Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Konsole, a PC

Szef Orgazmu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Konsola często ogranicza nam świat chodzi mi o to, że np. na PC masz wile różnego rodzaju gier MMORPG, MMOFPS itp. na Konsole te wersje gier są ograniczone jest kilka tytułów, ale to tylko kilka. 

Na konsoli pograsz sobie i jak na PC w gierki tzn. SingielPlayer przejdziesz 100% gry i co dalej ? Kupujesz następną jeżeli jakaś ci się podoba a jak nie odstawiasz konsole i czekasz na next. A na PC masz wszelaki wybór gier, w które możesz grać po kilka lat :)

Ja tak to widzę :)

837371446280124127260.png
Opublikowano

Po prostu gdy ludzie mają jakiś przedmiot to bronią go jak mogą i atakują ten konkurencyjny. Tak działa ludzka psychika + wmawianie sobie, że twój wybór był tym właściwym.

#60fpsmasterrace

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

temat równie dobrze mógłby brzmieć

"Wytłumaczy mi ktoś, dlaczego pecetowcy spotykają się z taką nienawiścią ze strony właścicieli konsol?"

nienawiścią? no nie wiem, po prostu PC jest lepszy pod każdym względem

a nienawiść to może trochę tak, bo konsole mocno hamują rozwój gier i opóźniają premiery gier na PC

miałem różne konsole (trzy wersje xboxa 360 i jedną PS3, kilka dni testowałem też PS4) i konsole nie mają w niczym przewagi nad PC. Konsole w końcu sprzedałem, bo się kurzyły.

Przykładowy argument konsolowców to wygoda

niby w czym? jakby ktoś nie wiedział każdy pad można podłączyć do PC, tak samo można postawić PC w salonie i podłączyć pod telewizor

na PC masz wybór, możesz grać kontrolerem, możesz grać myszką, możesz nawet kierownicą

a na konsoli jesteś ograniczony

oj mógłbym tu długo wymieniać ale raczej chyba nie ma sensu. Z drugiej strony rozumiem ludzi grających na konsoli, jest tańsza i starcza na długo, komputer trzeba modernizować.

Każdy niech gra na czym woli ;)

Opublikowano

Jak dla mnie PC,jest użyteczny w celu pisania wszelkich pluginów,programowania lub grania w strzelanki,sprawdzania stron internetowych itd. Dla mnie konsola taka jak PS4 jest formą rozgrywki,lubię sobie usiąść w fotelu i pograć w FIFE 2015 ponieważ,ps4 jest o wiele lepsze niż pc w graniu fife jak dla mnie :)

Opublikowano

Ci którzy wyzywają się nawzajem to kretyni którzy nie potrafią pojąć, że o gustach się nie dyskutuje. Każdy ma to co chce i wuj innym do tego. Ja wolę pc bo tańsze gry, bardziej praktyczny, "darmowy" internet bo nie muszę kupować żadnych goldów czy innych pierdół. Też należy dodać lepszą grafikę jako pewien atut. 

Opublikowano

@Lexus. Właśnie o cenę tu się rozchodzi. Oczywiste jest, że jeśli ktoś nie ma $$$ na porządny komp (bo raczej na kompie za 2 tysiące nie pogra tak długo, jak na np. ps4), wybierze konsolę, która nie ustępuje tak bardzo komputerom dwukrotnie droższym i przewyższa te w swojej półce cenowej (według mnie, lepsze jest stałe 30 fps, niż skaczące 60). Tym bardziej jest dla mnie dziwne, że wszyscy tak w zaparte idą, że komputer jest lepszy, a tak naprawdę jest na równi z konsolą, podsumowując wszystkie plusy i minusy (oczywiście w cenie +/- 1500 złotych).

