Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sacred  GOLD
to jedna z moich absolutnie ulubionych gier. I na pewno plasuje się w pierwszej dziesiątce.

Co jest w niej takiego, co przyciąga przed ekran i trzyma za jaja tak, że trudno się oderwać?
Całość.
Ta gra po prostu od początku do końca jest przemyślana. Każdemu aspektowi zostało poświęcone dużo czasu na dopracowanie i dopieszczenie. W tej produkcji widać jasno, że twórcy do swojego dziecka się naprawdę przyłożyli. Co więc wpływa na tę "całość"?

- fabuła jest ciekawa, choć nie jest to mrożący krew w żyłach scenariusz; jednak chcesz wiedzieć co będzie dalej, chcesz posuwać się naprzód w historii a to jest konieczne przecież w grze RPG,

- zadania poboczne świetnie wzbogacają i uzupełniają główny wątek; jest ich sporo i jednocześnie wystarczająco na tyle, żeby się nie gubić w nich, żeby nie było efektu zatarcia się właściwego, pierwszoplanowego zadania,

- dźwięki są dopracowane; odgłosy szczęku oręża, zawołania kierowanej przez nas postaci czy groźby wrogów są świetnie rozpisane i wykonane, to samo tyczy się akustyki otoczenia,

- muzyka jest skomponowana dokładnie pod klimat średniowiecza tudzież fantasy i odpowiednio podkreśla i zlewa się z zarysem i koncepcją gry,

- animacje są niczego sobie, czy to poruszanie się o własnych siłach, czy jazda na koniu, walka czy w końcu ruchy zwierzyny i postaci nie zależnych w grze są wykonane ładnie i starannie. Do czego można się przyczepić to szybkość odtwarzania klatek animacji, czasem wszystko dzieje się trochę zbyt szybko i wygląda to nienaturalnie i komicznie. Być może jest to spowodowane szybkością dzisiejszych komputerów, bo gra przecież ma już swoje lata na karku. Z podobną sytuacją można się spotkać w serii Commandos (z tego co się orientuję to na pewno w pierwszej części właśnie pojawia się ten problem); troszkę też szkoda, że brakuje tutaj animacji drzew i innych drobnych elementów natury, ale też, nie można wymagać tego od gry - staruszki,

- grafika jest rewelacyjna, ręcznie rysowana od a do z, widać tutaj kunszt grafików i oddanie sprawie. Nawet najdrobniejsze szczegóły są tutaj wykonane z pietyzmem. Dbałość o detale powinna dać do myślenia dzisiejszym grafikom i twórcom gier. Muszę też wspomnieć, że świat gry dzieli się na zielone niziny, pustynne krainy, skute lodem obszary i te gdzie śniegiem zasypany jest ekran cały. Fajne jest to, że przejście z jednej w drugą jest płynne, rozważnie wykonane i co ciekawe - bez stref ładowań, bez ekranów przeładowywania i czekania!
Dobra, ale czym jest Sacred? Jaki to gatunek?

Hmm, na pewno jest to gra RPG, na pewno jest to też hack n' slash. Większość (i to ogromną) doświadczenia jakie zdobywasz bierze się z ćwiartowania wrogów (a tych jest co niemiara).
Z wykonanych zadań masz ogromną satysfakcję i prezent od zleceniodawcy, natomiast na wielkie zasoby doświadczenia nie ma co liczyć.
Tak to już zostało pomyślane.
Broni, kostiumów, elementów magicznych jest pod dostatkiem, czasem wręcz trudno się zdecydować co jest lepsze od drugiego,
co warto na siebie wrzucić a co sprzedać.
I tu kolejna uwaga - cokolwiek byśmy nie ubrali zmieni to wygląd naszej postaci;
nie ważne czy będą to naramienniki czy rękawice - na ekranie zobaczysz różnicę!

Kiedy pierwszy raz zasiadłem do tej produkcji,ukradła mi 23 godziny z życia.
W kilka dni po prostu nie pozwoliła mi na zajęcie się inną grą. I co odkryłem po tych dwudziestu trzech godzinach?
Że świat jaki autorzy dali mi do zbadania jest ogromny! W moim przypadku 23h = 2,3%. Szok. Bawiłem się świetnie, odkrywałem każdy możliwy zakątek mapy, myślałem, że dobrze mi idzie... No i, okazało się, że cienki bolek ze mnie. 
Do gry jednak wróciłem po kilku miesiącach; eksportowałem swoją ówczesną postać,
importowałem ją do nowej gry, wrzuciłem srebrny bieg i zapadłem w nią ponownie.

Uwaga, ta gra przykuwa do ekranu jak Mel Gibson Jezusa do krzyża! Strzeżcie się!
9,5/10 

----------------------------------
01 - Operating System
----------------------------------

0101 - Operating System         : Windows 7 Ultimate 32-bit (6.1, Build 7601) Service Pack 1 (7601.win7sp1_gdr.140303-2144)
0102 - Language                     : Polish (Regional Setting: Polish)
0103 - BIOS                             : Award Modular BIOS v6.00PG
0104 - Processor                     : Intel® Core2 Quad CPU    Q6600  @ 2.40GHz (4 CPUs), ~2.4GHz
0105 - Memory                         : 3072MB RAM
0106 - Available OS Memory   : 3070MB RAM
0107 - Page File                      : 2580MB used, 3559MB available
0108 - Windows Dir                 : E:\Windows
0109 - DirectX Version            : DirectX 11
0110 - DX Setup Parameters   : Not found
0111 - User DPI Setting           : Using System DPI
0112 - System DPI Setting       : 96 DPI (100 percent)
0113 - DWM DPI Scaling         : Disabled
0114 - DxDiag Version             : 6.01.7601.17514

76561198045525575.png
Opublikowano

Kilka błędów jeżeli chodzi o przedstawienie. Moment w którym piszesz czym tak naprawdę jest Sacred lepiej wygląda na początku tekstu. Poza tym gra nie jest ręcznie rysowana, i nie ma takiego słowa jak fantazy, tylko fantasy :D Po za tym dobrze. Przypomniałeś mi o tej grze i jak będę miał wolny czas to zagram w nią znowu.

P.S Jeśli chcesz to zerknij na moją recenzję :)

1583214294267341314985.png

by

Ziółko.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Świetna gra, pierwszy raz miałem z nią styczność kiedy brat przyniósł od kolegi jak byłem młodszy :) nie wiem co się stało z płytą, kupiłem kiedyś w biedronce sacred 2 fallen angel i też się dobrze bawiłem, w tym roku kupiłem w biedronce także sacred gold, teraz grając wspominam stare czasy :)

76561198069051974.png

CPU: AMD Athlon 64 X2 4200+ 2,21 GHz

GPU: Nvidia GeForce 8600 GT

RAM: 2 GB

HDD:  SEAGATE 75 GB

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...