wiedzy.

gamedevmania.com

Opublikowano

To może mnie oświecisz?? skoro do przeglądarki trafia sama strona html. w jaki sposób ktoś miałby podejrzeć kod php który "siedzi" sobie na serwerze?

jak nie zabezpieczysz dobrze kodu to nie trzeba znac hasla do db ani nawet jej nazwy.

Opublikowano

I powiem ci tak. Zakładanie takiego tematu świadczy o tym, że jest jeszcze za wcześnie dla ciebie na pisanie gry.

Chcesz napisać grę w PHP? Musisz znać bardzo dobrze ten język. Gdyby tak było nie zadawałbyś tych pytań.

Zadaję takie pytanie, bo napisałem już wcześniej gierkę na tej zasadzie, ale był to tylko malutki projekt a szybkość skryptów nie była zadowalająca podczas dużego obciążenia, czasami wymagało to  wielosekundowego czekania, stąd moje obawy co do wydajności takiego "systemu",chciałem znać wasze zdanie na ten temat, ale to chyba nie ma większego sensu , skoro to takie niebezpieczne i nie mądre lepiej chyba trochę dłużej posiedzę i zacznę pisać coś w rodzaju serwera, to wydaje się najrozsądniejsze i daje więcej możliwości.

jak nie zabezpieczysz dobrze kodu to nie trzeba znac hasla do db ani nawet jej nazwy.

To  mało prawdopodobne aby ktoś zadał sobie taki trud specjalnie dla mnie.

Opublikowano

W PHP są pisane dużo większe aplikacje niż jakieś śmieszne gry.

Być może na chwilę obecną nie posiadasz wystarczającej wiedzy, aby pisać dobry i optymalny kod. A taką wiedzę zdobywa się w praktyce, więc zamiast pisać bzdurne tematy idź pisać kod.

Tego się uczy latami i na pewno zaczyna się od mały skryptów, a nie dużych gier.

gamedevmania.com

Opublikowano

Witam,

chciałbym zrobić sobie grę w przeglądarce, coś typu sfgame

myślałem o tym od strony technicznej i wydaje mi się, że gdyby php ogarnął, to całą grę szłoby na nim oprzeć, bez żadnego dodatkowego serwera, przetrzymującego dane czy symulującego bitwy, itp.

Wszystkie statystyki postaci co jakiś okres czasu byłyby wysyłane na serwer mysql, to samo wyniki walk, wyprawy, itp.

Tylko pytanie brzmi czy to ma sens na "gołym" php, przy powiedzmy 1000+ graczach na raz?? czy strona nie zacznie lagować, czy nawet sypać się jak przy ataku DDos? ;d

Nie będę się tu wdawał w te bezsensowne dyskusje. 

PHP to język i nie ma nic on do rzeczy jeśli chodzi o obciążenie czy inne rzeczy o których wspominasz. Oczywiście, że można w nim wszystko napisać. To czy wytrzyma 1k graczy, 10k graczy bądź 100k zależy od serwera i jak bardzo źle napiszesz swój kod. Bo po pytaniach jakie zadajesz wnioskuję, że nie masz najmniejszego doświadczenia.

[...]

TL;DR

Tak możesz użyć php+mysql dla gry o ilości graczy powyżej miliona.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...