Opublikowano

@Lexus. Właśnie o cenę tu się rozchodzi. Oczywiste jest, że jeśli ktoś nie ma $$$ na porządny komp (bo raczej na kompie za 2 tysiące nie pogra tak długo, jak na np. ps4), wybierze konsolę, która nie ustępuje tak bardzo komputerom dwukrotnie droższym i przewyższa te w swojej półce cenowej (według mnie, lepsze jest stałe 30 fps, niż skaczące 60). Tym bardziej jest dla mnie dziwne, że wszyscy tak w zaparte idą, że komputer jest lepszy, a tak naprawdę jest na równi z konsolą, podsumowując wszystkie plusy i minusy (oczywiście w cenie +/- 1500 złotych).

ależ oczywiście, w cenie do ok. 1600zł konsola jest lepszym wyborem ;)

ale przecież nie każdy jest ograniczony do tej kwoty

Opublikowano

PS3 kupiłem w dniu premiery zarówno jak i PS4. Osobiście polecam konsolę. Czemu? A no dlatego, że

- Nie muszę się martwić o płynność.

- Nie muszę pobierać sterowników.

- Nie muszę patrzeć na wymagania.

*- Nie muszę pobierać śmieci jak w przypadku Battlefield'a 4. Gdzie bez wtyczki nie uruchomię gry ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Gdy wracam ze szkoły o 17:00 nie ma nic lepszego niż kliknąć jeden guzik, odpalić 50 calowy telewizor i grać. ;) I cena nie ma tu nic do rzeczy, bo równie dobrze mógłbym kupić komputer za tysiące, ale nie cieszyć się nim tak jak konsolą. Wygoda to najważniejsza przewaga konsoli. ;)

Opublikowano

PS3 kupiłem w dniu premiery zarówno jak i PS4. Osobiście polecam konsolę. Czemu? A no dlatego, że

- Nie muszę się martwić o płynność.

- Nie muszę pobierać sterowników.

- Nie muszę patrzeć na wymagania.

*- Nie muszę pobierać śmieci jak w przypadku Battlefield'a 4. Gdzie bez wtyczki nie uruchomię gry ( ͡° ͜ʖ ͡°)

1. Nie musisz się martwić o płynność bo jej nie ma. 

30fps kinowe doznania? xD 

2. No faktycznie argument, pobrać raz na kilka miesięcy sterownik do karty graficznej, co zajmuje 5 minut. Na konsolach też są aktualizacje i to wcale nie rzadziej niż na PC.

3. jak nie masz komputera, który ma 10 lat to też nie musisz :)

4. te wtyczki ważą 3mb  xD serio już chyba nie masz czego wymyśleć

Gdy wracam ze szkoły o 17:00 nie ma nic lepszego niż kliknąć jeden guzik, odpalić 50 calowy telewizor i grać. 
;) I cena nie ma tu nic do rzeczy, bo równie dobrze mógłbym kupić komputer za tysiące, ale nie cieszyć się nim tak jak konsolą. Wygoda to najważniejsza przewaga konsoli.  ;)

A teraz wersja PC:

Gdy wracam ze szkoły o 17:00 nie ma nic lepszego niż kliknąć jeden guzik, odpalić 50 calowy telewizor i grać. ;) 

Gdzie masz jakąkolwiek różnice? PC podłączasz pod TV, włączasz też jednym guzikiem. Tak samo odpalasz grę i też grasz.

Pada tak samo można podłącyć do PC i to różne, nie tylko ten dedykowany jak na konsoli.

Opublikowano

1. Nie musisz się martwić o płynność bo jej nie ma. 

30fps kinowe doznania? xD

2. No faktycznie argument, pobrać raz na kilka miesięcy sterownik do karty graficznej, co zajmuje 5 minut. Na konsolach też są aktualizacje i to wcale nie rzadziej niż na PC.

3. jak nie masz komputera, który ma 10 lat to też nie musisz :)

4. te wtyczki ważą 3mb  xD serio już chyba nie masz czego wymyśleć

;) I cena nie ma tu nic do rzeczy, bo równie dobrze mógłbym kupić komputer za tysiące, ale nie cieszyć się nim tak jak konsolą. Wygoda to najważniejsza przewaga konsoli.  ;)

A teraz wersja PC:

Gdy wracam ze szkoły o 17:00 nie ma nic lepszego niż kliknąć jeden guzik, odpalić 50 calowy telewizor i grać. ;)

Gdzie masz jakąkolwiek różnice? PC podłączasz pod TV, włączasz też jednym guzikiem. Tak samo odpalasz grę i też grasz.

Pada tak samo można podłącyć do PC i to różne, nie tylko ten dedykowany jak na konsoli.

