Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Autorski Silnik Gry - Proszę o pomoc

Gość edzio2678

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

(Na wstępie chciałem napisać że proszę o nie pisanie : "daj sobie spokój bo nie dasz rady" ponieważ naprawdę mam zapał i to nie słomiany.) Witam. Chciałem spróbować swoich sił w napisaniu swojego autorskiego silnika gry. Otóż wiem że ta czynność jest bardzo trudna i może mi zająć nawet kilka lat ale chce spróbować. Na wstępnie muszę przyznać że jestem można powiedzieć zielony w temacie programowania, miałem już niby styczność z tym ale to były podstawy podstaw. Nie znam także całej budowy silnika więc też będzie kłopot. Dlatego proszę o pomoc. Nie chce mieć wszystkiego odrazu podanego na talerzu, bo to nie o to chodzi. Chce po prostu prosić o pomoc ludzi którzy są w to chociaż trochę zagłębieni. Za jakąkolwiek mądrą i pomocną odpowiedź, naprawde bardzo dziękuję.

Opublikowano

1) kup, przeczytaj i zrozum jakąś książkę o programowaniu w c++

2) kup, przeczytaj i zrozum jakąś książkę o algorytmach i strukturach danych

3) naucz się pisać wydajny kod - czyli duuuużo praktyki w małych i średnich projektach

4) poeksperymentuj z dużymi opensourcowymi projektami gier

5) (opcjonalnie, jeśli zamierzasz robić silnik gry 3D) Przerób materiał z przedmiotów matematycznych dla 1, 2 i 3 semestru studiów informatycznych

6) (opcjonalnie, jeśli zamierzasz robić silnik gry 3D) Przeczytaj i zrozum książkę "GPU Gems" wydana przez nvidię.

7) Napisz grę. Od zera!

8) Na podstawie napisanej wcześniej gry zacznij tworzyć silnik.

Zejdzie ci... hmmm... kilka ładnych lat. Zwróć uwagę kiedy po raz pierwszy pojawia się słowo "silnik" i wyciągnij wnioski na co się porywasz.

Oczywiście możesz pominąć niektóre punkty a zamiast dobrych książek uczyć się z losowych kursów na YT albo z blogaskow różnych pseudoprogramistów, których w sieci pełno. Zaważy to oczywiście na jakości twojego "dzieła", ktore w zależności od tego będzie nazywane "silnikiem" lub "gównem" ;)

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Na pewno wykorzystam twoje porady. Chciałem jeszcze dodać że chce zrobić coś typu unity. Czyli... do tworzenia gier. Nie chce zrobić silnika i na nim robić grę tylko chce zrobić silnik + program dzięki któremu będą mogli inni robić gry ( o ile się nie mylę to się nazywa framework ).

Opublikowano

Heh, dopisz sobie punkt 9) Znajdź kilku doświadczonych programistów

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Mam jeszcze pytanie... Bo nie na samym c++ się piszę silniki prawda? Więc czego będę musiał się douczyć ? DirectX czy OpenGL ? proszę o poradę...

Opublikowano

Dyskusja, czy lepszy jest DX czy OGL mogła by się ciągnąć i ciągnąć. I na pewno głupiutkie forum MPC nie jest dobrym miejscem na nią. Dojdź do punktu 6, zrozum podstawy a potem zobacz, jak to wszystko wygląda w GLSLu i HLSLu (języki programowania shaderów dla OpenGL i DirectX ). Porównaj sobie API tych bibliotek. Zobacz, co jest dla ciebie bardziej przystępne.

Generalnie - za bardzo wybiegasz w przyszłość.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Dobrze. Dziękuję za wszystkie rady itd. Myślę więc że możemy już zakończyć temat. Dziekuję Ci za pomoc.

Opublikowano

Dyskusja, czy lepszy jest DX czy OGL mogła by się ciągnąć i ciągnąć. I na pewno głupiutkie forum MPC nie jest dobrym miejscem na nią. Dojdź do punktu 6, zrozum podstawy a potem zobacz, jak to wszystko wygląda w GLSLu i HLSLu (języki programowania shaderów dla OpenGL i DirectX ). Porównaj sobie API tych bibliotek. Zobacz, co jest dla ciebie bardziej przystępne.

Generalnie - za bardzo wybiegasz w przyszłość.

"głupiutkie forum MPC"

picard-facepalm-face-palm-590x330.jpg

o8HfXuR.png

CAPSLOCK TEAM - LEPIEJ WIDOCZNI WIDOCZNIE LEPSI

Cała prawda o LittleBlack

Opublikowano

Na pewno ci to dużo czasu zajmie, no ale nie od razu Rzym zbudowano :P
Może kawałek kodu mojego silnika gry na Direct'xie cie zmotywuje do nauki :).

rSoHdxA.jpg

Nie tyle kod co efekt:

fOrE7Bu.png xn7HPXm.png

Opublikowano

"głupiutkie forum MPC"

Z głupiutkim Polish Civilem na czele ofc.

EDIT: "...i z geniuszami moderatorami..." zapomniałem dopisać ;) Sorry modki, że ciągle o was zapominam. Ale ja tak mam z rzeczami, które latają mi koło dupy.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano
Może kawałek kodu mojego silnika gry na Direct'xie cie zmotywuje do nauki :).

No musisz się oczywiście pochwalić czego to nie zrobiłeś.

Opublikowano

No musisz się oczywiście pochwalić czego to nie zrobiłeś.

Czemu od razu chwalić? :) Chce pokazać chłopakowi ze wystarczą chęci i możliwości(no i czas...).

Jest Jeszce więcej tego, no ale jak nie chcecie to nie :p.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...