Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Windows 8 na 20GB SSD

Linaxis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam w laptopie 20 gb dysk ssd, po zakupie byl na nim windows " nie wiem jakim cudem " działał normalnie , do momentu kiedy zrobilem format i zainstalowalem nowy windows na ten sam dysk, co okazalo sie ze zaraz po instalacji windows wyswietlil komuikat o braku miejsca na dysku. Dziwi mnie to ze wczesniej dzialal bez takiego komunikatu, co dziwne mialem po zakupie windowsa ze wszystkimi sterownikami i aktualizacjami, co po formacie okazuje sie ze nie ma na to miejsca. Oco tu chodzi jak on funkcjonowal wczesniej to pytanie mnie trapi...

kolejne pytanie aby nie zakladac kolejnego tematu, jezeli chcialbym taki dysk wymienic w laptopie to czy on jest tam juz wbudowany ?

bo prucz tego dysku posiadam jeszcze 500gb zwyklego, i teraz nie wiem czy mozna go wymienic, ewentualnie tego 500gb zamienił bym na cos w stylu 250gb ale ssd

Opublikowano

dysk jest na mSATA jako pamięć podręczna  czyli nigdy na nim nie instaluje się Windowsa 

chcesz mieć system na SSD to sobie kup dysk od 60 Gb  i wstaw to  będziesz miał

normalnie instaluje się system na dysku wewnętrznym a dysk SSD jest wykorzystywany prze system na swap, hibernację itp

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

miałem coś ustawionego tak że ten Windows działał 2 razy szybciej niż po instalacji plików na zwykłym dysku, wydaje mi się że takie coś co znalazłem na youtube.

tu jest jakaś konfiguracja Windowsa że zrzuca pliki na ssd. Dodam że mam coś takiego jak te rapid technology, to może da się takie coś ustawić jak na filmiku.

7gdnvo7pcf4i.jpg

I jak ktoś się zna na tym to jaki mam zakupić dysk dds do modelu Acer Aspire M3-581TG

Opublikowano

dysk dowolny , albo na mSATA albo dowolny 2,5 cala

skoro znalazłeś to po cholerę zakładać post jak już wiesz ze systemu nie instaluje się na tym dysku tylko konfiguruje usługę

masz podane jak to sobie zrób albo kup duży dysk ssd

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Owszem znalazłem, ale nie jestem pewien czy to ten sposób, więc dlatego się pytam, zapewne są tu osoby które miały z tym do czynienia, po to jest forum, jak bym wszystko wiedział to by mnie już tu nie było :)

Po drugie zobacz ze film jest przedstawiony na modelu Acer Aspire S3 a ja mam M3 więc też daje do myślenia.

To teraz pytanie kolejne.

Jeżeli już mam tutaj 500GB SATA i 20GB SSD mSATA.

to lepiej było by zakupić i zastąpić ten 20GB SSD tylko dysk na windows gdzieś ze 120GB ?

To jaki mam zakupić dysk mSATA do tego modelu laptopa tutaj mam na ebay taki jeden upatrzony

proszę sprawdzić czy będzie zgodny z moim modelem.

http://www.ebay.de/itm/F6M-128GB-mSATA-Mini-PCIE-Kingfast-SSD-For-Dell-Acer-Lenovo-laptop-Mini-PC-table-/251655894754?pt=DE_Computing_Solid_State_Drives_SSD_&hash=item3a97dc36e2

Opublikowano

ujdzie w tłumie można brać, na zwykłe potrzeby nadaje się doskonale

tylko jedno pamiętaj nie każdy laptop potrafi zabotowac system z mSATA albo nie każdy dysk to zrobi bo kapryśny jest ;) 

w sumie to nie problem bo jeden system na dysku już masz a nowy powinien się dopisać do bootloadera bez problemu

masz czas to sobie zrób tak jak pokazane, skoro był wcześniej tak system postawiony i tak działał teraz też może działać tak samo. 

nie ma czasem potrzeby nawet instalacji całego systemu na SSD , system potrzebne pliki sobie sam na niego przeniesie, róznice w wydajności niewielkie i praktycznie niezauważalne ( kilka sekund szybszego ładowania )  

zastanów się nad kupnem dysku hybrydowego , od 8Gb SSD na pokładzie  to prostsze i najbardziej ekonomiczne rozwiązanie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

a który z tych sposobów będzie bardziej wydajniejszy i szybszy pod system operacyjny, zrobić go jako wspomagający dysk czy zakupić nowy wyłącznie na windows

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...