1. Ile ja razy to już pisałem. :D :D Na konsolach nie ma takiej czułości rozglądania się i praktycznie nie da się odczuć tych 30 klatek. Chociaż coraz więcej gier obsługuję 60 klatek.

2. Może faktycznie masz rację.

3. Żeby pograć płynnie na ładnych detalach muszę.

4. Może i ważą 3mb, ale działają jak... 4 dni pobierałem battlefielda wraz z dodatkami i co się okazało? Wtyczka nie działała na chrome ani firefox'ie i po kolejnych 4 dniach użerania się w końcu wtyczka zadziała, ale na deser gra musiała wywalić błąd którego do dziś nie umiem rozwiązać, a support 5 tydzień odpisuje.

Podpiąć PC do TV to już nie to samo...

Zresztą może to kwestia przyzwyczajenia. Nie wyobrażam sobie gry w Fife lub Call of duty na komputerze. Dla mnie to istna katorga. ;p

Opublikowano

1. Ile ja razy to już pisałem. :D :D Na konsolach nie ma takiej czułości rozglądania się i praktycznie nie da się odczuć tych 30 klatek. Chociaż coraz więcej gier obsługuję 60 klatek.

Podpiąć PC do TV to już nie to samo...

Zresztą może to kwestia przyzwyczajenia. Nie wyobrażam sobie gry w Fife lub Call of duty na komputerze. Dla mnie to istna katorga. ;p

1. jak jesteś przyzwyczajony to tak, ja gram ciągle na ponad 60fps na PC i jak zagralem w GTA V na 30 to masakra... czuć spadek plynnosci i to bardzo bardzo

w dodatku grafika lipna.. coraz więcej gier? podaj mi jakas produkcje z 2014, ktora chodzi w 60fps... jedyne co chodzi w 60 to jakieś stare gry które twórcy odświeżają i wydają jako nowe

nie to samo? xD beka, nie ma w tym zadnej roznicy, nawet zlacza te same

kwestia przyzwyczajenia do czego? odpalasz fife na PC, podlączasz pada i masz to samo co na konsoli tylko, że z lepszą grafika i płynnością

Opublikowano

Myszką i klawiaturą bardziej intuicyjnie się steruje (w moim przypadku).

Gsybym miał około 2000zł +- 100zł i nie miał własnego komputera/laptopa, to wybrałbym właśnie komputer osobisty. Konsolę kupiłbym tylko gdybym miał pc i chciał sobie pograć na konsolce.

Na PC gry za darmo(połowa) są uczciwe, a co mnie to że teraz wychodzą nowe produkcje, wystarczy kilka satrych gierek by bawić się godzinami.

Jak uraziłem jakiegoś fanatyka, to przepraszam, ale nie znam się.

Opublikowano

PC = intensywna gra

Co masz przez to na myśli?  8S

Myszką i klawiaturą bardziej intuicyjnie się steruje (w moim przypadku).

To akurat kwestia przyzwyczajenia. Ja na klawiaturze odnajduję się tylko w symulacjach albo wyścigówkach. Strzelaniny itd. = katorga

1. jak jesteś przyzwyczajony to tak, ja gram ciągle na ponad 60fps na PC i jak zagralem w GTA V na 30 to masakra... czuć spadek plynnosci i to bardzo bardzo

w dodatku grafika lipna.. coraz więcej gier? podaj mi jakas produkcje z 2014, ktora chodzi w 60fps... jedyne co chodzi w 60 to jakieś stare gry które twórcy odświeżają i wydają jako nowe

nie to samo? xD beka, nie ma w tym zadnej roznicy, nawet zlacza te same

kwestia przyzwyczajenia do czego? odpalasz fife na PC, podlączasz pada i masz to samo co na konsoli tylko, że z lepszą grafika i płynnością

No widzisz dla ciebie masakra. Dla mnie w sam raz. Lipna grafika? Jak uważasz... Dla mnie gta 5 ma ważniejsze aspekty niż grafika która i tak jest powalająca. Nie gram często, więc nie orientuję się jak teraz wygląda sytacja. Niemniej jednak Infamous działa w 60 klatkach. Co z tego, że złącza są takie same.  xD Nie każdy jest w takiej fajnej sytuacji, że ma komputer obok telewizora. Ja bym musiał przeprowadzać kable przez cały pokój, korytarz, przedsionek i salon aby podłączyć je do telewizora. Zresztą pewnie trudno dostać taki długi kabel. :P

Jak wyjdzie GTA 5 na komputer i jeśli zmieszczę je na moim tycim dysku to zobaczę czy faktycznie jest różnica między 30, a 60 klatkami. ;)

Opublikowano

Co masz przez to na myśli?  8S

To akurat kwestia przyzwyczajenia. Ja na klawiaturze odnajduję się tylko w symulacjach albo wyścigówkach. Strzelaniny itd. = katorga

No widzisz dla ciebie masakra. Dla mnie w sam raz. Lipna grafika? Jak uważasz... Dla mnie gta 5 ma ważniejsze aspekty niż grafika która i tak jest powalająca. Nie gram często, więc nie orientuję się jak teraz wygląda sytacja. Niemniej jednak Infamous działa w 60 klatkach. Co z tego, że złącza są takie same.  xD Nie każdy jest w takiej fajnej sytuacji, że ma komputer obok telewizora. Ja bym musiał przeprowadzać kable przez cały pokój, korytarz, przedsionek i salon aby podłączyć je do telewizora. Zresztą pewnie trudno dostać taki długi kabel. :P

Jak wyjdzie GTA 5 na komputer i jeśli zmieszczę je na moim tycim dysku to zobaczę czy faktycznie jest różnica między 30, a 60 klatkami. ;)

grafika jest lipna, oszczedza sie na rozdzielczosci tekstur itp...

komputer kolo telewizora? co za problem postawic skrzynke obok tv i podlaczyc?

no tak gta V ma wazniejsze aspekty, ktorych o dziwo na xbxie 360 czy ps3 nie bylo ;) pecet dostanie je odrazu, a xone czy ps4 nie zdziwilbym sie gdyby wersja na te konsole gta V nie miala czegos co bedzie na pc

­

Opublikowano

konsola = gta 5 i nakurwianie po nocach, gorsza grafika, ale co sprzed za tysiac zlotych, odtwarzacz filmow b-r, wieksza kasa dla developerow, ale hamowanie "potężnych komputerow"

komputer = torrenty, torrenty = mniejszy zarobek dla dev = wieksza chęc robienia gier przez studia na ps i xboxy , ale lepiej dla ciebie bo sobie pobierasz i napierdalasz za darmo 

konsolowiec dużo więcej wyda na same gry niż konsole, ps plusy itp

komputer = wydane 3tys na sprzet, ale gry z torrentow, z przecen 

Moim zdaniem ta woja jest tym spowodowana bo komputerowiec musi czekać na port z konsoli :> i ma wkurwa bo konsole maja fajne exy a on sobie czeka na gta 5 18 miesiecy i tłumaczy sobie to dlatego, że robia optymalizację  

Opublikowano

konsola = gta 5 i nakurwianie po nocach, gorsza grafika, ale co sprzed za tysiac zlotych, odtwarzacz filmow b-r, wieksza kasa dla developerow, ale hamowanie "potężnych komputerow"

komputer = torrenty, torrenty = mniejszy zarobek dla dev = wieksza chęc robienia gier przez studia na ps i xboxy , ale lepiej dla ciebie bo sobie pobierasz i napierdalasz za darmo 

konsolowiec dużo więcej wyda na same gry niż konsole, ps plusy itp

komputer = wydane 3tys na sprzet, ale gry z torrentow, z przecen 

Moim zdaniem ta woja jest tym spowodowana bo komputerowiec musi czekać na port z konsoli :> i ma wkurwa bo konsole maja fajne exy a on sobie czeka na gta 5 18 miesiecy i tłumaczy sobie to dlatego, że robia optymalizację  

bullshit, chodzi o komfort gry ktora na konsoli porownojac do pc nie istnieje czy tez grafiki ktora jakosc jest znacznie obnizona porownojac do pc

­

Opublikowano

temat równie dobrze mógłby brzmieć

"Wytłumaczy mi ktoś, dlaczego pecetowcy spotykają się z taką nienawiścią ze strony właścicieli konsol?"

nienawiścią? no nie wiem, po prostu PC jest lepszy pod każdym względem

a nienawiść to może trochę tak, bo konsole mocno hamują rozwój gier i opóźniają premiery gier na PC

miałem różne konsole (trzy wersje xboxa 360 i jedną PS3, kilka dni testowałem też PS4) i konsole nie mają w niczym przewagi nad PC. Konsole w końcu sprzedałem, bo się kurzyły.

Przykładowy argument konsolowców to wygoda

niby w czym? jakby ktoś nie wiedział każdy pad można podłączyć do PC, tak samo można postawić PC w salonie i podłączyć pod telewizor

na PC masz wybór, możesz grać kontrolerem, możesz grać myszką, możesz nawet kierownicą

a na konsoli jesteś ograniczony

oj mógłbym tu długo wymieniać ale raczej chyba nie ma sensu. Z drugiej strony rozumiem ludzi grających na konsoli, jest tańsza i starcza na długo, komputer trzeba modernizować.

Każdy niech gra na czym woli ;)

jest tańsza i starcza na długo? mam komputer za 1,4k i spokojnie gram w każdą nowszą grę (przy 4gb ramu), może i modernizować trzeba co kilka lat ale to co? dorzucę kolejne 4gb za 100zł i zrobię oc

każdy używa tego na czym mu wygodniej. jak będę chciał konsole to sobie kupię pada za 150zł od xboxa i wepnę do pc, wuala

NIE BOJĘ SIĘ BOGA

Opublikowano

bullshit, chodzi o komfort gry ktora na konsoli porownojac do pc nie istnieje czy tez grafiki ktora jakosc jest znacznie obnizona porownojac do pc

phi mam ps 1 ps 2 ps 3, Ale na pc biore pada podłączam do kompa, pobieram gry z torrentow karte graficzna przez hdmi to tv i jazda mam moduł lacznosci z padem i mam takie same odczucia tylko, to, że nie muszę płacić za gry po 100-150zł, lub szukać używki, gdyby nie exy to konsole byłyby mi w ogóle nie potrzebne 

Jeśli składałbym kompa to format mini-ITX kolo tv sobie postawie i gram za free :>

Opublikowano

jest tańsza i starcza na długo? mam komputer za 1,4k i spokojnie gram w każdą nowszą grę (przy 4gb ramu), może i modernizować trzeba co kilka lat ale to co? dorzucę kolejne 4gb za 100zł i zrobię oc

każdy używa tego na czym mu wygodniej. jak będę chciał konsole to sobie kupię pada za 150zł od xboxa i wepnę do pc, wuala

masz racje, dlatego PC wins  :D

ale nie możemy przesadzać, PC za 1500zł nie starczy na tak długo jak konsola (czyli +5lat)

Opublikowano

nowe konsole wychodzą coraz szybciej a gry nie będą robione pod konkretne konsole wiecznie,

a komputer to wiadomo, że się trzeba będzie za te 3/4 lata coś wymienić ale za to nie musisz wywalać tyle hajsu na gry bo są:

- tańsze

- lub za darmo jak ktoś piraci

NIE BOJĘ SIĘ BOGA

Opublikowano

nowe konsole wychodzą coraz szybciej a gry nie będą robione pod konkretne konsole wiecznie,

a komputer to wiadomo, że się trzeba będzie za te 3/4 lata coś wymienić ale za to nie musisz wywalać tyle hajsu na gry bo są:

- tańsze

- lub za darmo jak ktoś piraci

Ps4 2014, ps3 - 2006/2007, ps2 - 2000, psx - 1995. Co raz szybciej?

W abonamencie dostajesz kilka darmowych gier miesięcznie. Za darmo.

Nie ukrywajmy. Do 1500/2000 złotych najlepszym wyborem jest konsola, a powyżej tej ceny komputer. 

Porównywanie konsol z komputerami za kilka tysięcy złotych jest głupie. Coś co ma lepszą specyfikację jest lepsze - to oczywiste. A wygoda, cena gier itp. to nie argumenty.

Konsola to po prostu komputer pod gry za przystępną cenę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...